Γεφύρι της Κόνιτσας: Το πέτρινο έργο τέχνης στην καρδιά της φύσης

Η ενδιαφέρουσα ιστορία με το καμπανάκι κάτω από τη γέφυρα

Η Ήπειρος είναι γεμάτη από πέτρινα γεφύρια. Έργα της τέχνης των διάσημων μαστόρων της περιοχής. Ένα από αυτά που ξεχωρίζουν είναι το Γεφύρι της Κόνιτσας.

Χτισμένο στο νοτιοδυτικό άκρο της κωμόπολης της Κόνιτσας στο νομό Ιωαννίνων, το Γεφύρι αποτελεί σίγουρα το σήμα κατατεθέν της. Πρόκειται για ένα μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι που διακρίνεται για το τεράστιο τόξο του. Συγκεκριμένα, το άνοιγμα του τόξου υπολογίζεται στα 35,60 μ. ενώ το ύψος του φθάνει τα 19,25 μ. Η επιβλητική του όψη συμπληρώνεται από το σημείο που είναι χτισμένο. Στην είσοδο της χαράδρας του ποταμού Αώου. Εκεί που η φύση έχει δημιουργήσει εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.

Η ιστορία του γεφυριού

Το Γεφύρι της Κόνιτσας χτίστηκε το 1869 από συνεργείο 50 μαστόρων. Επικεφαλής θεωρείται ο Πυρσογιαννίτης πρωτομάστορας Ζιώγας Φρόντζος. Το 1870-71 έγιναν σημαντικές επιδιορθώσεις λόγω μερικής κατάρρευσης. Στην ίδια θέση είχε κατασκευαστεί, επίσης, παλιότερα το 1823, ένα ξύλινο γεφύρι. Δεν άντεξε όμως και κατέρρευσε εξαιτίας των ορμητικών νερών του ποταμού.Το γεφύρι χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης. Η μεγαλύτερη ήταν του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίος διέθεσε περίπου τα μισά από τα 120.000 γρόσια που κόστισε η κατασκευή του.

Χτισμένο στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού

Αυτό που κάνει το Γεφύρι της Κόνιτσας να ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, είναι το σημείο που είναι χτισμένο. Η θέα από την κορυφή του γεφυριού προς τη χαράδρα του Αώου είναι συγκλονιστική. Εκεί στο βάθος είναι χτισμένη και η Μονή Στομίου. Μπορείς να την προσεγγίσεις κάνοντας πεζοπορία σε μια απόσταση μιάμιση περίπου ώρας. Αν επισκεφθείς την Κόνιτσα καλοκαίρι θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε παραλία. Δεκάδες κάτοικοι αλλά και επισκέπτες κάνουν μπάνιο στα νερά του ποταμού.Εκδρομή στα Ζαγοροχώρια:

Ένα road trip που θα σου μείνει αξέχαστο για έναν ακόμη λόγο

Το Γεφύρι της Κόνιτσας και το καμπανάκι

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γεφυριού είναι μια μικρή καμπάνα κάτω από την καμάρα του. Αυτή είχε τοποθετηθεί για να προειδοποιεί τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας.

Τι άλλο θα δεις στην περιοχή

Η Κόνιτσα λόγω μορφολογίας είναι ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Το χειμώνα θα απολαύσεις τη φυσική ομορφιά και θα χαλαρώσεις πίνοντας τσίπουρο δίπλα σε κάποιο τζάκι. Η άνοιξη και το φθινόπωρο αποτελούν ιδανική εποχή για πεζοπορίες και βόλτες μέσα σε σπάνιας ομορφιάς τοπία. Το καλοκαίρι θα δροσιστείς κάτω από τα πλατάνια, θα γνωρίσεις τα παραδοσιακά πανηγύρια και μπορεί να κάνεις και μια βουτιά στα νερά του ποταμού Αώου. Ο,τι κι αν κάνεις, αυτή η εκδρομή θα σου μείνει αξέχαστη.

Μην ξεχάσεις:

Το σπίτι που μεγάλωσε ο Αγιος Παΐσιος
Exit mobile version