Το πρώτο πράγμα που σε αφήνει έκθαμβο όταν πατάς το πόδι σου στα Τζουμέρκα είναι η φυσική ομορφιά της περιοχής. Χωριά πνιγμένα στο πράσινο, πέτρινα γεφύρια, καταρράκτες και φυσικά μονοπάτια. Αν θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα την περιοχή, τότε θα ανοιχτεί μπροστά σου και μια πλούσια ιστορία. Μικρά διαμάντια που δεν ήξερες πως υπάρχουν. Ένα από αυτά είναι και η περίφημη η Σπηλιά της Ανεμότρυπας. Ένα φυσικό στολίδι που η ιστορία του χάνεται στο βάθος εκατομμυρίων ετών.
Η ιστορία της Σπηλιάς της Ανεμότρυπας
Η ιστορία του σπηλαίου όπως την ξέρουμε σήμερα ξεκινάει κάπου στο 1960. Αυτό είναι βέβαια μια σταγόνα στον ωκεανό του πλούσιου παρελθόντος του. Ο Αποστόλης Λάμπρης και ο Γεώργιος Κ. Καρακώστας, δυο νέοι της εποχής, τότε πήραν εντολή από τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας να διανοίξουν μία σχισμή, από την οποία έβγαινε δροσερός αέρας. Σκοπός ήταν να εξερευνηθεί περισσότερο το εσωτερικό αυτής της σχισμής με την ευκαιρία της άφιξης της Επίτιμης Προέδρου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, της αείμνηστης Άννας Πετροχείλου. Πράγματι έτσι και έγινε και οι δύο νέοι ακολούθησαν πιστά τις εντολές. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο. Οι δύο τους ερπόμενοι με μεγάλη δυσκολία μετά από 10 μέτρα βρέθηκαν μπροστά σε ένα ευρύ κοίλωμα. Η έλλειψη, ωστόσο, φωτιστικών μέσων δεν τους επέτρεψε τη συνέχιση της έρευνας. Μετά από αυτό μελετήθηκε και εξερευνήθηκε τμήμα του σπηλαίου μήκους 270 μέτρων περίπου, το οποίο αξιοποιήθηκε το 2000 και είναι προσβάσιμο σήμερα στους επισκέπτες.
Ωστόσο, η ιστορία του σπηλαίου δεν είναι τόσο σύντομη. Μετρά εκατομμύρια χρόνια. Συγκεκριμένα, τα πετρώματα του σπηλαίου χρονολογούνται μεταξύ 12 και 15 εκατομμυρίων ετών. Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι χρειάζονται 100 χρόνια για ένα δημιουργηθεί ένα εκατοστό σταλακτίτη.
Τι θα δεις σήμερα στη Σπήλιά στα Τζουμέρκα
Το σπήλαιο διαθέτει έχει τρία επίπεδα. Ωστόσο, το υψηλότερο και παλαιότερο έχει καταρρεύσει στο παρελθόν. Σήμερα σώζονται κάποια τμήματά του. Αυτό που θα δεις κυρίως αν πας είναι το μεσαίο επίπεδο το οποίο έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Το τρίτο επίπεδο είναι η κοίτη υπόγειου ποταμού, ο οποίος φαίνεται στο τέλος του τουριστικού μονοπατιού, λίγο πριν δημιουργήσει ένα καταρράκτη 2 μέτρων, 10 μέτρα χαμηλότερα από το μονοπάτι. Κατά την περιήγησή σου στο σπήλαιο, θα δεις ότι σε πολλά σημεία σχηματίζονται λιμνούλες, με πιο εντυπωσιακή εκείνη προς το τέλος της διαδρομής. Η είσοδος του σπηλαίου είναι ταυτόχρονα και έξοδος.
Να θυμάσαι: Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας θεωρείται το πιο λευκό σπήλαιο στην Ελλάδα, καθώς φιλοξενεί στους κόλπους του καθαρό ασβεστόλιθο. Μπορείς να το επισκεφθείς καθημερινά όλο το χρόνο. Οι ώρες ξενάγησης είναι καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η είσοδος κοστίζει 3 ευρώ.
Πηγή φωτογραφίας: FB page ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ
Πώς θα πας
Το σπήλαιο «Ανεμότρυπα» θα το βρεις 3 χιλιόμετρα πριν από το χωριό Πράμαντα στα Τζουμέρκα και απέχει 60 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Εκεί λειτουργεί το καφέ εστιατόριο «Σπήλαιο Ανεμότρυπα» του Μανώλη Σεντελέ, ο οποίος αναλαμβάνει και την ξενάγηση του σπηλαίου.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: www.voreiatzoumerka.gr
Ταξίδια στην Ελλάδα
Γουργούθακας: Αυτό είναι το βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας
Μωβ σπήλαιο: Το άγνωστο της Ελλάδας!
Το εντυπωσιακό σπήλαιο Αγγίτη στη Δράμα μετράει 30.000 χρόνια ζωής