Η Ήπειρος αποτελεί μια από τις πιο γραφικές και γεμάτες αντιθέσεις περιοχές της Ελλάδας. Κάθε γωνιά της κρύβει και μια φυσική ομορφιά αλλά και ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας ή ακόμη και της μυθολογίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το χωριό δίπλα στις λεγόμενες πύλες του Άδη. Εκεί που έλεγε ο μύθος ότι περνούν οι νεκροί στον άλλο κόσμο! Ο λόγος για το χωριό Γλυκή Θεσπρωτίας, ένα μέρος καταπράσινο που αποτελεί έναν προορισμό για τους φυσιολάτρες. Η ομορφιά του μόνο τυχαία δεν είναι αν σκεφτεί κανείς ότι από εκεί περνάει ο Αχέροντας με τα κρυστάλλινα νερά του.
Θεοδώριανα: Το καταπράσινο χωριό με τον διπλό καταρράκτη 〉
Γλυκή: Το χωριό δίπλα στις πύλες του Άδη
Η Γλυκή, λοιπόν, είναι ένα μικρό και γραφικό χωριό στη Θεσπρωτία το οποίο αποτελεί έναν σχετικά δημοφιλή προορισμό για όσους έχουν εξερευνήσει λίγο περισσότερο την περιοχή. Αυτό το χωριό του Σουλίου στην Ήπειρο, απλώνεται σε μια πεδινή έκταση ακριβώς δίπλα στις όχθες του ποταμού Αχέροντα πράγμα που ολοκληρώνει το σκηνικό και το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό στον επισκέπτη. Και λογικό αν σκεφτεί κανείς το φυσικό περιβάλλον και τα τρεχούμενα νερά που το περιβάλλουν. Πηγές, υπεραιωνόβια πλατάνια και μικρές δασώδεις εκτάσεις συνθέτουν το σκηνικό που θα αντικρίσει κανείς εκεί όλες τις εποχές του χρόνου.
Πώς συνδέεται, όμως, η περιοχή με τις πύλες του Άδη;
Αυτό οφείλεται στον ποταμό Αχέροντα του οποίου το όνομα προέρχεται από τη λέξη «ἄχος», που περιγράφει τη βαθιά θλίψη και τον θρήνο. Από την αρχαιότητα ο Αχέροντας παρέπεμπε σε κάτι τρομακτικό που μοιάζει με τον Άδη και κάποια στιγμή τον συνέδεσαν με αυτόν λέγοντας ότι αποτελεί τον δρόμο για τον κάτω κόσμο. Η ελληνική μυθολογία λέει ότι ο Ερμής ουσιαστικά παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να τις μεταφέρει στο βασίλειο του Άδη. Η διαδικασία ήθελε την κάθε ψυχή να περνά από το πορθμείο του Χάροντα, στον Αχέροντα και να πρέπει να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά.
Στην περιοχή υπάρχει, επίσης, και το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Κατά τον Όμηρο, σε εκείνο το σημείο, «έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών».
Σήμερα βέβαια η περιοχή δε θυμίζει σε τίποτα κάτι σκοτεινό και άσχημο μιας και χιλιάδες κόσμου ετησίως περνούν από εκεί, κάνουν βόλτα ή βαρκάδα στα γαλαζοπράσινα καθαρά νερά του Αχέροντα!
Η άγνωστη ιστορία με τον δράκο
Εκτός από τη μυθολογία για τις πύλες του Άδη, ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη άγνωστη ιστορία που περνάει από γενιά σε γενιά και εκεί, μάλιστα, αποδίδεται και το όνομα Γλυκή του χωριού. Λέγεται, λοιπόν, ότι κάποτε ο Άγιος Δονάτος σκότωσε έναν δράκο ο οποίος φώλιαζε στις πηγές του Αχέροντα κι έκανε το νερό θανατηφόρο για τα ζώα αλλά και για τους ανθρώπους. Ο Άγιος αφού τους απάλλαξε από τον δράκο, ευλόγησε το νερό και το έκανε γλυκό. Από αυτό το θαύμα θεωρείται ότι το χωριό ονομάστηκε Γλυκή.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν πολλοί
Ταξίδι στο Μέτσοβο: Οδηγός για να οργανώσεις μια τριήμερη εκδρομή
Το ελληνικό χωριό με τα διάσπαρτα παράξενα σιδερένια αγάλματα