Η Ελλάδα, με πλούσια ναυτική παράδοση, έχει πολλούς διασκορπισμένους φάρους στα μήκη και πλάτη της. Ιστορίες ετών, αφηγήσεις και διάφορα γεγονότα συνοδεύουν πολλούς από αυτούς. Όπως συμβαίνει και με έναν από τους ομορφότερους φάρους της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται στη Λευκάδα. Είναι ο Φάρος Δουκάτο και την ιστορία του συμπληρώνουν διάφορα γεγονότα αλλά και θρύλοι. Όπως και ένας που σχετίζεται με τα ερωτευμένα ζευγάρια. Ακόμη κι αν έχεις βρεθεί στη Λευκάδα για διακοπές, πιθανόν να μην έχεις ακούσει ξανά γι' αυτή την ιστορία στο συγκεκριμένο φάρο. Οι φάροι της Ελλάδας είναι πολλοί και ο καθένας με τη δική του ιδιαίτερη ιστορία να διηγηθεί.
Ο φάρος Δουκάτο και ο θρύλος με τους ερωτευμένους
Σε αυτό τον φάρο μπλέκεται λοιπόν ο θρύλος με τα αληθινά γεγονότα, αιώνες πριν. Το συγκεκριμένο ακρωτήρι αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς βράχους της αρχαιότητας. Θεωρείται ότι ίσως ταυτίζεται και με την ομηρική Λευκάς Πέτρη, με άσπρα βράχια με ύψος 60 μέτρα πάνω από τα κύματα του Ιουνίου πελάγους. Εκεί μάλιστα λέγεται ότι το 1.200 π.Χ. γίνονταν θυσίες για να εξευμενήσουν τους θεούς και το Πνεύμα της Τρικυμίας.
Κάπου, λοιπόν, στον 6ο αιώνα αναφέρεται και ένας θρύλος που έχει και κάποια ιστορική βάση. Λέγεται ότι εκείνη την περίοδο η παράδοση για το πήδημα των ερωτευμένων ήταν πολύ διαδεδομένη. Το ανέφεραν, μάλιστα, σε στίχους τους πολλοί αρχαίοι ποιητές. Αυτό ακριβώς μνημόνευε και η μεγάλη ποιήτρια της αρχαιότητας, Σαπφώ, λέγοντας ότι από εκεί βγήκε ότι τάχα πήδηξε από το Λευκάτα. Ο μύθος φτάνει μέχρι της μέρες μας και γιαυτό ονομάζεται και Κάβος της Κυράς. Λέει, λοιπόν, ο θρύλος ότι αυτός το σημείο που αυτός ο φάρος κατασκευάστηκε αργότερα, ήταν το σημείο που γίνονταν θυσία οι ερωτευμένοι και πηδούσαν για τον έρωτά τους.
Πώς θα πας στον Φάρο Δουκάτο
Ο φάρος Δουκάτο κατασκευάστηκε το 1890 με ύψος πύργου τα 14 μέτρα και εστιακό ύψος τα 70 μέτρα. Πώς μπορείς να πας ως εκεί; Αφού περνάς το Πόρτο Κατσίκι ο χωματόδρομος φτάνει μέχρι το νοτιότερο τμήμα του νησιού, το ακρωτήρι Λευκάτας, ή Νιράς, ή Κάβο της Κυράς ή Κάβο Δουκάτο. Έχει όλες αυτές τις παραλλαγές στην ονομασία του. Όπως και να το αποκαλέσεις, οι ντόπιοι θα σου πουν ποιος είναι
Βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την πόλη της Λευκάδας και θα απολαύσεις μια μοναδική θέα προς την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Η Λευκάδα είναι το εύκολο νησί για απόδραση με την έννοια ότι μπορείς να πας ανά πάσα στιγμή εκεί χωρίς να πάρεις πλοίο.
Εκτός από το καλοκαίρι που συγκεντρώνει πολύ κόσμο όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, μπορείς να πας και το φθινόπωρο αλλά και την άνοιξη. Την κάθε εποχή θα απολαύσεις διαφορετικά τοπία και άλλες εμπειρίες.
Πάρε μια γεύση από το βίντεο του καναλιού Up Drones στο Youtube.
Διαβάστε επίσης:
Ποιο είναι το ελληνικό… Stonehenge που πρέπει να επισκεφθείς
Το ελληνικό χωριό Κρεμμύδια που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες
Τίμπουλις: Το μυστηριώδες οίκημα της Ελλάδας με τις κούκλες που αλλάζουν θέση