Περιεχόμενα
Οταν ακούς... Κακιά Θάλασσα, μην πηγαίνει αναγκαστικά ο νους σου στο... κακό!Σε πείσμα όλων εκείνων που για κάποιο λόγο… την αντιπαθούν σφόδρα, γιατί έχουν “προσωπικές” ή άλλες διαφορές μαζί της, ελκύει τους περισσότερους μέχρι λατρείας, και κάποιοι εξ αυτών κοντά της ξεχνούν τα πάντα και την έχουν συνδυάσει με ό,τι πιο μαγευτικό, πλανευτικό και συνάμα ανταριασμένο – όταν θυμώσει για τα καλά – στοιχείο δημιούργησε η φύση. Είναι η ξελογιάστρα θάλασσα!
Ελάτε να κατηφορίσουμε λοιπόν, εκεί στο νότιο άκρο της Αττικής, μόλις 40 χιλιόμετρα από το κέντρο, όπου βρίσκεται η Κερατέα. Η πόλη αυτή είναι χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του Πάνειου όρους και συνδέεται με την Αθήνα μέσω της λεωφόρου Λαυρίου.
Ο σημερινός οικισμός πήρε το όνομα Κερατέα, πιθανότερα από το φυτό χαρουπιά που λέγεται αλλιώς και κερατέα ή κερατιά και είναι πολύ διαδεδομένο στην περιοχή. Εδώ, επισκεπτόμαστε μια από τις κοντινότερες παραλίες της περιοχής που σε πολλούς θυμίζει παραλία του Πηλίου και αποτελεί πόλο έλξης κατοίκων της Αττικής οι οποίοι αναζητούν μια ανάσα δροσιάς και φυγής από το κλεινόν άστυ.
1 Γιατί... Κακιά;
Η Κακιά Θάλασσα (ή Κακή Θάλασσα) έλκει την ονομασία της από την ελληνική μυθολογία και τη διάθεση του θεού Δία να βοηθήσει τους Έλληνες στον πόλεμο εναντίον των βαρβάρων κατακτητών, προκαλώντας, με τη…. διαμεσολάβηση του Ποσειδώνα, τεράστια κύματα τα οποία στην κυριολεξία κατάπιαν τον στόλο των εχθρών.
2 Τι σου κάνει αυτή η μυθολογία; Πόσο συνδέει τον μύθο με την πραγματικότητα;
Η πραγματικότητα λέει ότι η παραλία της Κακιάς Θάλασσας είναι από τις ωραιότερες της Αττικής και η οποία, πέρα από τη μοναδική φυσική υδάτινη ομορφιά που διαθέτει, προσφέρει στους επισκέπτες της και μία εναλλακτική αθλητική δραστηριότητα που δεν είναι άλλη από την… αναρρίχηση, σε ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία που συναντά κάποιος κοντά στην Αθήνα!
3 Τι μπορείς να κάνεις
Το πεδίο είναι κατάλληλο για σκαρφάλωμα και βρίσκεται στη σκιά από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Αυτές είναι οι ώρες που όποιος επιθυμεί να επιχειρήσει αναρρίχηση πρέπει να το κάνει, πριν δηλαδή ο ήλιος χτυπήσει “κόκκινο” και μετατρέψει την προσπάθεια αναρρίχησης σε μαραθώνιο ανόδου σε υψικάμινο!
Αν είστε αποφασισμένοι, τολμήστε το και απολαύστε το, αλλά έχετε στην άκρη του μυαλού την κατάβαση στη ζεστή παραλία και μια βουτιά στη μοναδική θάλασσα που απλώνεται νωχελικά στα πόδια σας και αναμένει εκεί, σιωπηλή, να σας “αγκαλιάσει” με τη δροσερή της αύρα.
Αν και η παραλία δέχεται πολύ κόσμο εξαιτίας της καθαρότητάς της, παραμένει απολαυστική με το ψιλό βότσαλο έξω και την άμμο μέσα.
Η παραλία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Το νότιο τμήμα της είναι σχετικά καλά οργανωμένο με διευκολύνσεις για την ξεκούραση και την ηλιοθεραπεία, δηλαδή ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους και αποδυτήρια. Το βόρειο τμήμα της είναι ανοργάνωτο. Συνήθως η Κακιά Θάλασσα έχει πολύ κόσμο, κυρίως Αθηναίους που παραθερίζουν στα εξοχικά τους σπίτια, όπως και ντόπιους.
4 Και μέσα σ'όλα κι ένα εκκλησάκι
Κι εκεί, ανάμεσα σε ουρανό και θάλασσα, ξεπροβάλει μία μικρή προεξοχή γης όπου στην κορυφή της είναι χτισμένο ένα γραφικό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. Εδώ υπάρχουν δύο παλιά τσιμεντένια γερμανικά πυροβολεία από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καλώντας σε για μία χαλαρωτική βόλτα με ιστορικές αναφορές. Φτάνοντας στο εκκλησάκι, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς: την παραλία να απλώνεται στα πόδια του και τον ορίζοντα να ακουμπά το γαλάζιο της θάλασσας.
Ποιας θάλασσας; Αυτής που το όνομά της μπορεί να παραπλανήσει, καθώς όσοι επισκέπτονται την παραλία της Κακιάς Θάλασσας αφήνονται στα ευεργετικά της συστατικά: αμμουδιά ψιλή που γαργαλάει τα πέλματα στον καυτό ήλιο και μετά… μακροβούτι στα καθαρά νερά της για να δροσιστούν, αφήνοντας ομπρέλες και ξαπλώστρες αραδιασμένες κατά μήκος της ακτογραμμής να φιλοξενήσουν τους καλοκαιρινούς εκδρομείς που καταφθάνουν όλες τις ώρες από την Αθήνα και τις περιοχές των Μεσογείων.
Διαβάστε επίσης:
Εύβοια: Η μυστική παραλία με τη λευκή άμμο