Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε πως όσοι θέλουν σε κάθε τους ταξίδι να νιώθουν πως ζουν για λίγο στο ποίημα του Ουράνη «Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι οι κάμποι; Μην είναι τα άσπαρτα ψηλά βουνά; Μην είναι ο ήλιος της που χρυσολάμπει;» βρίσκουν στις εξορμήσεις με έδρα τα καταφύγια την απόλυτη εκπλήρωση αυτής της επιθυμίας.
Ιδανικοί χειμερινοί προορισμοί για ταξίδια με αφετηρία την Αθήνα
Καταφύγια στην Ελλάδα: Η απόλυτη εμπειρία
Η Ελλάδα έχει πάνω από 100 καταφύγια σε όλα τα βουνά της. Πρόκειται κατά βάση για χώρους που γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά οι φανατικοί ορειβάτες και πεζοπόροι. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η εκδρομή με ορμητήριο ένα καταφύγιο αφορά ολοένα και περισσότερο κόσμο, μιας και ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η διαμονή σε ένα καταφύγιο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία.
Να σημειώσουμε πριν σας «συστήσουμε» μερικά από τα πιο όμορφα καταφύγια της Ελλάδας, πως η πολυτέλεια και οι ανέσεις είναι πράγματα που σε κάποιο βαθμό καλό είναι να βγάλετε από το μυαλό σας αν θέλετε να μείνετε σε ένα καταφύγιο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα ταλαιπωρηθείτε. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να φέρετε τα δικά σας σεντόνια και σε κάποιες άλλες να αποδεχτείτε ότι μπορεί στην κοινή αίθουσα ύπνου που θα μοιράζεστε μαζί και με άλλους εκδρομείς, τα φώτα θα κλείνουν νωρίς. Με δύο λόγια: η εκδρομή σε καταφύγιο ισοδυναμεί με λιτή διανομή αλλά με υψηλές συγκινήσεις. Σημειώστε πως η διαμονή δεν είναι δωρεάν - έχει αντίτιμο αλλά αυτό είναι κατά 70% κάτω από αυτό που θα δίνατε σε ένα τυπικό ξενοδοχείο ή δωμάτιο. Αφήστε λοιπόν να ξυπνήσει το παιδί (ή ο πρόσκοπος) που κάποτε ήσασταν και κρατήσετε σημειώσεις για την διαμονή σας σε ένα καταφύγιο.
Το καταφύγιο στην Βάλια Κάλντα
Η Βάλια Κάλντα είναι μια παραμυθένια κοιλάδα της Ελλάδας. Το καταφύγιο στην πραγματικότητα αποτελεί ένα μείγμα ξενώνα και καταφύγιου με διαχειριστή μια ιδιωτική επιχείρηση με αποτέλεσμα η αίσθηση της διαμονής εδώ να μην είναι τόσο... χύμα, αλλά πιο προσεγμένη. Το τοπίο που βρίσκεται είναι πραγματικά μαγικό μέσα στον εθνικό δρυμό Πίνδου.
Το απλό οικοδόμημα των δύο ορόφων βρίσκεται σε ιδανική συνύπαρξη με το γαλήνιο και μυσταγωγικό περιβάλλον της περιοχής με το βουνό ολόγυρα να δεσπόζει στο τοπίο. Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκονται ένας φιλόξενος και ζεστός χώρος υποδοχής και το καθιστικό. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται οι κουκέτες, μοιρασμένες σε πέντε- άνετα- δωμάτια φιλοξενίας. Συνολικά, μπορούν να φιλοξενηθούν 50 άτομα.
Το καταφύγιο βρίσκεται μόλις 2,5 χιλιόμετρα έξω από την Βωβούσα, ένα ορεινό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου, σε υψόμετρο 1050 μ. Το γραφικό χωριό διασχίζει ο Αώος. Οι δύο όχθες του ποταμού ενώνονται με ένα γεφύρι που χρονολογείται στο 1748. Στο ισόγειο του καταφυγίου βρίσκεται και το εστιατόριο, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 100 άτομα, με τα πιάτα της ηπειρώτικης κουζίνας να μονοπωλούν το μενού –όπως φυσικά και τα τσίπουρα-. Το καταφύγιο διαθέτει και υπαίθριο χώρο ο οποίος είναι ιδανικός για τις καλοκαιρινές στιγμές-μάλιστα, ένα κομμάτι αξιοποιείται για τη λειτουργία camping.
