Μονεμβασία όπως τη λένε επίσημα. Μονεμβασιά όπως συνηθίζουμε να τη λέμε. Μονεμβάσια ή Μονοβάσια για τους ντόπιους. Μαλβουαζί για τους Φράγκους και Μαλμζύ κατά τους Άγγλους. Όπως κι αν την πούμε, η Μονεμβασιά είναι μια μαγική καστροπολιτεία που σε γοητεύει σε κάθε ταξίδι σου εκεί. Η ονομασία της προέρχεται από τα συνθετικά «μόνη» και «έμβαση», καθώς η καστροπολιτεία διέθετε μια και μόνη είσοδο.
Το «Γιβραλτάρ της ανατολής»
Εκτός από τα άλλα της ονόματα, η Μονεμβασιά αποκαλείται επίσης και «Γιβραλτάρ της ανατολής». Ο λόγος; Eπειδή τυγχάνει να είναι, σε σμίκρυνση, πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ. Ο βράχος όπου βρίσκεται, αποκολλήθηκε από τη στεριά, εξαιτίας ενός δυνατού σεισμού το 375 μ.Χ. και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Αυτός ο βράχος έχει μήκος 1500 μέτρα περίπου και μέγιστο πλάτος 600 μέτρα, ενώ το ύψος του αγγίζει τα 200 μέτρα.
Στην κορυφή του υπάρχει ένα μικρό οροπέδιο και οι πλαγιές του σχηματίζουν κατακόρυφους γκρεμούς με εντυπωσιακή θέα προς το Μυρτώο πέλαγος.
Το σκηνικό που βλέπει κανείς φτάνοντας εκεί είναι πράγματι παραμυθένιο. Η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς έχει πολλαπλές πολιτισμικές επιρροές και με σπάνιες ομορφιές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ήταν… αντικείμενο του πόθου επίδοξων κατακτητών, που είχαν συνειδητοποιήσει τη γεωπολιτική της σημασία και το κάστρο της έχει τα «σημάδια» πολλών πολιτισμών (βυζαντινού, ενετικού, οθωμανικού, ελληνικού). Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο, περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού οχυρού και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες.
Η Μονεμβασιά σήμερα
Αυτό το ιστορικό μέρος στη Λακωνία σήμερα αποτελεί μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου. Φυσικά είναι ιδιαίτερα γνωστή για το μεσαιωνικό της φρούριο, που αποτελεί στη κυριολεξία μια μικρή νησίδα που συνδέεται μέσω γέφυρας με τη λακωνική ακτή. Το ταξίδι στη Μονεμβασιά δεν είναι απλώς μια εκδρομή. Είναι μια αληθινή ευκαιρία να δεις πώς ήταν να ζεις σε περασμένες εποχές. Από τα λίγα μέρη της Ελλάδας που καταφέρνουν να σε μεταφέρουν μέσω της αρχιτεκτονικής και της ενέργειάς τους σε ένα ταξίδι στο χρόνο.
Ειδικά στην πιο ερειπωμένη, αλλά ολάνθιστη Άνω Πόλη. Εκεί ήταν το απόρθητο φυσικό οχυρό. Θα δεις μεταξύ άλλων μεγάλες στέρνες για την ύδρευση, γραφικές βίλες και λιθόστρωτα δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες και λείψανα πολυάριθμων κτηρίων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Επίσης αξίζει η θέα από τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, που είναι κτισμένος στο ψηλότερο σημείο της Άνω Πόλης.
Τι θα κάνεις οπωσδήποτε στη Μονεμβασιά
Μπορεί να ακουστεί κλασικό αλλά εδώ επιβάλλεται. Βόλτες, βόλτες, βόλτες. Είναι τόσα αυτά που ανοίγονται μπροστά σου σε κάθε γωνιά οπότε αξίζει τον κόπο το περπάτημα που θα κάνεις. «Βόλτες», εξάλλου λέγεται η πετρόχιστη ελικοειδής διαδρομή που αγκαλιάζει τον βράχο της Μονεμβασιάς στο ψηλότερο σημείο του, ανηφορίζοντας προς την Πύλη της Άνω Πόλης. Δε θα μιλήσουμε για αξιοθέατα γιατί η Μονεμβασιά είναι αξιοθέατο από μόνη της.
Αν τα ταξίδια σου συνδυάζονται πάντα με γαστρονομία τότε φυσικά θα πρέπει να δοκιμάσεις τις τοπικές γεύσεις. Το σαΐτι και η σπανακόπιτα με λεπτό φύλλο και τριμμένο τυρί από πάνω είναι τα must. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και τα ντόπια κρασιά τα οποία θα σε εκπλήξουν ευχάριστα.
Πώς θα πας
Η Μονεμβασιά απέχει από την Αθήνα περίπου 320 χιλιόμετρα , δηλαδή σε 4,5 ώρες είσαι εκεί. Θα πας μέσω της εθνικής οδού Αθηνών ‐ Κορίνθου και εν συνεχεία Κορίνθου – Τριπόλεως, περνώντας τη σήραγγα του Αρτεμισίου.
Είναι ένα ταξίδι που δεν θα το κάνεις για σαββατοκύριακο αλλά από την άλλη οι μέρες που θα πας θα σου φανούν ότι κυλούν σαν νεράκι. Και το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψεις...
Ταΰγετος: Απόδραση στο επιβλητικό βουνό της Πελοποννήσου