Είναι ένα σημείο μαγικό και καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποδώσει την μεγαλοπρέπειά του. Όταν βρεθείς από κοντά, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνεις άφωνος από την ομορφιά που μπορεί να κρύβει μια παραλία. Ο λόγος για τα Σεϊτάν Λιμάνια, στην βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου του Ακρωτηρίου στην δυτική Κρήτη, 20 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων.
Τα εξωτικά «διαβολολιμάνια» της Κρήτης και η ιστορία τους
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης. Λωρίδες θάλασσας εισχωρούν ανάμεσα στις απόκρυμνες βραχώδεις ακτές του Ακρωτηρίου δημιουργώντας μικρούς όρμους. Σε έναν από αυτούς βρίσκεται αυτή η καλά κρυμμένη -και καταραμένη- παραλία. Και για ποιο λόγο τη λένε καταραμένη ή «διαβολολιμάνια»; Η τοποθεσία είναι γνωστή με την ονομασία Σεϊτάν Λιμάνια ή παραλία του Στεφάνου Σεϊτάν. Η λέξη Σεϊτάν είναι τούρκικη, που προφανώς έχει μείνει από την περίοδο της τουρκοκρατίας στην Κρήτη, και μεταφράζεται ως διαβολικός. Επομένως τα Σεϊτάν Λιμάνια μεταφράζονται ως Διαβολολίμανα.
Ο χαρακτηρισμός αυτός οφείλεται στην μεγάλη επικινδυνότητα των ρευμάτων στην περιοχή. Καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο κολπίσκος βρίσκεται ανάμεσα σε κάθετους και απότομους βράχους. Αποτελούσε δε σημαντικό κίνδυνο για τα πλοία τα παλαιότερα χρόνια.
Η τοποθεσία αναφέρεται και ως Άγιος Ραφαήλ, από την εκκλησία που εντοπίζεται στο σημείο που αρχίζει το φαράγγι, καθώς και ως Άγιος Σπυρίδωνας από το παλιό εκκλησάκι που είναι χτισμένο εκεί μέσα στο βράχο.
Σε αυτή την παραλία θα βρεις και χαλίκι και άμμο και λόγω του δύσβατου σημείου στο οποίο βρίσκεται, τα τελευταία μόλις χρόνια έχει γίνει ευρέως γνωστός και δημοφιλής προορισμός. Και όχι άδικα με την τόση ομορφιά που διαθέτει.
Πώς θα πας στα Σεϊτάν Λιμάνια
Η διαδρομή από τα Χανιά προς τα Σεϊτάν Λιμάνια διαρκεί περίπου μισή ώρα και ακολουθεί το δρόμο για το χωριό Χορδάκι. Υπάρχουν αρκετές και ευδιάκριτες πινακίδες πλέον για τη παραλία μετά το αεροδρόμιο. Κατά την διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσεις άγρια βλάστηση, μοναδικά τοπία και μικρά χωριά που έχουν παγώσει στο χρόνο.
Αφού περάσεις το Χορδάκι και έχεις κατευθυνθεί σωστά στη διχάλα θα βρεις μπροστά σου την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα διαφορετικά θα βρεθείς στις κεραίες στη Ριζόσκλοκα. Σε κάθε περίπτωση θα αντικρίσεις και από τα δύο μέρη μια μοναδική θέα στο βόρειο ανατολικό σημείο του νησιού. Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει ένα μικρο πάρκινγκ για ν’ αφήσεις το όχημά σου. Για να φτάσεις στην παραλία πρέπει να κάνεις κατάβαση περίπου 300 με 500 μέτρα σε ένα χωμάτινο μονοπάτι με δύσβατα σημεία, απότομους βράχους και ψηλούς γκρεμούς.
Με το που θα φτάσεις θα αναφωνήσεις: Αξίζει το κόπο!
Λιμένι: Το πανέμορφο πέτρινο χωριό με τα κρυστάλλινα νερά