Φωλιασμένη ανάμεσα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα, η Λιβαδειά είναι ένα κρυμμένο ιδανικό ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή. Απέχει εξάλλου περίπου μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Μπορεί πολλοί να την έχουν συνδέσει μόνο με το φαγητό αλλά η Λιβαδειά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μια ολοζώντανη πόλη που σου προσφέρει πολλές ευκαιρίες.
Αυτή η πόλη της Βοιωτίας έχει πολλές όμορφες γωνιές που έχουν ενδιαφέρον και για όσους δεν περιορίζονται μόνο στο καλό φαγητό.
Η Λιβαδειά και η ιστορία της
Το παλιότερο όνομα της Λιβαδειάς ήταν Λεβαδειά. Φαίνεται να ονομάστηκε έτσι από τον Αθηναίο Λέβαδο, που μετοίκησε τους κατοίκους σε υπώρεια παρακείμενου λόφου. Η ιστορία της, ωστόσο, ανάγεται στην αρχαιότητα, με διαφορετικό όνομα. Με τη συγκρότηση του υποτυπώδους ελληνικού κράτους κατ' εντολή, επί Ι. Καποδίστρια, η Λιβαδειά άρχισε να ανασυγκροτείται. Οι κάτοικοι που είχαν καταφύγει σε άλλες περιοχές επανήλθαν και το 1841 η πόλη ήταν πλέον ένα από τα εύρωστα οικονομικά κέντρα του νεοπαγούς Ελληνικού Βασιλείου.
Οι πηγές της Κρύας και οι καταρράκτες της
Είναι ένα από τα φυσικά αξιοθέατα που πρέπει να δεις. Είναι οι πηγές της Κρύας με τον ήχο από τα γάργαρα νερά του ποταμού Έρκυνα που διατρέχει την πόλη να σε συντροφεύει. Θα δεις πέτρινα γεφυράκια και παλιά σπίτια στις όχθες του ποταμού. Όλα μαζί συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό με αποκορύφωμα τις πηγές, μια όαση πρασίνου με αιωνόβια πλατάνια, φυσικούς καταρράκτες και νερόμυλους που ξεπροβάλλει μέσα στο αστικό τοπίο. Μάλιστα, το ποτάμι Έρκυνα είναι είναι ένα από τα δύο στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα. Σε μικρή απόσταση από τις Πηγές Κρύας βρίσκονταν στην αρχαιότητα το μαντείο Τροφωνίου. Αυτό λειτουργούσε και ως προπομπός για το μαντείο των Δελφών. Μέσα στο ποτάμι υπάρχει μία προτομή της νύμφης – ωραίο εύρημα για να αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης την ιστορία.
Αποτελεί ιδανικό μέρος για οικογένειες με παιδιά. Θα βρεις αρκετά παγκάκια και τα δρομάκια είναι σε μεγάλο βαθμό πλακόστρωτα. Αρκετά μικρά γεφυράκια ή κατασκευές ενώνουν τις δύο όχθες του ποταμού.
Τι θα δεις και τι θα κάνεις σε μια μονοήμερη
Άφησε το αυτοκίνητο κάπου και κινήσου με την παρέα ή την οικογένειά σου με τα πόδια προς το κέντρο. Έχουμε ξαναπεί ότι με τέτοιες βόλτες γνωρίζεις καλά το κάθε μέρος. Μπορεί να μην είναι ένα πολύ τουριστικό μέρος, αλλά η Λιβαδειά έχει μικρές ομορφιές ακόμη και μέσα στην πόλη. Θα δεις γραφικές γειτονιές και νεοκλασικά που δε φανταζόσουν ότι υπάρχουν. Ανέβα στον πεζόδρομο της Μπουφίδου μέχρι την Κεντρική Πλατεία και κάνε μια στάση σε κάποια από τις μοντέρνες καφετέριες.
Εκτός από τις Πηγές αξίζει να δεις το Βυζαντινό Κάστρο στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Είναι ένα από τα τέσσερα καταλανικά κάστρα που διασώζονται στην Ελλάδα. Από την άλλη, το Πέτρινο Θέατρο της Κρύας µέσω του λιθόστρωτου μονοπατιού, σε μια μαγευτική διαδρομή μέσα στο ομώνυμο φαράγγι. Το Τροφώνιο Μαντείο στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία, ένα από τα πιο ιδιαίτερα μαντεία της αρχαιότητας, αφού, μεταξύ άλλων, ήταν υπόγειο.
Η Λιβαδειά για τους καλοφαγάδες
Και φυσικά η Λιβαδειά είναι γνωστή για το φαγητό της και τα περίφημα σουβλάκια της. Δε γίνεται δηλαδή να πας και να μην δοκιμάσεις σε ένα από τα πολλά παλιά μαγαζιά της το αυθεντικό σουβλάκι της. Αν δε θες να μείνεις μόνο σε αυτό, τότε θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε ντόπια κρέατα και παραδοσιακούς μεζέδες.
Πού αλλού να πας στη γύρω περιοχή
Αν έχεις πάνω μια μέρα στη διάθεσή σου, μπορείς να κάνεις και γύρω βόλτες. Έχε σαν βάση τη Λιβαδειά για κοντινές εκδρομές. Κάποιες από αυτές τις εκδρομές είναι φυσικά η Αράχωβα, οι Δελφοί, το μοναστήρι του Όσιου Λουκά, το Δίστομο, τα Άσπρα Σπίτια η Άμφισσα και άλλα όμορφα μέρη.
Πηγή φωτογραφιών: wikipedia.org
Μίνι οδηγός με όσα πρέπει να κάνεις σε 3 μέρες στα Καλάβρυτα