Η Ελλάδα της δεκαετίας του '60 αποτέλεσε το σκηνικό και το φόντο για να γυριστούν πολλές ξένες και σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές. Ταινίες που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με σημαντικούς σκηνοθέτες και γνωστούς ηθοποιούς που σε πολλές περιπτώσεις εξύμνησαν την ομορφιά της Ελλάδας και θέλησαν να αγοράσουν ακόμη και περιουσία σε αυτήν. Τα νησιά είχαν τον πρώτο λόγο στα γυρίσματα καθώς αποτελούσαν την ανόθευτη ελληνική επαρχία και έναν προορισμό που άρχιζε τότε να κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των επισκεπτών στην Ελλάδα. Μια τέτοια περίπτωση μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής που γυρίστηκε με φόντο ένα από τα αγαπημένα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι το «Ραντεβού στην Ύδρα».
Απέραντο Γαλάζιο: Το επιβλητικό ελληνικό μοναστήρι που πρωταγωνίστησε σε μια από τις διασημότερες γαλλικές ταινίες
Ραντεβού στην Ύδρα: Η υπόθεση της ταινίας
Η υπόθεση ξεκινά από την Νέα Υόρκη εκεί όπου μια στρίπερ σε ένα ελληνικό μαγαζί θα πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία για τον Αδάμ και την Εύα κατόπιν προτροπής του γκάνγκστερ φίλου της, Tony Dallas, ο οποίος θα δώσει και τα χρήματα για να γυριστεί η παραγωγή. Ο ιθύνων νους της ταινίας ο οποίος έχει κρυφακούσει το όραμα του γκάνγκστερ για μια τέτοια παραγωγή, ο Steve Blair, είναι ένας άνθρωπος που ψάχνει πάντα τρόπους για να βγάλει γρήγορα και εύκολα λεφτά αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένει.
Η Cha Cha δεν μπορεί να ανταποκριθεί καλά στο ρόλο της, η ταινία δεν πάει καθόλου καλά και ο ίδιος αποφασίζει να φύγει στην Ελλάδα για να γλιτώσει από τον Tony ο οποίος φυσικά θέλει τα χρήματά του πίσω μετά την πανωλεθρία. Ωστόσο, με το που φτάνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ύδρα, το μυαλό του είναι πάλι πώς να στήσει ένα κόλπο για να βγάλει χρήματα. Καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεγελάσει τους τουρίστες και τους ντόπιους ώστε να πιστέψουν ότι το νησί έχει μια πλούσια, ρομαντική ιστορία. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν ερωτεύεται μια νεαρή γυναίκα, την Έλενα η οποία όπως αποδεικνύεται τελικά είναι ανιψιά του Tony.
Με φόντο την Ύδρα, τις Σπέτσες αλλά και την Αθήνα
Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας εξελίσσεται τελικά, όπως είπαμε στην Ύδρα, ωστόσο υπάρχουν πολλές σκηνές και από τις Σπέτσες. Και όπως είναι λογικό πριν φτάσουν στην Ύδρα, οι πρωταγωνιστές πέρασαν από την Αθήνα. Μπορεί να διακρίνει κανείς κτήρια και γειτονιές από την Αθήνα του 1962, οπότε γυρίστηκε και η ταινία. Τα πλάνα αποκαλύπτουν σκηνές από την Ακρόπολη, την οδό Πανδρόσου και την Ρωμαϊκή βιβλιοθήκη στο Μοναστηράκι, όπως επίσης την Εθνική Βιβλιοθήκη στην Πανεπιστημίου, το Σύνταγμα και το τότε παλάτι. Οι πρωταγωνιστές πίνουν ακόμη καφέ στο roof garden της Μεγάλης Βρετάνιας.
Η κωμωδία του 1963 μας μεταφέρει πάντως στην Ύδρα μιας άλλης εποχής, τότε που η καθημερινότητα ήταν σίγουρα πιο απλή. Τα γυρίσματα αποτέλεσαν δε κάτι ξεχωριστό για τους ντόπιους που παρακολουθούσαν σχεδόν μαγεμένοι τα γυρίσματα. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την παραγωγή δίνει ο συγγραφέας John Carr ο οποίος συμμετείχε σαν κομπάρσος στην ταινία ως παιδί. Η μητέρα του ήταν στην παραγωγή της ταινίας ως διερμηνέας αλλά είχε και έναν μικρό ρόλο. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι τα γυρίσματα διήρκησαν περίπου έναν μήνα και οι στιγμές που έζησαν οι συμμετέχοντες ήταν μαγικές. Το κλίμα ήταν πολύ καλό και τα γυρίσματα ήταν ουσιαστικά σαν εκδρομή μιας και τα καθημερινά μπάνια ήταν δεδομένα όπως επίσης και η βραδινή διασκέδαση.
Η Ύδρα αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν αγαπημένο προορισμό ειδικά για σύντομη απόδραση από την Αθήνα. Είναι το αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού που σου προσφέρει ηρεμία, όμορφες παραλίες και έναν κοσμοπολίτικο αέρα που δεν ξεχνάς εύκολα...
Ταξίδια στην Ελλάδα
Ελληνική ταινία Τζένη-Τζένη: Η σπηλιά που γυρίστηκε η γνωστή σκηνή
Αγκίστρι: Το σμαραγδένιο νησί στον Αργοσαρωνικό με τις καταπληκτικές παραλίες
Η εξωτική τοποθεσία στο «παρεξηγημένο» νησί δίπλα στην Αθήνα