Τοπία άγριας ομορφιάς, πετρόκτιστα γραφικά χωριά, ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια, είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό που συναντάμε στα Τζουμέρκα. Τα Αθαμανικά Όρη, όπως είναι η δεύτερη ονομασία τους, είναι μία από τις μεγαλύτερες οροσειρές της δυτικής Ελλάδας. Ένας τόπος συναρπαστικός που γοητεύει τους φυσιολάτρες και όχι μόνο, καθώς σε αυτόν τον παράδεισο, ανακαλύπτουν τις φυσικές ομορφιές του, αλλά και τα καλά κρυμμένα μυστικά του. Ένα από αυτά τα «μυστικά» των Τζουμέρκων είναι κι ένα χωριό αλλιώτικο από τα άλλα. Ένα χωριό που μόλις το ανακαλύψετε, θα εντυπωσιαστείτε.
Ήπειρος: Τρεις παραλίες με απίστευτα νερά και μοναδικό φυσικό τοπίο
Ελληνικό: Ένα ξεχωριστό χωριό στα επιβλητικά Τζουμέρκα
Ο λόγος για το Ελληνικό, που ανήκει στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων και είναι το πιο κοντινό στα Γιάννενα, αφού απέχει μόλις 18 χλμ. Πρόκειται για τη γενέτειρα του πολυβραβευμένου γλύπτη, Θεόδωρου Παπαγιάννη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει το πανέμορφο χωριό του σε ένα γλυπτικό τόπο, που όμοιό του δεν έχουμε συναντήσει.
Από την είσοδο, κιόλας, του χωριού, ο επισκέπτης παίρνει μια ιδέα για το τι θαυμαστό πρόκειται να δει σε κάθε γωνιά του. Η είσοδος στο Ελληνικό σηματοδοτείται από μια γλυπτική σύνθεση του ίδιου του γλύπτη, η οποία στήθηκε εκεί όταν άνοιξε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», το 2009.
Κατηφορίζοντας για το χωριό, παρατηρείς πως ο δρόμος κοσμείται με γλυπτά και με θαυμασμό, απορείτε πώς γίνεται στην απέραντη άγρια ομορφιά των Τζουμέρκων, να βρίσκεται «φωλιασμένος» ένας τέτοιος καλλιτεχνικός τόπος. Και είναι αυτή η αντίφαση που θα σας συναρπάσει αρχικά. Γιατί, αμέσως μετά, θα βρεθείτε μπροστά σε μια γωνιά του Ελληνικού που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό και θα σας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, στην εποχή των γιαγιάδων και των παππούδων μας που την έχουμε ακούσει μέσα από τις σαν παραμύθι, διηγήσεις τους.
Στο πετρόκτιστο Μουσείο που ήταν άλλοτε το δημοτικό σχολείο του χωριού, τα παλιά τα χρόνια των παππούδων γίνονται «ζωντανές» εικόνες. Εκεί, ολόγυρα στο προαύλιο, σε μια έκταση επτά στρεμμάτων που έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα μοναδικό γλυπτικό πάρκο, το παρελθόν ζωντανεύει μέσα από το γλυπτά του Παπαγιάννη.
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»: Όλη η ιστορία του τόπου
Το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 ως δωρεά του πολυβραβευμένου γλύπτη στη γενέτειρά του. Επιλέχτηκε το δημοτικό σχολείο του Ελληνικού, το οποίο κάποτε είχε 150 μαθητές. Εκεί, λοιπόν, στο πετρόχτιστο σχολείο που φτιάχτηκε από σπουδαίους Ηπειρώτες μαστόρους με χρήματα του ευεργέτη Νικολάου Μαντελόπουλου, θα δείτε να ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία του τόπου.
Η μοναδικότητά του πάρκου έγκειται στο ότι περιλαμβάνει έργα που μιλούν για την Ήπειρο και την ιστορία της. Έργα που μιλάνε για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον Ηπειρώτη μάστορα, τον βοσκό, τον γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα, αλλά και για τη μάθηση. Για το παρελθόν του τόπου που γίνεται φάρος για το μέλλον. Έργα, που έχουν επίσης, ως έγνοια την ανάδειξη της ηπειρωτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όπως, άλλωστε, είχε δηλώσει ο Θεόδωρος Παπαγιάννης σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σ’ ένα πιο κεντρικό Μουσείο στην Αθήνα ή τα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού. Πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος χώρος είναι το σχολείο του χωριού μας. Γιατί τα έργα που εκθέτουμε αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σ’ όλη μου τη ζωή. Έγιναν από βιώματα δυνατά, που έδωσαν τροφή στη δημιουργικότητά μου».
Στο Μουσείο υπάρχουν πορτρέτα σημαντικών ανθρώπων, όπως και οι μορφές απλών λαϊκών ανθρώπων. Στις προθήκες του διαδρόμου εκτίθεται μια μοναδική σειρά από προπλάσματα μεταλλίων και νομισμάτων, που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια 40 περίπου χρόνων. Κι έτσι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει ένα θέαμα που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο Μουσείο της χώρας μας. Ιδιαίτερο θέμα είναι και η τάξη με τους μαθητές, τα παλαιά θρανία, και τον δάσκαλο.
Το Μουσείο κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ από το 2010, διοργανώνονται γλυπτικά συμπόσια με αξιόλογες συμμετοχές, όπου καλλιτέχνες φτιάχνουν εντυπωσιακά έργα Τέχνης, τα οποία κατόπιν δωρίζουν για να κοσμήσουν τους δρόμους του Ελληνικού.
Δείτε φωτογραφίες
Η ιστορική Μονή της Παναγίας Τσούκας στο Ελληνικό
Το Ελληνικό αποτελεί και θρησκευτικό προορισμό, καθώς στο παραδοσιακό χωριό ανήκει και μία από τις πιο ιστορικές μονές της περιοχής, της Παναγίας Τσούκας. Η Μονή χτίστηκε το 1190 από τον αυτοκράτορα Ισαάκιο Άγγελο, σε υψόμετρο 760 μέτρων. Από τον εξώστη η θέα «κόβει» την ανάσα, καθώς μπροστά σας απλώνεται η επιβλητική χαράδρα εκατοντάδων μέτρων κάτω από την οποία κυλάει ο φιδωτός Άραχθος, ενώ ολόγυρα θα δείτε τα Γιάννενα, καθώς και τα βουνά Γράμμο, Γκαμήλα και Σμόλικα.
Η ίδρυση της Μονής οφείλεται σε θαύμα της ιερής εικόνας της Παναγίας, που μέχρι και σήμερα κοσμεί το εσωτερικό του καθολικού του μοναστηριού με το όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Όμως, εδώ εκπληκτική είναι και η διαδρομή μέχρι να φτάσεις στην Μονή, καθώς σε όλο το δρόμο από το Ελληνικό υπάρχουν τοποθετημένα γλυπτά, σε απόσταση λίγων μέτρων το ένα από το άλλο.
Τα εντυπωσιακά γλυπτά θα τα δείτε πάνω σε στροφές, αλλά και σε καίρια σημεία της διαδρομής, καλύπτοντας με τον πιο καλλιτεχνικό τρόπο μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων, μέχρι το μοναστήρι της Τσούκας.
Κατεβάστε την εφαρμογή My Tzoumerka από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και ταξιδέψτε στην περιοχή
Ταξίδια στην Ελλάδα
Πάργα διακοπές: Ένας ξεχωριστός προορισμός που θυμίζει νησί
Πέντε αριστουργηματικά πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας
Κολυμπήθρες: Οι φυσικές κολυμπήθρες με την ξεχωριστή ομορφιά