Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, εκτός από όμορφα μέρη, γαλάζιες ακτές και ορεινά χωριά, συναντάς και διάφορα γεωλογικά φαινόμενα όχι και τόσο συνηθισμένα. Ένα από αυτά είναι και οι Δολίνες στο νομό Αργολίδας. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που θα το ακούσεις τους ντόπιους να το αποκαλούν ως «Δολίνες των Διδύμων».
Οι Δολίνες και η ιστορία τους
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ιδιαίτερους κρατήρες που είναι εκεί χιλιάδες χρόνια. Είναι γιγάντιες τεράστιες τρύπες που μοιάζουν απόκοσμες. Δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου ηφαιστείου αλλά ούτε κάποιας πρόσκρουσης μετεωριτών στη γη. Οι Δολίνες θεωρείται ότι σχηματίστηκαν από τη καθίζηση του εδάφους λόγω των υπόγειων υδάτων του βουνού.
Αυτοί οι δύο κρατήρες που μοιάζουν με σπήλαια είναι κυκλικοί στο μέγεθος και μπορείς να της δει από πολύ μακριά. Και φυσικά αυτό οφείλεται στο τεράστιο μέγεθός τους. Ο ένας κρατήρας έχει δημιουργηθεί στους πρόποδες του βουνού. Αποκαλείται επίσης και μεγάλη σπηλιά. Ο άλλος κρατήρας που είναι και μικρότερος στο μέγεθος είναι στην πεδιάδα και ονομάζεται μικρή σπηλιά. Στη μία σπηλιά βρέθηκαν λίθινα εργαλεία της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής μαρτυρώντας τη χρήση τους ως καταφύγιο από τα προϊστορικά χρόνια.
Η μικρή Δολίνη έχει υποστεί πολλές διαβρώσεις με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί πολύ το σχήμα της δίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το σκηνικό ολοκληρώνεται με την άγρια βλάστηση που μοιάζουν να έχουν περικυκλώσει τη Δολίνη και να της προστατεύουν με ένα περίεργο τρόπο. Το βάθος του μικρού κρατήρα είναι 80 μέτρα μέσα στα στρώματα των προσχώσεων και η διάμετρος του είναι 150 μέτρα.
Η τοποθεσία των κρατήρων
Οι Δολίνες βρίσκονται λίγο πριν το όμορφο χωριό Δίδυμα στην Αργολίδα. Το τοπίο συνθέτουν πλούσια λιβάδια άγριας τουλίπας και άγρια ομορφιά. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα υπέροχο μνημείο της φύσης που δε συναντάς συχνά στην Ελλάδα.
Τα χωριό Δίδυμα έχει χτιστεί και στέκεται σε ένα μικρό λεκανοπέδιο στους πρόποδες του Διδύμου όρους. Συνολικά στην περιοχή υπάρχουν έξι χωριά τα οποία είναι τα εξής: Το Λουκαΐτι, η Πελεή, Το Ράδο, Ο Άγιος Ιωάννης και το Σαλάντι. Τα περισσότερα από αυτά είναι ημιορεινά και βρίσκονται περιμετρικά του όρους Δίδυμο
Tip αν βρεθείς Πάσχα στην περιοχή
Ένα ιδιαίτερο έθιμο λαμβάνει χώρα τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στο συγκεκριμένο χωριό. Ο λόγος για την γιορτή της τουλίπας. Οι κάτοικοι του χωριού συνηθίζουν να τελούν τη λειτουργία σε μια ασκεπή σπηλιά, εκεί όπου υπάρχει το «βραχοσκεπές» εκκλησάκι.
Τέσσερις προτάσεις για να κάνεις Πάσχα κοντά στην Αθήνα