Ένα μέρος με ενέργεια αλλιώτικη. Ένας τόπος με μεγάλη ιστορία. Ο ομφαλός της Γης όπως συνηθίζουν να τους αποκαλούν. Οι Δελφοί αποτελούν ένα από τα πιο φημισμένα μέρη στην Ελλάδα και όχι άδικα. Εκεί βρισκόταν το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου, που η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας.
Δελφοί, ένα ταξίδι, πολλές εμπειρίες
Από την αρχή του ταξιδιού προς τους Δελφούς η διαδρομή θα σε συνεπάρει. Ο λόγος είναι το μοναδικής ομορφιάς τοπίο που θα αντικρίσεις μέχρι να φτάσεις στον τελικό σου προορισμό. Καταπράσινες ελατόφυτες πλαγιές και η φύση στα καλύτερα της να αγκαλιάζει τις στροφές του δρόμου. Αν είσαι στην Αράχωβα, η συνολική απόσταση από εκεί μέχρι τους Δελφούς είναι μόλις 10 χιλιόμετρα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Αράχωβα οφείλει «κομμάτι» της αίγλης της στους Δελφούς καθώς ήταν ανέκαθεν πολλοί δημοφιλείς. Εκεί λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Χιλιάδες τουρίστες περνούσαν διαχρονικά από την Αράχωβα για να φτάσουν στους Δελφούς.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών χαρακτηρίστηκε το 1987 μνημείο της UNESCO. «Απλωμένοι» στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, σήμερα, διατηρούν αμείωτο το ιστορικό-αρχαιολογικό ενδιαφέρον των επισκεπτών, καλύπτοντας συνάμα και τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Τι θα δεις και τι θα κάνεις στους Δελφούς
Αρχικά θα χρειαστείς χρόνο για να εξερευνήσεις τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Θα ξεκινήσεις με την Κασταλλία Κρήνη. Σε αυτή την ιερά πηγή λέγεται ότι πλενόταν η Πυθία, οι ιερείς και το προσωπικό του ναού, αλλά και οι θεoπρόποι. Με το νερό που ανάβλυζε από την πηγή καθαριζόταν και ο ναός του Απόλλωνα. Αυτός είναι και η επόμενη στάση σου. Πρόκειται για το σημαντικότερο μνημείο στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Δέσποζε στο κέντρο, ενώ το εσωτερικό του κοσμούσαν αγάλματα και αφιερώματα προς το θεό. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Πυθία, καθώς σε μια καταπακτή του εκείνη ερχόταν σε έκσταση. Τα ερείπια του ναού που συναντάμε σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο χρονολογούνται από το 330 π.Χ.
Φυσικά δε γίνεται να πας στους Δελφούς και να μην επισκεφθείς τo αρχαιολογικό μουσείο. Απότελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας. Στο αρχαιολογικό μουσείο Δελφών για την ακρίβεια φτάνουν 700.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, γεγονός που τον καθιστά δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά την Ακρόπολη.
Εκτός όμως από τον αρχαιολογικό χώρο οι Δελφοί έχουν και τη σύγχρονη πλευρά τους. Στη σύγχρονη πόλη θα δεις μια εντελώς άλλη εικόνα, θα πιεις τον καφέ σου και θα απολαύσεις ωραίες γεύσεις. Ο κεντρικός δρόμος Παύλου και Φρειδερίκης συγκεντρώνει στο μεγαλύτερο ποσοστό όλη την κινητικότητα και ζωή.
Τέλος, αν είσαι φαν του είδους, πρέπει να ξέρεις ότι οι Δελφοί αποτελούν αυτόνομο προορισμό και για πεζοπόρους. Είναι ιδιαίτερα γνωστοί για το αρχαίο μονοπάτι των προσκυνητών από την Κίρρα στους Δελφούς, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.
Πηγή φωτογραφίας: onparnassos.gr
Μην ξεχάσεις:
- Πριν φύγεις από τους Δελφούς φυσικά πρέπει να πάρεις ελαιόλαδο και ελιές Αμφίσσης που προέρχονται από τον χαρακτηρισμένο ως Παραδοσιακό, Ελαιώνα της Άμφισσας, τον μεγαλύτερο συνεχόμενο ελαιώνα της Ελλάδας.
- Να πας για φαγητό στην ταβέρνα «Το σπιτικό μας». Θα δοκιμάσεις ωραία κρέατα και σαλάτες σε ένα όμορφο, παραδοσιακό περιβάλλον.
Πώς θα πας
Οι Δελφοί απέχουν 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα και θα φτάσεις εκεί σε περίπου 2 ώρες. Θα περάσεις πρώτα από την Αράχωβα που μπορείς να κάνεις και μια στάση. Συνεχίζοντας και σε κοντινή απόσταση βρίσκονται η Ιτέα και το γραφικό Γαλαξίδι.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: tolo.gr
Αγόριανη: Η ονειρική αλπική πλευρά του Παρνασσού