Πρόκειται για ένα πραγματικά μαγευτικό μέρος που σε συναρπάζει από την πρώτη ματιά ειδικά όταν το δεις από ψηλά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μοιάζει με τα νορβηγικά φιόρδ αλλά με τα χρώματα και την άγρια ομορφιά της Κρήτης. Ο μύθος λέει ότι είναι το μέρος που «μάγεψε» τον Οδυσσέα και έμεινε εκεί για επτά ολόκληρα χρόνια.
Αυτό το μέρος βρίσκεται καλά κρυμμένο στο Λιβυκό Πέλαγος. Νότια του Ρεθύμνου, ανάμεσα στον Πλακιά και την Πρέβελη. Λέγεται Κάραβος και είναι ένας μακρόστενος κόλπος περίπου 100 μέτρων που σχηματίζεται ανάμεσα σε μεγάλους κάθετους βράχους. Δημιουργεί με αυτό τον τρόπο ένα προστατευμένο φυσικό λιμανάκι που καταλήγει σε μια μικρή παραλία με άμμο, πλάτους 2 μέτρων. Θεωρείται ότι εκεί έβρισκαν καταφύγιο κατά την Βυζαντινή περίοδο οι πειρατές, που έδωσαν και το όνομα στον Κάραβο.
Το μέρος που «μάγεψε» τον Οδυσσέα
Όσον αφορά τη μυθολογία είναι το μέρος που ο Οδυσσέας μαγεμένος από την ομορφιά του τόπου αλλά και της βασίλισσας Καλυψούς, έμεινε εκεί για επτά χρόνια πριν επιστρέψει στην Ιθάκη.
Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς εξηγούν, βέβαια, γιατί σύμφωνα με το μύθο είναι αυτό το μέρος που μάγεψε τον Οδυσσέα. Ο Κάραβος αποκαλείται επίσης και πειρατικό φιόρδ της Κρήτης. Κι αυτό γιατί ο Κάραβος λειτούργησε ως σταθμό για τους πειρατές λόγω της μη ορατής θέσης του, η οποία προστατεύεται από τους κρεμαστούς βράχους. Η πρώτη εικόνα του θυμίζει μια πισίνα μέσα στο πεντακάθαρο νερό του Λιβυκού πελάγους και το μυσταγωγικό φυσικό περιβάλλον του.
Αυτό το φυσικό λιμάνι δε μένει στην ομορφιά των απότομων βράχων αλλά σου χαρίζει μια μικρή παραλία με άμμο πλάτους 2 μέτρων και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Ακόμη και ο βυθός όμως σε αυτό το φιόρδ στην Κρήτη είναι εντυπωσιακός. Με μια βουτιά οι επίδοξοι δύτες μπορούν να ανακαλύψουν το σπανιότερο ανάγλυφο του βυθού στη Μεσόγειο, ενώ η εικόνα συμπληρώνεται με την πλούσια ζωή από ψάρια, φυτά και κοράλλια. Μικροί και μεγάλοι εξερευνητές μπορούν με μικρά σκάφη να απολαύσουν πολλές παραλίες της κεντρικής Μεσογείου με σύντομες επισκέψεις.
Ένα εντυπωσιακό βίντεο από ψηλά δείχνει το μεγαλείο και την ομορφιά του πειρατικού αυτού φιόρδ...
Η ελληνική παραλία που αποκαλείται «μικρό κομμάτι του ουρανού»