Η άγνωστη λίμνη Πετρών με την κινηματογραφική ομορφιά

Ένα μικρό καταφύγιο ζωής...

ελληνικές λίμνες

Σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα συναντήσεις μικρές ή μεγαλύτερες λίμνες. Κάποιες από αυτές είναι περισσότερο και άλλες λιγότερο γνωστές. Όπως είναι η άγνωστη σε πολλούς λίμνη Πετρών που βρίσκεται στην Φλώρινα. Μια λίμνη με σπάνια, κινηματογραφική ομορφιά που σε σαγηνεύει. Εκεί, στους πρόποδες του Όρους Βόρας, η λίμνη Πετρών μπορεί να μην έχει μεγάλο μέγεθος αλλά αποτελεί ένα μικρό και σημαντικό καταφύγιο ζωής για πολλά πουλιά. Τα χρώματα του δειλινού ειδικά το φθινόπωρο αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για όποιον έχει την τύχη να βρεθεί εκεί. Σε μια άγνωστη αλλά πενέμορφη γωνιά της χώρας. Μια από τις ελληνικές λίμνες που αξίζει να επισκεφθείς.

Η άγνωστη λίμνη Πετρών με την κινηματογραφική ομορφιά

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο σχεδόν 600 μέτρων η λίμνη των Πετρών μοιάζει σαν να έχει… στηθεί εκεί από τη φύση για κάποιο κινηματογραφικό γύρισμα. Έχει έκταση 12,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τροφοδοτείται μέσω καναλιού από τη λίμνη Χειμαδίτιδα και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί την γειτονική της Βεγορίτιδα. (Για να δεις περισσότερα για την όμορφη Βεγορίτιδα πάτησε ΕΔΩ). Για να προσδιορίσεις γεωγραφικά στο μυαλό σου πού είναι λίμνη Πετρών, υπολόγισε πως είναι κοντά στην κωμόπολη Αμύνταιο. Για να δεις πού ακριβώς βρίσκεται η λίμνη πάτησε ΕΔΩ.

Expand player

Το όνομά της το πήρε, όπως φαίνεται, από το χωριό Πέτρες που βρίσκεται κοντά. Στη λίμνη Πετρών αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών μεταξύ των οποίων και ορισμένα σπάνια. Ένα από αυτά είναι η λαγγόνα. Η λίμνη Πετρών μαζί με την Βεγορίτιδα ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Παρά το μικρό της μέγεθος εκεί έχουν παρατηρηθεί πάνω από 90 είδη πτηνών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη ελληνική λίμνη είναι από τις αγαπημένες των παρατηρητών πτηνών. Το μοναδικό παρατηρητήριο της περιοχής, σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει,  βρίσκεται 3 χιλιόμετρα έξω από τον Άγιο Παντελεήμονα.

Η μικρή και ήσυχη λίμνη Πετρών είναι ό,τι πρέπει για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να έρθεις κοντά με τη φύση. Σε ένα μέρος της Ελλάδας όχι τόσο τουριστικό αλλά ξεχωριστό.

Απόδραση στη Φλώρινα

Η Φλώρινα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για το φθινόπωρο και το χειμώνα. Και το χωριό Νυμφαίο είναι σίγουρα ένας από τους βασικούς λόγους. Πρόκειται για ένα χωριό που προσφέρει ένα ειδυλλιακό σκηνικό το χειμώνα καθώς συχνά είναι χιονισμένο.

Αν είσαι λάτρης της ιστορίας και της παράδοσης, τότε το Νυμφαίο πρέπει να είναι στις επιλογές σου ειδικά αν δεν έχεις ξαναβρεθεί εκεί. Ξεχωριστό φυσικό τοπίο, γραφικά παραδοσιακά καταλύματα και ντόπιες λιχουδιές είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που θα σε συντροφεύουν…

Διαβάστε επίσης:

Τα ελληνικά χωριά – φαντάσματα και γιατί εγκαταλείφθηκαν

Ο άγνωστος… Ντολμάς της Ελλάδας και η ιστορική σημασία του

Η βαθιά λίμνη της Ελλάδας και ο μύθος του κοριτσιού με το πηγάδι