Γεμάτη μυστικά και άγνωστες ιστορίες. Κρυφές γωνιές δίπλα μας ή και λίγο πιο μακριά μας. Εικόνες που θα συναντήσεις και άγνωστα γεγονότα που θα μάθεις και θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ένα μέρος στην Αττική και συγκεκριμένα στην Πάρνηθα. Ο λόγος για την Πηγή της Κυράς ή αλλιώς Κρύα Πηγή της Φυλής. Ένα πανέμορφο μέρος που εκτός της ομορφιάς του, συνοδεύεται από μια ιστορία και έναν δημοφιλή θρύλο. Τον θρύλο με ένα κορίτσι. Το πιθανότερο είναι ότι δεν το έχεις ακούσει ποτέ και τώρα είναι μια ευκαιρία να το γνωρίσεις. Μπορείς να κάνεις εκεί μια βόλτα με την πρώτη ευκαιρία.
Η μεγάλη λεωφόρος της Αθήνας που κάποτε έβλεπες μόνο το τραμ… και κότες
Η Πηγή της Κυράς στην Πάρνηθα
Η πηγή της Κυράς στην Πάρνηθα αποκαλείται και αλλιώς πηγή Φυλής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πηγή στην κεντρική Πάρνηθα η οποία έχει μεγάλη και πολύ πλούσια ιστορία λαογραφική. Η Πηγή της Κυράς βρίσκεται πάνω στο δρόμο ο οποίος οδηγεί από τη Χασιά στα Δερβενοχώρια. Έχει διαφορετική μορφή σε σχέση με το παρελθόν. Η μορφή που έχει σήμερα βασίζεται στην αναμόρφωση που έγινε στον χώρο αργότερα. Κι αυτό γιατί πολλοί επισκέπτονταν το σημείο για αναψυχή και βόλτα.
Ο μύθος με το κορίτσι που συνοδεύει την Πηγή της Κυράς
Η πηγή που ξεδιψάει τον επισκέπτη μετά από την ανάβαση του βουνού είναι σημείο κατατεθέν για την περιοχή. Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο σημείο, το βλέμμα τραβάει το αρχαιοπρεπές θεατράκι της πηγής το οποίο είναι φτιαγμένο μαζί με ερείπια αρχαίου ναού του Πανός.
Κοντά στο κάστρο βρίσκεται και το Φρούριο Φυλής το οποίο είναι περισσότερο γνωστό. Τι λέει, λοιπόν, ο μύθος με το κορίτσι; Η ιστορία που έχει μεταφερθεί στόμα με στόμα αναφέρει ότι τα απογεύματα του χειμώνα, όταν πέφτει ο ήλιος ο οδοιπόρος δεν πρέπει να βρεθεί κοντά εκεί. Κι αυτό γιατί θα συναντήσει το κοριτσάκι με τα άσπρα και την μητέρα του. Το κοριτσάκι ξεπροβάλλει ανάμεσα από τα σκοίνα αριστερά της πηγής. Φέρει φορεματάκι ολόασπρο, με μια γαλάζια κορδέλα γύρω από την μέση. Η εικόνα του κοριτσιού έρχεται προς το μέρος του οδοιπόρου με απλωμένα χέρια και δάκρυα στα μάτια. Και λένε ότι αυτή είναι μια εικόνα που κάποιον μπορεί να τον φοβίσει.
Κάθε μέρος έχει συνήθως το θρύλο του, κι αυτό τον δικό του...
Διαβάστε επίσης:
Έτσι είναι σήμερα το σπίτι από την ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό»
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια: Πού και πώς είναι σήμερα το εργοστάσιο
Πώς είναι το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία «Θανάση πάρε το όπλο σου»