Βλέποντας κανείς τις φωτογραφίες από αυτόν τον εκπληκτικής αρχιτεκτονικής ναό, μπορεί να καταλάβει ότι όταν χτίστηκε κάποιοι έβαλαν πολύ μεράκι και αγάπη. Γιατί πραγματικά πρόκειται για ένα κόσμημα που στολίζει τον Πεντάλοφο της Κοζάνης. Ο Άγιος Αχίλλειος αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της τέχνης των Χιονιάδων μαστόρων. Των ανθρώπων που ξεκίνησαν από τα Μαστοροχώρια της Ηπείρου και γύρισαν τον κόσμο δημιουργώντας αληθινά μνημεία που έμειναν στην ιστορία. Ο συγκεκριμένος ναός έχει τη δική του μεγάλη ιστορία και μπορεί σίγουρα να μπει στη λίστα με τους πιο εντυπωσιακούς όχι μόνο της Κοζάνης αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας. Πράγμα το οποίο αντιλαμβάνεσαι από τα πρώτα λεπτά που θα βρεθείς ακόμη και στον προαύλιο χώρο. Φυσικά αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την τέχνη των Ζουπανιώτων μαστοροκαλφάδων που εκτός από την Δυτική Μακεδονία έχτισαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Το ελληνικό μικρό εκκλησάκι με τους πολλούς τρούλους
Άγιος Αχίλλειος: Ο μαγικός ναός που έχτισαν οι Χιονιάδες καλλιτέχνες
Ο υπέροχος ναός του Αγίου Αχιλλείου αποτελεί ορόσημο του χωριού Πεντάλοφος στην Κοζάνη. Είναι χτισμένος εκεί από τα μισά του 18ου αιώνα και αποτελεί ένα σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής που άφησαν οι Ζουπανιώτες μάστορες. Εκτός από την αρχιτεκτονική του, ξεχωρίζει επίσης και για τις αγιογραφίες του.
Η τρίκλιτη βασιλική του ναού που χτίστηκε το 1742 αγιογραφήθηκε το 1774 από τους χιοναδίτες ζωγράφους και συγκεκριμένα από τους Κωνσταντίνο και Μιχαήλ Μιχαήλ. Αν θες να διαβάσεις περισσότερα για το χωριό Χιονάδες που αποκαλείται και χωριό των καλλιτεχνών, μπορείς να μάθεις περισσότερα πατώντας ΕΔΩ. Ο διάκοσμος του Αγίου Αχιλλείου αφήνει τον επισκέπτη με το στόμα ανοιχτό. Επιπλέον η συγκεκριμένη εκκλησία αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο κτίσμα στο χωριό.
Αυτό που προκαλεί δέος στον επισκέπτη είναι με σιγουριά οι σκηνές της Δευτέρας Παρουσίας, της Δέησης και του ποταμού της κολάσεως. Ο τελευταίος θεωρείται ότι είναι αυτός ο οποίος στην ουσία παρασύρει τους αμαρτωλούς και καταλήγουν στο στόμα του θηρίου. Ταυτόχρονα, στην αριστερή πλευρά δαίμονες βασανίζουν τις ψυχές σύμφωνα με τα αμάρτημα τους. Και το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι όμως ένα αληθινό στολίδι. Επάνω μπορεί να δει κανείς παραστάσεις από την Παλαιά αλλά και την Καινή Διαθήκη.
Τι λέει η παράδοση για τον Άγιο Αχίλλειο
Ο Άγιος Αχίλλειος ήταν ανέκαθεν και είναι και σήμερα ένας ναός πολύ σπουδαίος για τους ντόπιους. Η παράδοση λέει ότι οι κάτοικοι σέβονταν τόσο πολύ τον ναό ώστε όταν παλιά περνούσαν έφιπποι έξω από αυτόν, ήταν υποχρεωμένοι βάσει ηθικής να ξεπεζέψουν γιατί αλλιώς τα άλογα τρόμαζαν και κατά έναν περίεργο λόγο αρνούνταν να προχωρήσουν. Αν βρεθείς στην περιοχή, αξίζει οπωσδήποτε να περάσεις από εκεί και να ρωτήσεις τους ντόπιους και τις ιστορίες που έχουν να σου διηγηθούν.
Διαβάστε επίσης:
Δύο περιοχές της Αττικής με περίεργα ονόματα που λίγοι ξέρουν ποιες είναι
Αρχάμπολη: Η αινιγματική ελληνική πόλη και ο θρύλος της εξαφάνισής της