Κι αυτή η εκδρομή μας πάει στο Ωρωπό! Αυτήν την φορά όμως πάμε για να εξερευνήσουμε το Μουσείο «Φαέθων», να ρίξουμε μια ματιά στο πώς είναι σήμερα οι Φυλακές Ωρωπού, και να χαζέψουμε το ηλιοβασίλεμα από την Σκάλα Ωρωπού. Φύγαμε !
Πώς να πας
Η διαδρομή είναι απλή, κοντινή και γνωστή. Δεν είναι να πεις πως πάμε και μακριά! Από την Εθνική Οδό που φαντάζει εντυπωσιακή από ψηλά, κατευθύνομαι προς Λαμία, βγαίνω στην έξοδο προς Αγ. Στέφανο και ακολουθώ την διαδρομή προς Κάλαμο.
Το Μουσείο Τεχνολογίας "Φαέθων"
Στο δρόμο προς τον Ωρωπό συναντάω ένα άκρως ενδιαφέρον μουσείο. Τι είναι το Μουσείο Τεχνολογίας «Φαέθων»;Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία του -ιδιοκτήτη της συλλογής- Δημήτρη Χρυσανθακόπουλου, που περιλαμβάνει κυρίως κλασικά αυτοκίνητα, αλλά και ρολόγια και συστήματα τηλεπικοινωνιών.
Πραγματική παιδική χαρά για τους petrolheads που έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα τέχνης και τεχνολογίας!
Και το καλύτερο; Κινούνται! Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Μουσείου «Φαέθων» έγκειται στο ότι αυτά ταυπέροχα ιστορικά αυτοκίνητα (που φιλοξενούνται εδώ) δεν στέκονται καλογυαλισμένα και ακίνητα απλώς για να «κάνουν τα ωραία». Είναιακατασκευασμένα, πλήρως λειτουργικά και έχουν κοσμική ζωή! Συμμετέχουν σε ράλι, διαγωνισμούς και καλλιστεία. Δεν ήξερα από πού ν’ αρχίσω!
Η Κορόλα έχει γράψει τη δική της ιστορία όπως και τα περισσότερα αυτοκίνητα του μουσείου «Φαέθων» ενώ παρουσιάζονται και τέσσερις πρωτότυπες ιδιοκατασκευές του τεχνικού τμήματος του Μουσείου όπως αυτό το ρομποτικό «μπάγκι» που πάει μόνο του και καίει και φυσικό αέριο. Κι από το μέλλον πάμε πάμε πίσω, σχεδόν στις απαρχές της αυτοκίνησης και στο «Ford Μοντελ Α με μουστάκια», όμοιο με το συνοδευτικό αυτοκίνητο του Ελ. Βενιζέλου όταν έγινε η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του στην Κηφισίας αλλά και σε μια συνομήλικη Chevrolet του 1928 του τότε Αυστραλού πρωθυπουργού.
Το τρίκυκλο πορτοκαλί Μεβέα υπήρξε το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο και η θηριώδης 8κύλινδρη Κάντιλακ με τους πλαϊνούς αεραγωγούς ήταν το κυριακάτικο αυτοκίνητο του Αλ Καπόνε.
Το «πολεμικό» VW ήταν κινητό συνεργείο μικροβλαβών των βομβαρδιστικών και το κόκκινο Φορντ Thunderbird του 1963 είχε γίνει σταρ του σινεμά της εποχής. Αυτό το δημοφιλές βραζιλιάνικο ταξί με τον αυθεντικό εξοπλισμό και το λατίνικο ταμπεραμέντο κυκλοφορεί ακόμη και σήμερα στη χώρα ενώ από όλα τα εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου, την καρδιά μου έκλεψε το μικροσκοπικό Isetta της BMW της δεκαετίας του’50, που ανοίγει από μπροστά σαν ψυγείο και φοράει μονοκύλινδρο κινητήρα μοτοσυκλέτας 250κυβικών εκατοστών!
Η Σκάλα Ωρωπού και οι... Φυλακές
Μετά από αυτήν την θαυμάσια ομολογουμένως ξενάγηση είπα να κατέβω παραλία. Η Σκάλα Ωρωπού είναι το επίνειο του Ωρωπού και αποτελεί θερινό θέρετρο. Ξεκινώ την περιήγησή μου από ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο της παραλίας, στο οποίο οι παλαιότεροι θαμώνες δεν επιδίδονταν με ιδιαίτερο ζήλο στις ρακέτες και στην ηλιοθεραπεία. Μαύριζαν κι αυτοί αλλά με έναν λιγότερο… κομψό τρόπο!
Στο συγκρότημα των πρώην φυλακών Ωρωπού, που εγκαινιάστηκε ωςορφανοτροφείο στις αρχές του 20 ου αι., φυλακίστηκαν ποινικοί, ρεμπέτες και πολιτικοί κρατούμενοι μεταξύ των οποίων και σημαντικές προσωπικότητες (των αγώνων για Δημοκρατία) (όπως ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Ανδρέας Λεντάκης και ο Μίκης Θεοδωράκης). Τα κελιά του έσταζαν πόνο και πενιές.
Σήμερα το κτήριο λειτουργεί ως Ωδείο και Νηπιαγωγείο. Πρόσφατα, σε πείσμα της «συλλογικής μας αμνησίας», οι φυλακές Ωρωπού χαρακτηρίστηκαν από τους αρμόδιους φορείς μνημείο ιστορικής μνήμης.
Και μετά τον στοχασμό και την αναμέτρηση με την ηθική ανεπάρκεια του λαού μας, στο όμορφο λιμανάκι της Σκάλας έρχεται η θαλπωρή του μεσογειακού ήλιου, αυτό το παντοδύναμο ελιξήριο αισιοδοξίας, να διαλύσει τις σκιές και να διώξει τον υπαρξιακό βραχνά.
Οι λατρεμένες γραφικότητες της Ελλάδας, τα βασικά συστατικά που συνθέτουν τον μύθο της, ο ήλιος και η θάλασσα, η θερινή ραστώνη, τα τραπεζάκια έξω, οι χάρες της και οι χαρές της αποτελούν όλα προϋποθέσεις «στιγμιαίας ευτυχίας». Γιατί υπάρχουν φορές, που κανένα ιδανικό ή υλικό αγαθό δεν έχει μεγαλύτερη αξία από το να κάνεις απλώς την πεταλίδα στην ακροθαλασσιά…
Αν μία δόση του Ωρωπού δεν ήταν αρκετή για εσάς, δείτε και την προηγούμενη απόδρασή μας!
Ταξίδια στην Ελλάδα
Σπηλιά του Νταβέλη: Η πιο διάσημη σπηλιά της Αττικής
Το κτήμα Μπενάκη με τον κίτρινο πύργο της Αττικής
Πάρκα Αττικής: Τέσσερις προτάσεις για βόλτα, πικ νικ, γυμναστική