Δίπλα στο ποτάμι και κάτω από τα σκιερά δέντρα, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τη δροσιά και να απολαύσουν τους ήχους της φύσης. Οι ορειβατικές διαδρομές που μπορείτε να κάνετε εδώ είναι πολλές και εξερευνούν τους εξής τρεις άξονες: Μέτσοβο - Βωβούσα - Περιβόλι/Βωβούσα - Δίστρατο - Βασιλίτσα και Μέτσοβο - Βωβούσα - Κεντρικό Ζαγόρι. Αν οι διαδρομές δεν σας θέλγουν και πολύ, υπάρχουν και άλλα που μπορείτε να κάνετε: ποδηλασία βουνού, κανόε καγιάκ, bmx ποδηλασία και αγώνες ενώ κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται και το Vovousa Festival το οποίο φιλοξενεί από εκθέσεις φωτογραφίας και κινηματογραφικές δράσεις μέχρι μουσικά δρώμενα και εκπαιδευτικά εργαστήρια.
Για πληροφορίες: katafigiovaliacalda.com
Καταφύγια στην Ελλάδα: Ορειβατικό Καταφύγιο Μαινάλου
Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1.600 μ., κάτω από την ομώνυμη ψηλότερη κορυφή του βουνού (1.981 μ.). Το όνομα του -Πάνος Αλεξόπουλος- το πήρε από τον πρόεδρο του ορειβατικού συλλόγου Τρίπολης κατά την θητεία του οποίου και κατασκευάστηκε (έκανε τα εγκαίνια του το 1969). Η προσέγγιση στην περιοχή του καταφυγίου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι από το χωριό Άνω Καρδαράς και ο δεύτερος από τη Βυτίνα. Όποιον από τους δύο και αν επιλέξετε θα αποζημιωθείτε το ίδιο από το εκπληκτικό τοπίο το οποίο ορίζουν οι κατάφυτες με έλατα πλαγιές οι οποίες καταλήγουν στο οροπέδιο της Οστρακίνας.
Ένα ταξίδι στο Μαίναλο αποτελεί πάντα μια πρόκληση καθώς θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μια πανέμορφη δαντέλα από παραδοσιακά χωριά. Το καταφύγιο είναι ένας κοντινός προορισμός για όλη την Πελοπόννησο αλλά και για την Αττική καθώς απέχει 30 χλμ. από την Τρίπολη και 162 χλμ. από την Αθήνα. Με αφετηρία αυτό μπορείτε να κάνετε πλήθος βατών πεζοδρομικών διαδρομών ολόγυρα. Όσο για το χώρο του καταφύγιου φιλοξενεί άνετα 35 άτομα (σε τρία δωμάτια οκτάκλινα, ένα εξάκλινο και ένα τετράκλινο) ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διαθέτει και χώρο για τοποθέτηση σκηνών. Το καταφύγιο διαθέτει ευρύχωρο σαλόνι και τραπεζαρία με μεγάλο τζάκι. Διαθέτει επίσης μιας οργανωμένη κουζίνα οπότε αν θέλετε να νιώσετε σαν το σπίτι σας μαγειρεύοντας κάτι για την παρέα με φόντο ένα μαγικό τοπίο (τον χειμώνα κατά πάσα πιθανότητα χιονισμένο), αυτή είναι η ευκαιρία σας.
Για πληροφορίες: Ε.Ο.Σ. Τρίπολης
Καταφύγια στην Ελλάδα: Στα Άγραφα
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536 μ. στο οροπέδιο Καραμανώλη (πάνω από τον συνοικισμό Νεράιδα) στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, στην Καρδίτσα. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο ενταγμένων περιοχών στο δίκτυο Natura 2000. Είναι μικρό -εξυπηρετεί μέχρι 24 άτομα- αλλά άκρως ατμοσφαιρικό. Το πέτρινο κτίριο έχει δύο ορόφους και υπέροχη θέα στη λίμνη.
Μέσα σε ένα ξέφωτο, περιτριγυρίζεται από έλατα και με φόντο από πάνω του ένα αλπικό τοπίο θυμίζει πίνακα ζωγραφικής. Η θέα από το μεγάλο μπροστινό μπαλκόνι κοιτάζει στο «πράσινο χαλί» με τα έλατα ενώ η πίσω πλευρά βλέπει στην κορυφή Τέμπλα. Η θέση του είναι σημείο εκκίνησης για πολλές πεζοπορικές διαδρομές στον ορεινό όγκο των Αγράφων. Μάλιστα, τα μονοπάτια είναι καλά σηματοδοτημένα και εξοπλισμένα με τραπεζοπάγκους, κιόσκια και παγκάκια.
