Η πυραμίδα του Ελληνικού: Το μυστηριώδες μνημείο και η ιστορία του

Ένα από τα παράξενα αξιοθέατα της Ελλάδας

Ανάμεσα στα παράξενα της Ελλάδας είναι και κάποια αξιοθέατα με ιδιαίτερη ιστορία τα οποία μπορεί καν να μην γνωρίζουμε ή να μην έχουμε ακούσει γι’ αυτά. Όπως για παράδειγμα μια πυραμίδα που υπάρχει στην Ελλάδα. Έχεις ακούσει ποτέ για την πυραμίδα του Ελληνικού; Κι όμως είναι μια πυραμίδα πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι πιθανόν φαντάζεσαι. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Άργος. Και είναι από αυτά τα αξιοθέατα που κρύβουν ένα μυστήριο γύρω τους. Το οποίο μάλιστα χρειάστηκε κάποια χρόνια για να αποκαλυφθεί!

Η πυραμίδα του Ελληνικού: Το μυστηριώδες μνημείο και η ιστορία του

Η πυραμίδου του Ελληνικού είναι στην πραγματικότητα ένα ιδιαίτερο μνημείο στην περιοχή του Άργους, το οποίο μέχρι πριν κάποια χρόνια συγκέντρωνε πολύ έντονα το ενδιαφέρον των ερευνητών. Κι αυτό γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο για ποιο λόγο είχε κατασκευαστεί στην αρχαιότητα. Ονομάστηκε πάντως έτσι λόγω του πυραμοειδούς σχήματός του. Μια μορφή που δεν συναντάς συχνά στην Ελλάδα. Αυτό που αποτέλεσμα επίσης έρεισμα και υπήρχαν διαφωνίες ήταν το πότε κατασκευάστηκε αυτό το κτίσμα.

Expand player

Η αρχική αλλά και ταυτόχρονα πιο διαδεδομένη εκτίμηση τοποθετεί την κατασκευή της πυραμίδας στον 4ο π.Χ. αιώνα. Άλλες αναφορές έγιναν για παλαιότερη κατασκευή αλλά δεν μπόρεσαν να στηριχθούν επιστημονικά στο βαθμό που απαιτείται. Για την πιθανή χρήση του έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Αρχικά έλεγαν ότι χρησίμευε ως τύμβος, ως οχυρό, ή φρυκτωρία. (Αν τυχόν θες να δεις το νησί με τις περισσότερες φρυκτώριες στην Ελλάδα πάτησε ΕΔΩ.)

Σύμφωνα με κείμενο που έχει διασωθεί από την αρχαιότητα υπάρχει μια πιο σίγουρη εξήγηση για την μυστηριώδη κατασκευή και την ιστορία της. Κατά την εποχή του Παυσανία το συγκεκριμένο οικοδόμημα ήταν διακοσμημένο με αργολικές ασπίδες και μάλιστα θεωρείτο σύμφωνα με τον ίδιο τύμβος των πολιτών και συγγενών που έπεσαν σε μάχη πολεμώντας για την εξουσία. Την Πυραμίδου του Ελληνικού μπορεί να ακούσεις να την αποκαλούν και πυραμίδα των Κεχριών.

Είναι χωρίς αμφισβήτηση το καλύτερα διατηριμένο πυραμιδικό κτίσμα της Ελλάδας. Στη χώρα μας υπάρχουν άλλα 25. Το συγκεκριμένο είναι κατασκευασμένο από σκληρό, γκρίζο ασβεστόλιθο της περιοχής.

Πώς θα πας στην Πυραμίδα στο Άργος

Η πρόσβαση στην πυραμίδα του Ελληνικού, το μοναδικό αυτό μνημείο της Ελλάδας είναι εύκολη ενώ είναι πολύ κοντά από την Αθήνα. Το μυστηριώδες αυτό μνημείο είναι χτισμένο στο δρόμο που στην αρχαιότητα συνέδεε το Άργος με την Τεγέα Αρκαδίας.

Διαβάστε επίσης:

Η βαθιά λίμνη της Ελλάδας και ο μύθος του κοριτσιού με το πηγάδι

Απόδραση στην Ορεινή Ναυπακτία: Εκεί που γίνεσαι ένα με τη φύση