Υπάρχουν αρκετά μέρη σπάνιας ομορφιάς στην Ελλάδα που μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα στην πρόσβαση. Όταν φτάσεις, όμως, εκεί το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Δρακόλιμνη Βερλίγκα, με το μοναδικό αλπικό σκηνικό που δημιουργεί στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων και οι εικόνες που θα συναντήσει κανείς όταν βρεθεί εκεί, τον αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.
Πέντε ιδανικοί προορισμοί για σαββατοκύριακο ή… λίγο περισσότερο
Δρακόλιμνη Βερλίγκα: Ένα σπάνιο αλπικό τοπίο στην Ελλάδα
Πού ακριβώς, όμως, βρίσκεται η Δρακόλιμνη Βερλίγκα; Στον Λάκμο, την μακρόστενη οροσειρά με μια σειρά πολλών ψηλών κορφών που χωρίζει στα δύο τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Εκεί, λοιπόν, στα κεντρικά του βουνού, σε υψόμετρο 2.050 μ., βρίσκεται το πιο διάσημο αλπικό οροπέδιο της χώρας μας, η Βερλίγκα. Και το στολίδι της είναι η Δρακόλιμνη. Το όνομα του οροπεδίου αλλά και της λίμνης πηγάζει από το βλάχικο «Βρίγγα» που σημαίνει κύκλος. Τη λένε Δρακόλιμνη μιας και αυτή συνδέεται με μύθους που έλεγαν ότι κάποτε εκεί ζούσαν δράκοι.
Οι εικόνες είναι πραγματικά μαγικές όλες τις εποχές του χρόνου. Αντικρίζεις ορθοπλαγιές, ψηλές κάθετες κορφές, πολύχρωμες ανθισμένες πλαγιές την άνοιξη και χιονισμένα τοπία το χειμώνα. Και φυσικά, αλπικές λίμνες και μαίανδροι που γεννιούνται και κυλάνε στο πιο όμορφο αλπικό τοπίο της Ελλάδας. Το περιβάλλον γύρω από τη λίμνη είναι ένα ορεινό τοπίο με βραχώδεις και πετρώδεις πλαγιές, ορεινές πηγές, καταπράσινα λιβάδια και ρυάκια.
Πάρτε μια γεύση από το μοναδικό σκηνικό μέσα από το βίντεο του καναλιού Nature Drone Makis Theodorou στο Youtube...
Οι άλλες Δρακόλιμνες της Ελλάδας
Η Βερλίγκα δεν είναι όμως η μοναδική Δρακόλιμνη της Ελλάδας. Οι μυθικές και εντυπωσιακές Δρακόλιμνες της Ελλάδας βρίσκονται σε κορυφές και μαγεύουν όσες καταφέρνουν να φτάσουν εκεί. Οι Δρακόλιμνες της Ελλάδας μοιάζουν, κυριολεκτικά, με γαλαζοπράσινα στολίδια τα οποία κοσμούν το πράσινο και ενίοτε λευκό των αλπικών λιβαδιών. Πολλοί μύθοι, θρύλοι και ιστορίες έχουν συνδεθεί με αυτές. Ένας ακόμη λόγοςπου αποκαλούνται Δρακόλιμνες οι λίμνες για παράδειγμα της Πίνδου είναι γιατί στα νερά τους ζει ο Αλπικός Τρίτωνας (Triturus alpestris), ένα ενδιαφέρον ουροδελές αμφίβιο το οποίο κολυμπά με εξαιρετική ευκολία αλλά βαδίζει και εκτός νερού.
Οι εικόνες είναι καθηλωτικές και τα αλπικά σκηνικά σε ταξιδεύουν και μόνο που τα βλέπεις...
Ταξίδια στην Ελλάδα
Πύργος της Απολλωνίας: Το αξιοθέατο της Μακεδονίας με την συγκλονιστική θέα
Βώλακας: Το χωριό με τους γρανιτένιους ογκόλιθους και οι θρύλοι του
Τα δάση της Ελλάδας που μοιάζουν να ξεπήδησαν από σελίδες παραμυθιού