Μπορεί να μην έχεις σταθεί ποτέ να τους προσέξεις. Να τους παρατηρήσεις. Να αφήσεις το μυαλό σου να τρέξει σε άλλες παλιές εποχές. Όμως οι πέτρινοι φάροι στην Αττική στέκουν για χρόνια στη θέση τους έχοντας μια απόκοσμη γοητεία που μπορεί να σε συνεπάρει.
Οι φάροι στην Ελλάδα αποτελούν σημεία αναφοράς εδώ και πολλά χρόνια. Όχι μόνο για τους ναυτιλλομένους αλλά και για τον επισκέπτη. Αυτόν που θα σταθεί μπροστά τους και θα θαυμάσει από κοντά την ομορφιά τους. Δεσπόζουν στην άκρη της στεριάς και η θέα από εκεί καθηλώνει. Η Αττική δε θα μπορούσε να μην έχει τους δικούς της που πλέον αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχιτεκτονικής.
Ο φάρος στη θέση Βρυσάκι στο Λαύριο
Εκεί βρίσκεται o νοτιότερος φάρος της Αττικής και λειτουργεί από το 1892. Ο εντυπωσιακός φάρος έχει έναν λιθόκτιστο πύργο που φτάνει τα 7 μέτρα. Μέχρι το 1983 χρησιμοποιούσε το πετρέλαιο ως πηγή ενέργειας οπότε και ηλεκτροδοτήθηκε. Ο πύργος είναι εξωτερικά τετράγωνος και εσωτερικά κυκλικός και γειτνιάζει με την ισόγεια φαροικία.
Ο Φάρος των Σπετσών
Είναι ένας από τους πρώτους πέτρινους φάρους που λειτούργησαν στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση. Ο συγκεκριμένος φάρος έχει κάτι το ιδιαίτερο. Είναι χτισμένος σε κατοικημένη περιοχή, στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1837.
Ο Φάρος Ντάνα
Στην είσοδο του κόλπου του Πόρου δεσπόζει ένας από τους πιο όμορφους πετρόκτιστους τετράγωνους φάρους της χώρας. Χτίστηκε το 1870, ενώ ο σημερινός ανακαινισμένος φάρος έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο Ιστορικό Νεώτερο Μνημείο». Για να φτάσεις εκεί θα περπατήσεις σε μια πανέμορφη διαδρομή που ξεκινάει από τον γραφικό Γερολιμένα.
Διώρυγα της Κορίνθου: Η περιπέτεια πίσω από την διάνοιξη
Ο φάρος της Σαλαμίνας
Ο πέτρινος φάρος της Σαλαμίνας δεσπόζει στην περιοχή που βρίσκεται η παραλία Κόγχη, νότια του νησιού. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1901 και το εστιακό του ύψος φτάνει τα 34 μέτρα. Έχει, μάλιστα, χαρακτηριστεί «Διατηρητέο Ιστορικό Νεώτερο Μνημείο».
Ο Φάρος της Αίγινας
Η θέα που προσφέρεται από το συγκεκριμένο σημείο είναι μοναδική. Ο συγκεκριμένος φάρος βρίσκεται στην περιοχή Λιβάδι, μία από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού. Δίπλα στον φάρο θα δεις και το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Ο πέτρινος πύργος του φάρου κατασκευάστηκε το 1881 και έχει ύψος 9 μέτρα.
Ο Φάρος Ζούρβας στην Ύδρα
Ο Φάρος Ζούρβας στην Ύδρα έχει έναν εντυπωσιακό πύργο που φτάνει τα 10 μέτρα. Κατασκευάστηκε αρχικά το 1883 και καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, ξαναχτίστηκε το 1946 και μέχρι το 1986 λειτουργούσε με πετρέλαιο.
Ο Φάρος «Φονιάς» στο Σούνιο
Ο συγκεκριμένος φάρος στο Σούνιο, στην Αττική κατασκευάστηκε το 1889 ωστόσο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε ύψος 9 μέτρα και εστιακό ύψος 15 μέτρα. Σήμερα θα δεις εκεί, δυστυχώς, μονάχα ερείπια του παλιού πέτρινου πύργου, ο οποίος είναι προσβάσιμος από το Λαύριο. Σε μικρή απόσταση από τα χαλάσματα του παλιού φάρου μπορείς να δεις έναν νεότερο μεταλλικό φανό.
Η επίσκεψη σε έναν Φάρο μπορεί να μην είναι συνηθισμένη, αποτελεί όμως μια μοναδική εμπειρία. Φάροι όπως του Βρυσακίου στο Λαύριο και του Μουδαρίου στα Κύθηρα παραμένουν ανοιχτοί για το κοινό από το πρωί μέχρι τις βραδινές ώρες. Μη χάσεις την ευκαιρία να το ζήσεις από κοντά.
Πηγή φωτογραφιών: faroi.com
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: athensattica.com
Λαύριο: Ο ψαγμένος κοντινός προορισμός στην Αττική