Χάλκη: Ο μικρός γοητευτικός παράδεισος των Δωδεκανήσων

Το αρχοντικό νησί της ηρεμίας και της φιλοξενίας

Χάλκη: Ο μικρός παράδεισος των Δωδεκανήσων

Μπορεί τα Δωδεκάνησα να αποτελούνται από δώδεκα αληθινά διαμάντια αλλά διοικητικά σε αυτά ανήκουν και μερικοί ακόμη θησαυροί, μικρότεροι αλλά συναρπαστικοί. Και μπορεί η Σύμη να είναι ο πιο μικρός και μαγικός προορισμός των Δωδεκανήσων αλλά η Χάλκη είναι ο πραγματικός επίγειος παράδεισος. Δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται η μικρή Ιταλία του Αιγαίου.

Το Νημποριό, ένας γραφικός οικισμός στη Χάλκη

Ο πιο γνωστός οικισμός στο νησί, είναι το Νημποριό. Εκεί, στο λιμάνι, θα δεις τα γραφικά και λουσμένα στο φως σπιτάκια που μοιάζουν με ζωγραφιά. Θα δεις τους νησιώτες στα παράθυρα και τις αυλές και θα περιηγηθείς στα σοκάκια του οικισμού. Με μια και μόνο βόλτα σας στο Νημποριό, νιώθεις αμέσως την καρδιά σου να κυριεύεται από ηρεμία, γαλήνη και ευτυχία. Τα αρχοντικά και τα αναπαλαιωμένα σπίτια έχουν χρώματα βγαλμένα σαν από παλέτα ζωγράφου. Κάνουν το σκηνικό παραμυθένιο.

Expand player

Το σκηνικό συμπληρώνουν οι ψαρόβαρκες που λικνίζονται πάνω στη θάλασσα, το ρολόι στον πανύψηλο πετρόχτιστο πύργο και το κτίριο του Δημαρχείου. Επίσης ένα παλιό αρχοντικό με νεοκλασική αρχιτεκτονική και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με το μεγαλοπρεπές καμπαναριό.

Πρόκειται για έναν οικισμό ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως αυστηρά διατηρητέος. Όλες οι ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις κτιρίων γίνονται χωρίς αποκλίσεις από τα τοπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της Χάλκης.

Μπορεί η Χάλκη να μην είναι ένας από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς αλλά κρύβει μερικούς πανέμορφα αληθινούς θησαυρούς. Είναι οι γραφικές εικόνες, ο χαλαρός ρυθμός των ανθρώπων του νησιού αλλά και η φιλοξενία των κατοίκων. Αυτή η φιλοξενία ήταν ζωντανή και ακμαία στη Χάλκη πολύ πριν ορισθεί επισήμως ως Το Νησί της Ειρήνης και Φιλίας από την Unesco, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Η γενναιοδωρία και το καλωσόρισμα στους επισκέπτες είναι πάντα συγκινητική.

Πηγή φωτογραφίας: Enpatrais

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αφιέρωμα της η Telegraph την αποκάλεσε «άγνωστο επίγειο παράδεισο» και την επίσκεψη σε αυτή σαν «ένα θαύμα», σαν «ένα θρίαμβο πασπαλισμένο με τις αμίμητες στιγμές της μαγείας της».

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να την περπατήσεις για να ανακαλύψεις όλες τις γωνιές και όλους τους θησαυρούς που την κάνουν να θυμίζει ανεξερεύνητο παράδεισο.

Ένα θραύσμα του ουρανού, το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσει κανείς και να απολαύσει καλοκαιρινές γαλήνιες διακοπές.

Τι δεν πρέπει να χάσεις στην Χάλκη, τον παράδεισο των Δωδεκανήσων

Φεύγοντας από τη Χάλκη παίρνεις όλες αυτές τις αναμνήσεις μαζί σου και ελπίζεις σίγουρα να επιστρέψεις σύντομα.

Το ελληνικό νησί που αποτελούσε το βασίλειο των πειρατών