Οταν η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, κάποια χρόνια πίσω, τραγουδούσε το “Ελα πάμε στη Ραφήνα να πνιγούμε στη ρετσίνα...”, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ανατολικής Αττικής, καθένας είχε στο μυαλό του ένα παραθεριστικό θέρετρο που το επισκεπτόταν συνήθως για το φαγητό στις ταβέρνες της ή για το πλοίο από το λιμάνι της που σε οδηγεί στο μισό Αιγαίο. Πλέον η Ραφήνα δεν είναι μόνο αυτό αλλά ακόμη περισσότερα καθώς αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια καλοκαιρινή βόλτα από το πρωί έως το βράδυ.
Καλοκαιρινή βόλτα στη Ραφήνα
Το πρώτο και κυριότερο είναι ότι η Ραφήνα είναι ένας από τους πλέον κοντινούς προορισμούς στην Αττική ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας. Σε μόλις 28 χιλιόμετρα θα βρεις ένα μέρος που μπορείς να περάσεις καλά από το πρωί έως το βράδυ με διάφορους τρόπους. Θα αντικρίσεις αρχικά την παραλία της Ραφήνας, μόνιμο πόλο έλξης τουριστών και κατοίκων. Την επιλέγουν σταθερά το καλοκαίρι για τις δροσερές βουτιές τους.
Η ζωή εδώ ξεκινά από νωρίς με τα λογής μαγαζάκια που εκθέτουν την... πρωινή πραμάτεια. Είναι η πραμάτεια που μόλις έφθασε και απλώθηκε στους πάγκους προς τέρψη των περαστικών. Κυρίως, όμως, των επίδοξων καλοφαγάδων του θαλασσινού τραπεζιού.
Μια στάση στα μαγαζάκια της πλατείας για ένα καφεδάκι, με την ηρεμία και τη γαλήνη είναι ό,τι πρέπει. Μια ιδανική στάση πριν ανηφορίσεις προς το έμβλημα και σήμα κατατεθέν της Ραφήνας, το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικόλα. Βρίσκεται εκεί ανάμεσα σε δύο γαλάζια, της θάλασσας και του ουρανού.
Η Ραφήνα και η ιστορία της
Πηγή φωτογραφίας: Hansueli Krapf
Σε ένα παλαιό σπίτι με κεραμοσκεπή, μπλε παραθυρόφυλλα και περιποιημένο κήπο με λουλούδια, που πραγματικά ευωδιάζουν όταν και μόνο τα αγγίξεις, μπορείς να επισκεφθείς το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Τριγλιανών – Μικρασιατών Ραφήνας. Μέσα σε αυτό στεγάζεται η νεότερη ιστορία της πόλης που παλαιότερα λεγόταν Νέα Τρίγλια καθώς είχαν εγκατασταθεί εκεί κάτοικοι της Τριγλίας από τη Μικρά Ασία. Οταν έγινε ο διωγμός, πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με τα πλοία του σωτήρα τους Τριγλιανού εφοπλιστή Φίλιππου Καβουνίδη. Πολλοί από τους Τριγλιανούς εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα το 1923.
Μία περιήγηση στο εσωτερικό του Μουσείου, σε συνδέει με το παρελθόν που χάθηκε εκείνα τα χρόνια στον τραγικό διωγμό, με τη σύγχρονη ιστορία εγκατάστασης σε ένα μέρος όπου οι χωροταξικές ομοιότητες ήταν αιτία να δημιουργηθεί μια εστία Τριγλιανών στον συγκεκριμένο χώρο.
Οι παραλίες της Ραφήνας
Και μπορεί η Ραφήνα και η ιστορία της να είναι πολύ σημαντικά αλλά οι παραλίες της είναι... άλλη ιστορία. Θα βρεις μικρές ή μεγάλες αμμουδιές, ανάλογα με το πού θες να κάνεις τις βουτιές σου.
Με σιγουριά ξεχωρίζουμε τις Μαρίκες η οποία παλιά αποτελούσε μυστικό μόνο των κατοίκων της περιοχής. Μια όαση της φύσης και της ιστορίας γεμάτη από αμμοθίνες, ακτόλιθους και κρημνώδεις ακτές.
Από εκεί ξεκινούν άλλα μονοπάτια που οδηγούν σε διαφορετικές κρυφές παραλίες. Αυτά που σου δίνουν τη δυνατότητα να χαλαρώσεις, να απολαύσεις και να ηρεμήσεις σε καλοκαιρινά τοπία και περιοχές τόσο κοντά στην πρωτεύουσα.Το μέρος που ίσως... και να μη χρειαστεί να επιβιβαστείς σε κάποιο πλοίο για έναν προορισμό μακριά από αυτό.
Η βόλτα σου αξίζει να τελειώσει τρώγοντας καλαμπόκι στον παραλιακό δρόμο και αγναντεύοντας τη θάλασσα όσο σουρουπώνει...
Διαβάστε επίσης:
Παραλίες με εύκολη πρόσβαση και άνετο πάρκινγκ στην Αττική