Το πρόβλημα υδροδότησης της Αθήνας είναι γενικά γνωστό και ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι Αρχές ήταν σε αναζήτηση μιας λύσης. Μια από αυτές ήταν η εγκατάλειψη και ουσιαστικά βύθιση ενός χωριού για να λυθεί το πρόβλημα της υδροδότησης. Ο λόγος για ένα χωριό που βρίσκεται στη λίμνη Μόρνου στη Φωκίδα. Το Κάλλιο.
Το χωριό που βυθίστηκε για να λυθεί το πρόβλημα υδροδότησης στην Αθήνα
Το πετρόχτιστο χωριό βρίσκεται ουσιαστικά στον βυθό της λίμνης Μόρνου στη Φωκίδα. Σε περιόδους λειψυδρίας, όπως συνέβη και το 1993, μέρος των σπιτιών εμφανίζεται στις όχθες. Το χωριό Κάλλιο αναγκάστηκε να εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του για να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη του Μόρνου και να υδροδοτηθεί η Αθήνα. Οι κάτοικοι αποζημιώθηκαν από το κράτος γι' αυτο το λόγο. Ουσιαστικά εγκατέλειψαν τα σπίτια τους χτίζοντας το καινούργιο Κάλλιο σε υψηλότερο σημείο. Μέχρι τη δεκαετία του ’60, εκεί που δημιουργήθηκε η τεχνητή η λίμνη υπήρχε πεδιάδα.
Αργότερα, με την απότομη μετακίνηση και εγκατάσταση κατοίκων στην Αθήνα, δημιουργήθηκαν προβλήματα ύδρευσης στην Αττική. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της πρωτεύουσας κατασκευάστηκε το φράγμα του Μόρνου, ύψους 126 μέτρων. Τότε σχηματίστηκε και η τεχνητή λίμνη. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1969 και τελείωσαν το 1981, όποτε η λίμνη γέμισε με τρεχούμενο νερό από τον ποταμό Μόρνο και τον Εύηνο.
Έπειτα και μετά από συζητήσεις και διάφορες ενέργειες το το νερό μεταφέρθηκε στην Αθήνα μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, μήκους 192 χιλιομέτρων. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων και έχει χωρητικότητα 780 εκατ. κυβικά μέτρα. Περιτριγυρίζεται από τα βουνά Γκιώνα και Βαρδούσια και περιβάλλεται από βελανιδιές, πλατάνια και σε ψηλότερο σημείο έλατα.
Το χωριό Κάλλιο πήρε το όνομα του από την αρχαία Καλλίπολη, πόλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας που βρισκόταν στο πέρασμα του «Στενού», τη μοναδική δίοδο από τη Θεσσαλία στην Αιτωλία. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, οι Καλλιείς ήταν η ανατολικότερη φυλή των Οφιονέων και η Καλλίπολις ήταν η πρωτεύουσα. Πριν το χωριό καλυφτεί με νερό οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στον χώρο και μετέφεραν τα ευρήματα στο αρχαιολογικό μουσείο Λιδωρικίου.
Λίμνη Μόρνου - Πηγή φωτογραφίας: anjči
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται σήμερα στην κορυφή του βουνού και μερικά στον πάτο της λίμνης. Κατά την αρχαιότητα ο ποταμός Μόρνος ονομαζόταν Δαφνούς ή Υλαίαθος. Η αρχαία Καλλίπολις ήκμασε τον 4ο αιώνα π.Χ. Τα δημόσια κτίσματα και τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης βρίσκονται στον βυθό της λίμνης Η Καλλίπολις καταστράφηκε πρώτη φορά κατά την εισβολή των Γαλατών το 279 π.Χ στην Αιτωλία.
Θήβα: Το θρυλικό λιμάνι που δεν έχει αγγίξει ο χρόνος