Τα άγνωστα και μυστηριώδη μέρη της Αττικής είναι πολλά και αν έχεις όρεξη να τα εξερευνήσεις θα μείνεις έκπληκτος από το πόσο κοντά σου βρίσκονται και τι κρύβουν. Κάτι τέτοιο ισχύει και με τα σπήλαια της Αττικής και ειδικά με όσα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Ένα τέτοιο είναι και η Λυχνοσπηλιά Αττικής ή αλλιώς το σπήλαιο του Πανός στην Πάρνηθα. Ένα ιδιαίτερο σπήλαιο με ενδιαφέρουσα ιστορία και χαρακτηριστικά. Αγαπημένος προορισμός για τους ορειβάτες που τους αρέσει να κάνουν σύντομες αποδράσεις κοντά στην Αθήνα. Καιρός, λοιπόν, να το γνωρίσεις και εσύ…
Το Σπήλαιο του Πανός και η ιστορία του
Το Σπήλαιο του Πανός ή αλλιώς Λυχνοσπηλιά Αττικής, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν βρίσκεται στην περιοχή του Δαφνί, δηλαδή στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους. Πιθανόν να έχεις πάει έως την Μονή Δαφνίου αλλά να μην έχεις ακούσει γι’ αυτό το σπήλαιο το οποίο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα. Ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, το 1890 από τον Δημήτριο Καμπούρογλου σχεδόν τυχαία. Ήταν η περίοδος που γινόταν έρευνα για την Αρχαία Ιερά Οδό. Ωστόσο η ανασκαφή του άργησε καθώς έγινε αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1932 από τον Ιωάννη Τραυλό.
To άγνωστο σε πολλούς σπήλαιο έχει βάθος σχεδόν δώδεκα μέτρα και ένα ιδιαίτερο χωνιοειδές σχήμα με άνοιγμα προς τον Βορρά. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατά την αρχαιότητα το άνοιγμα αυτό ήταν κλειστό έχοντας εκεί μόνο μία στενή είσοδο. Ακριβώς στην μπροστινή πλευρά του σπηλαίου υπήρχε ένα είδος αυλής. Όσον αφορά, τώρα, το εσωτερικό του, εκεί υπήρχε ένας μικρός τοίχος με ορθογώνιες λαξεύσεις στο δάπεδο, παρόμοιες με αυτές που υπήρχαν στην αυλή.
Η ιδιαίτερη Λυχνοσπηλιά Αττικής
Το όνομα σπήλαιο του Πανός, πάντως, μόνο τυχαίο δεν είναι. Όπως λέει και το όνομά του το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στον Θεό Πάνα. Θεωρείται ότι κατά την αρχαιότητα το σπήλαιο, λοιπόν, είχε λατρευτικό χαρακτήρα και γίνονταν εκεί θυσίες. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό σπήλαιο στην Αττική που ήταν αφιερωμένο στον θεό Πάνα. Πολλά μέρη στην Αττική και κυρίως σε απόμακρα σημεία ήταν σε αυτόν αφιερωμένα και μάλιστα από ταξιδιώτες που κατά την περιήγησή τους αναζητούσαν την προστασία του.
Θεωρείται επίσης ότι κατά τη διάρκεια των βυζαντινών ετών, το σπήλαιο κατοικήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Εκεί έμειναν ασκητές ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως σταύλος.
Tip: Αν σου αρέσει η πεζοπορία, τότε πρέπει να ξέρεις ότι εκεί βρίσκεται και ένα από τα πιο γνωστά μονοπάτια της περιοχής για να κάνεις τη βόλτα σου και να έρθεις κοντά στη φύση. Μια από τις αποδράσεις κοντά στην Αθήνα που αξίζει να κάνεις για να γνωρίσεις και ένα μέρος από τα σπήλαια της Αττικής.
Δεν είναι ωστόσο επισκέψιμο στο μήκος τους καθώς δε θεωρείται αρχαιολογικό χώρο. Επιλογή των ευρημάτων του εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Δήμος Χαϊδαρίου
Διαβάστε επίσης:
Ο άγνωστος «πράσινος πλανήτης» της Ελλάδας
Θερμιά: Η ιδιαίτερη «παραγκούπολη» με τα ιαματικά λουτρά
Ποια είναι η «Κοιμωμένη» που ανήκει και στην Ελλάδα και στην Αλβανία