Ο φάρος Τουρλίτης της Άνδρου είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς φάρους της Ελλάδας αλλά η φήμη του ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα. Το matadornetwork.com, ένα αμερικανικό δίκτυο εκατομμυρίων ταξιδιωτών σε όλη τον κόσμο, συμπεριέλαβε τον Τουρλίτη μέσα στους 9 φάρους μοναδικής ομορφιάς ανά τον κόσμο. Η 4η που κατέλαβε ο φάρος των Κυκλάδων αποτελεί μια διάκριση που ενισχύει τη μοναδικότητά του, που έτσι η αλλιώς παραμένει αξεπέραστη. Πάμε να δούμε την ιστορία του φάρου που δείχνει καθημερινά το φως και τη δύναμή του.
Τι σημαίνουν και πώς βγήκαν 21 ονόματα ελληνικών νησιών
Φάρος Τουρλίτης: Μια ιστορία που μετράει 137 χρόνια
Ο Τουρλίτης μετράει 137 χρόνια ζωή, μέσα πέρασμα σε τρεις αιώνες. Κατασκευάστηκε το 1887, αλλά τέθηκε σε λειτουργία 10 χρόνια αργότερα - και πιο συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου του 1897. Η κατασκευή του έγινε μια εποχή που η Άνδρος ήταν ένα σημαντικό κέντρο της ελληνικής ναυτιλίας, με τις εφοπλιστικές οικογένειες που δραστηριοποιούνταν στο νησί να εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Αποτελεί, αναμφίβολα, ένα από τα σύμβολα της μακρόχρονης ναυτικής και παράδοσης του νησιού.
Το ύψος του κυλινδρικού πύργου είναι 7 μέτρα με το εστιακό του ύψος στα 36 μέτρα. Βρίσκεται απέναντι από το ενετικό κάστρο στη Χώρα της Άνδρου. Γίνεται ορατός από μεγάλη απόσταση - έως και 11 ναυτικά μίλια. Είναι ο μοναδικός φάρος που χτίστηκε πάνω σε βράχο, μέσα στην θάλασσα και είναι ο πρώτος αυτόματος φάρος της Ελλάδας.
Η καταστροφή του Τουρλίτη
Το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο φάρος Τουρλίτης δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα, οι πληγές του οποίου έμειναν εκεί για δεκαετίες. Το σπάνιο οικοδόμημα δεν ξέφυγε από τη μανία των Γερμανών. Το νησί βομβαρδίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1943 και ο Τουρλίτης υπέστη μεγάλες και σημαντικές ζημιές. Επτά χρόνια αργότερα, το 1950, μέσω του προγράμματος ανασυγκρότησης των φάρων της Ελλάδας, άρχισε να λειτουργεί ξανά αλλά πάνω στα ερείπια.
Ο φάρος παρέμεινε σε αυτή την εικόνα μέχρι το 1994, όταν η οικογένεια Γουλανδρή χρηματοδότησε την ανακατασκευή του. Η απόφαση είχε παρθεί ένα χρόνο νωρίτερα, όταν Αλέκος και Μαριέττα Γουλανδρή θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν την κόρη του Βιολαντώς. Έκτοτε πήρε την αρχική του -πανέμορφη- μορφή, την οποία έχει μέχρι σήμερα.
Ο Τουρλίτης δεσπόζει περήφανος και απέχει κάποιες δεκάδες μέτρα από τη χώρα της Άνδρου. Είναι ορατός και από τις δύο παραλίες που «περικυκλώνουν» την πρωτεύουσα του νησιού: το Νειμποριό και Παραπόρτι. Ο επισκέπτης τον καμαρώνει ενώ χαίρεται τα όμορφα νερά της Άνδρου ή απολαμβάνοντας τον καφέ ή φαγητό του. Εντυπωσιακή είναι και η εικόνα για εκείνους που βρίσκονται πρώτη φορά στο νησί και περπατώντας στη Χώρα του νησιού, φτάνοντας στο Ενετικό κάστρο και το άγαλμα του αφανούς ναύτη, ξεπροβάλλει μπροστά τους ο επιβλητικός Τουρλίτης!
Ταξίδια στην Ελλάδα
Άνδρος: Πώς είναι σήμερα τα μέρη που γυρίστηκε το «Κορίτσια στον Ήλιο»
Η Άνδρος μέσα από τα μάτια ενός Ιταλού travel blogger
Πέντε φάροι της Ελλάδας που μοιάζουν βγαλμένοι από μυθιστόρημα