Όσο για την εξυπηρέτηση που δίνει το καταφύγιο; Κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα, διευκολύνσεις φαγητού και μαγειρέματος και με όμορφη αισθητική. Η τραπεζαρία του είναι πολύ άνετη ενώ υπάρχει φυσικά και τζάκι. Σε απόσταση λίγων μέτρων υπάρχει μία πίστα χιονοδρομιών με ένα μικρό lift και ένα μηχάνημα στρωσίματος του χιονιού. Είναι ένα από τα πιο όμορφα καταφύγια στην Ελλάδα.
Για πληροφορίες: agrafarefuge.gr
Καταφύγιο Δέφνερ - Παρνασσός
Η θέση του και μόνο σε ένα καθηλωτικό αλπικό τοπίο στα 1.782 μέτρα ύψος του δίνουν ένα μεγάλο προτέρημα στις προτιμήσεις του κοινού που αγαπά να μένει σε καταφύγια. Κατευθυνόμενοι στον Παρνασσό, στην ανατολική πλευρά του, αξίζει να επισκεφθείτε την Τιθορεά, το χωριό που έχει την πιο ξεχωριστή σχέση με τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Το Καταφύγιο Δέφνερ απέχει μισή ώρα από την Αράχωβα, όπου υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πάτε και να ξαναπάτε. Ο τρόπος που λειτουργεί ενεργειακά έχει το ενδιαφέρον του, μιας και θερμαίνεται από μια μεγάλη ξυλόσομπα που μεταφέρει τη θερμότητα μέσω νερού στα καλοριφέρ του καταφυγίου ενώ η ηλεκτροδότηση γίνεται μέσω φωτοβολταϊκών. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 33 ατόμων.
Ο κοινός χώρος του καθιστικού είναι ζεστός και περιποιημένος, με καναπέδες, ξύλινα τραπεζάκια και μια μεγάλη ξυλόσομπα. Όταν ο καιρός είναι γλυκός μπορείτε να απολαμβάνετε τα ροφήματά σας αγναντεύοντας τα βουνά της Πελοποννήσου. Από εδώ ξεκινούν πολλές διαδρομές (για μικρούς και για μεγάλους) για τις οποίες θα σας ενημερώσουν οι διαχειριστές του καταφύγιου. Μια από αυτές οδηγεί στο δρακοκάρκαρο, ένα σπηλαιοβάραθρο κοντά στο καταφύγιο, το οποίο μάλιστα περνάει από το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης της Σωτήρος. Στον Παρνασσό μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στη θάλασσα στα 2.500 μέτρα. Πάρτε μία γεύση από ένα εντυπωσιακό βίντεο.
Καταφύγια στην Ελλάδα: Καταφύγιο Βαρδουσίων
Το να φτάσετε σε αυτό το καταφύγιο είναι μια εμπειρία από μόνο του. Το καταφύγιο βρίσκεται στα 1.918 μ. υψόμετρο και έχει ανακαινιστεί πρόσφατα. Διαθέτει 75 κρεβάτια, τζάκι, οργανωμένη κουζίνα και διαχειρίζεται από τον ΕΟΣ Άμφισσας. Αν έρθετε σε περίοδο όπου το χιόνι έχει ανέβει πολύ ίσως χρειαστεί να κάνετε πεζοπορία από ένα σημείο και έπειτα για να το προσεγγίσετε αλλά για αυτό θα σας ενημερώσει πλήρως ο διαχειριστής του καταφυγίου Κώστας Παπαγεωργίου. Εδώ θα φάτε ωραίες ζεστές σούπες αλλά και καλοφτιαγμένα απλά πιάτα. Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους ή «το έχουν» γενικώς μπορούν να δοκιμάσουν την διαδρομή προς την κορυφή Κόρακας διάρκειας τεσσάρων περίπου ωρών. Θα «κερδίσετε» εικόνες από Οίτη, Γκιώνα, Βελούχι ακόμα και από Πελοπόννησο.
Για πληροφορίες: Ορειβατικό Καταφύγιο Βαρδουσίων
Ταξίδια στην Ελλάδα
Οδοιπορικό στη Θράκη: Εκεί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή
Ταξίδι στο Άγιο Όρος: Ένας ξεχωριστός τόπος σε ολόκληρο τον κόσμο