Η Ελλάδα έχει πολλά χωριά που ξεχωρίζουν γιατί έχουν κάτι ιδιαίτερο. Μια παράξενη ιστορία πίσω από τη δημιουργία τους ή ένα χαρακτηριστικό που αφορά το παρελθόν τους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το ελληνικό χωριό στο οποίο τα σπίτια είναι κολλητά χτισμένα. Ο λόγος για τα Λεπτόποδα της Χίου. Οι εικόνες του χωριού εξηγούν την ιδιαιτερότητά του.
Λεπτόποδα, το παράξενο και άγνωστο ελληνικό χωριό
Πρόκειται πράγματι για ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό. Οι στενοί δρόμοι βουλιάζουν κάτω από τις στοές, των οποίων οι είσοδοι είναι διακοσμημένοι με καμάρες. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις «λεπτά πεδία». Αναφέρεται στις μικρές και με ρηχό χώμα πεδιάδες. Αυτό, λοιπόν, το ορεινό χωριό ξεχωρίζει, όχι μόνο για τη φυσική ομορφιά του, αλλά και για την αρχιτεκτονική του. Τα Λεπτόποδα είναι κτισμένα σε υψόμετρο 260 μέτρα, ανάμεσα στις βορειοανατολικές πλαγιές του βουνού Αμανή και στις βόρειες πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Χίου, του Πεληναίου. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι τα σπίτια θυμίζουν εξωτερικό τείχος. Είναι όλα χτισμένα μεταξύ τους.
Η ιστορικότητα του ορεινού χωριού Λεπτόποδα, όπως και όλων των χωριών της Χίου, μαρτυρείται τόσο από την αρχιτεκτονική του όσο και από την τοπική γλωσσική ιδιαιτερότητα. Εκεί θα δεις στοές και σκεπαστά με καμάρες αλλά και μεσαιωνικά κύρια ονόματα, όπως Ευαγγελινή, Σταματινή, καθώς και ερείπια αρχαίων κτισμάτων.
Ο ιδιαίτερος τρόπος που είναι χτισμένα τα σπίτια κολλητά
Κύριο γνώρισμα, όμως, όπως είπαμε, του χωριού είναι ο τρόπος χτισίματος των σπιτιών. Το ένα βρίσκεται χτισμένο τόσο κοντά στο άλλο, ώστε σχηματίζουν ένα εξωτερικό τείχος. Τα σοκάκια περνούν κάτω από στοές, και είναι ιδιαίτερα στενά. Σε ορισμένα σημεία η είσοδος στις στοές ή σκεπαστούς, συνοδεύεται από μια τοξωτή είσοδο, που είναι γνωστή ως καμάρα. Πάνω από τους σκεπαστούς είναι χτισμένα σπίτια, τα οποία έχουν πολύ μικρά παράθυρα.
Τα σπίτια που είναι χτισμένα πιο μέσα, δεν είχαν καθόλου παράθυρα και γι’ αυτό είχαν μια τρύπα στην οροφή για να μπαίνει λίγο φως. Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου και ανακαινίστηκε πρόσφατα. Η κατασκευή της χρονολογείται γύρω στο 1400 μ.Χ.
Επίσης, τμήματα αρχαίων κτισμάτων έχουν βρεθεί στην περιοχή που είναι χτισμένο το χωριό αλλά και γύρω από αυτό. Στην τοποθεσία «του Πατριάρχη» σώζονται ερείπια από ένα παλαιό κτίσμα και ο «Παλαιόπυργος», επίσης περιοχή του χωριού, λέγεται πως υπήρξε παλαιά σκήτη, σύμφωνα με την τοπική παράδοση. Όλα αυτά δένουν αρμονικά και με τη φυσική ομορφιά του χωριού.
Ένα ξεχωριστό αλλά άγνωστο μέρος της Ελλάδας...
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: leptopoda.gr
Αυτή είναι η εντυπωσιακή πιο «μαύρη» παραλία στην Ελλάδα