Η μορφολογία της Ελλάδας είναι τόσο πλούσια που ορισμένα μέρη δεν φαντάζεσαι ότι μπορεί να είναι τόσο εντυπωσιακά και όμορφα από κοντά. Βουνά, λίμνες, ποτάμια, παραλίες και καταρράκτες σε μια απόλυτη αρμονία που δημιουργούν ένα χάρμα οφθαλμών. Αυτά τα μοναδικής ομορφιάς σημεία έχουν δημιουργηθεί συχνά από διάφορα γεωλογικά ακόμη και καταστροφικά φαινόμενα. Αυτό έχει συμβεί και με τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες της Ελλάδας. Οι ελληνικοί καταρράκτες που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι των Βαλκανίων, αυτοί της Έδεσσας δημιουργήθηκαν από έναν σεισμό.
Η Έδεσσα και οι εντυπωσιακοί καταρράκτες της
Οι καταρράκτες της Έδεσσας έχουν το μοναδικό προνόμιο σε παγκόσμιο επίπεδ. Βρίσκονται στο κέντρο της πόλης δίνοντας στην Έδεσσα το όνομα «η πόλη των νερών». Οι καταρράκτες της που λέγεται ότι είναι οι μεγαλύτεροι στα Βαλκάνια βρίσκονται στην άκρη βράχου σε ένα μοναδικό γεωπάρκο σμιλεμένο από το νερό το οποίο λέγεται φρύδι της πόλης. Συνολικά βρίσκονται εκεί δώδεκα καταρράκτες. Οι δύο είναι μεγάλοι, ορατοί, επισκέψιμοι και προσφέρουν μοναδική ατμόσφαιρα της δύναμης της φύσης. Δημιουργούν μπορούμε να πούμε τον μύθο της υδάτινης πολιτείας. Μόνο οι τέσσερις είναι θεατοί, ενώ οι υπόλοιποι εξαιτίας της πλούσιας βλάστησης δεν μπορούν να θεαθούν εύκολα.
Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών εκτείνεται σε μια περιοχή πάνω από 100.000 τμ και σε μία διαδρομή πάνω στο βράχο για 1,1χλμ. Χώροι πολιτισμού, φύσης & αναψυχής βρίσκουν την τέλεια τοποθεσία στο χώρο των Καταρρακτών. Στην περιοχή βρίσκεται το Κέντρο Πληροφόρησης, το Πολιτιστικό Κέντρο της Έδεσσας, Μνημεία Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, Νερόμυλοι και Υδροκίνητα Εργοστάσια, παραδοσιακές κατοικίες, σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες και πεζόδρομοι με μονοπάτια που οδηγούν τους επισκέπτες και τους κατοίκους της πόλης.
Εκεί όπου το πάρκο των Καταρρακτών συναντά την άκρη του βράχου, το φρύδι της πόλης βρίσκεται το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό σύμφωνα με τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Μενέλαο Λουντέμη.
Το νερό των Καταρρακτών προέρχεται από τις πηγές του υγροτόπου Αγρα-Βρυτών-Νησίου οι οποίες τροφοδοτούνται από τα χιόνια του Καϊμάκτσαλάν ενώ η ροή τους είναι πλήρως ελεγχόμενη από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Οι ελληνικοί καταρράκτες που δημιουργήθηκαν από σεισμό
Οι Καταρράκτες της Έδεσσας αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο δημιουργήθηκε έπειτα από ισχυρό σεισμό που έπληξε την γύρω περιοχή το 14ο αιώνα. Από τότε κατά την πάροδο του χρόνου σημειώθηκαν αρκετές αλλαγές στην μορφολογίας τους εξαιτίας μικρότερης κλίμακας σεισμών.
Στα μονοπάτια του Πάρκου Καταρρακτών συγκαταλέγεται και η λιθόστρωτη διαδρομή προς την Αρχαία Έδεσσα μέσα από τον κάμπο της πόλης. Η δίοδος αυτή αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, που ένωνε την Αρχαία Έδεσσα, την Ακρόπολη της Έδεσσας και τη Θεσσαλονίκη ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Η Έδεσσα αποτελεί έναν προορισμό που γοητεύει τον επισκέπτη όλες τις εποχές του χρόνου και όχι άδικα. Τα τρεχούμενα νερά σου δημιουργούν μια αίσθηγη γαλήνης και ηρεμίας που σε κάνει να δίνεις την υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: EntaXoyas
Το καταπράσινο νησάκι του Παγασητικού που πας μόνο με καΐκι