Οι ελληνικές ταινίες μας γυρνάνε στο παρελθόν και μας κάνουν ένα νοητό ταξίδι σε άλλες εποχές. Μόνο που σήμερα πολλά από τα μέρη που έγιναν τα γυρίσματα έχουν αλλάξει και τίποτα δε θυμίζει τις τότε εποχές. Όπως και στην παλιά ελληνική ταινία του 1954 «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» που ακούμε να αναφέρεται η περιοχή Θυμαριά. Γνωριζατε άραγε ότι τα γυρίσματα έγιναν σε περιοχή της Αττικής; Κι όμως ίσως είναι πολύ πιο κοντά σας απ' ό,τι νομίζατε.
Πάρκο των Ψυχών: Το υπαίθριο μουσείο στην Πάρνηθα με τα περίεργα εκθέματα
Ούτε γάτα ούτε ζημιά: Η υπόθεση της ταινίας
Ο Λαλάκης τον οποίο υποδύεται ο Βασίλης Λογοθετίδης είναι ένας ιδιαίτερα άπιστος σύζυγος ο οποίος λέει στη γυναίκα του (Ίλυα Λιβυκού) ότι θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για την επιθεώρηση ενός εκ των εκεί υποκαταστημάτων της εταιρείας στην οποία δουλεύει.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα σχεδιάζει ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο με την ερωμένη του την οποία υποδύεται η Ρένα Στρατηγού. Η γυναίκα του, για να τον εκδικηθεί, κανονίζει να κάνει ακριβώς την ίδια διαδρομή, με τη συνοδεία ενός άντρα (Λάμπρος Κωνσταντάρας) ο οποίος τη φλερτάρει εδώ και καιρό.
Και κάπου εδώ ερχόμαστε στον σταθμό των Θυμαριών. Μετά από βλάβη του τρένου, ο σταθμάρχης (Μίμης Φωτόπουλος) θα φιλοξενήσει τα δύο ζευγάρια. Και ενώ αρχικά κάνουν ότι δεν αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο, έπειτα αρχίζουν οι παρεξηγήσεις. Στο τέλος και μετά από αρκετές αμίμητες ατάκες και σκηνές οι δύο σύζυγοι θα συμφιλιωθούν.
Ποιο μέρος της Αττικής είναι η «Θυμαριά» της ταινίας
Το χωριό Θυμαριά, λοιπόν, της Αττικής που παρουσιάζεται στην ταινία Ούτε γάτα ούτε ζημιά, μπορεί σήμερα να μην είναι χωριό αλλά είναι μια πιο εξοχική περιοχή. Ο λόγος για την περιοχή που βρίσκεται ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του Αγίου Στεφάνου. Στην ταινία η περιοχή υποτιθεται πως είναι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Θυμαριάς που τότε ήταν στην πραγματικότητα ο σταθμός Οίου. Σήμερα κάποια από τα κτήρια, όπως το σταθμαρχείο και οι αποθήκες υπάρχουν ακόμη και αν κάποιος δει την ταινία μπορεί να τα εντοπίσει και να δει πόσο έχουν αλλάξει σήμερα.
Πηγή φωτογραφίας: Πηγή φωτογραφίας: wikipedia/Dimorsitanos
Ο σταθμός του Αγίου Στεφάνου εγκαινιάστηκε στις 8 Μαρτίου του 1904 και το όνομά του το πήρε από την περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα. Πρόκειται για έναν σταθμό με δύο αποβάθρες αλλά και βοηθητικές εγκαταστάσεις ενώ άνοιξε με την νέα του μορφή στις 6 Μαΐου του 2005.
Το ήξερες;
Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι ο σταθμός του Αγίου Στεφάνου ήταν αρχικά γνωστός με το όνομα Μπογιάτι (ή Βογιάτι) το οποίο ήταν η κοινή ονομασία του οικισμού του Αγίου Στεφάνου. Μετονομάστηκε αργότερα σε Οίον και έλαβε το σημερινό του όνομα την 1η Αυγούστου του 1981.
Πώς θα πας στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγίου Στεφάνου
Ταξίδια στην Ελλάδα
Εκδρομή στην Πάρνηθα και στο εκκλησάκι που θυμίζει Άγιο Όρος
Μονοήμερη εκδρομή: Ο καταρράκτης της Αττικής που θα σε εντυπωσιάσει
Αττική: Το ανηφορικό σημείο που τα αυτοκίνητα κινούνται σαν σε κατηφόρα