Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 ξεκινά το μοναδικό δρώμενο της Νάουσας, τα «Γενίτσαροι και Μπούλες». Αυτό το δρώμενο αποτελεί το επίκεντρο της ναουσαίτικης αποκριάς και τη διαφοροποιεί από άλλες πόλεις που διοργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις. Επισημαίνεται η μοναδικότητα αυτού του εθίμου που λαμβάνει χώρα μόνο κατά τη διάρκεια της αποκριάς στη Νάουσα, προβάλλοντας την παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των ανθρώπων που το υποστηρίζουν, το διαφυλάττουν και το διαιωνίζουν μέσα από την πιστή τήρηση του εθιμικού.
Νάουσα: Η «μεθυστική» πόλη με την εκπληκτική φύση
Το μοναδικό δρώμενο της Νάουσας: «Γενίτσαροι και Μπούλες»
Το πρωί της Κυριακής στις 10, στο παραδοσιακό κτίριο Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες», στο πρώην σησαμοτριβείο «Μάκη», στην περιοχή «Μπατάνια», γίνεται αναφορά στην ιστορία και λειτουργία του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες» και ξενάγηση στο παραδοσιακό κτίριο. Στη συνέχεια, στο Δημαρχείο Νάουσας πραγματοποιείται το «προσκύνημα». Τα μπουλούκια παίρνουν διαδοχικά την άδεια από τον Δήμαρχο και ακολουθεί η καθορισμένη διαδρομή τους στην πόλη.
Το απόγευμα στις 17:00, στην Πλατεία Αλωνίων γίνεται το βγάλσιμο του «προσώπου» και χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου. Ακολουθούμε τα μπουλούκια στο πιο συγκινητικό μέρος του εθίμου από τα Αλώνια στον στραβό πλάτανο όπου τα παιδιά και οι συνοδοί των μπουλουκιών τραγουδούν τις παραδοσιακές πατινάδες.
Το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες»
Το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εορτασμούς της Αποκριάς στη Νάουσα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πόλη γεμίζει με κέφι, αστεϊσμούς, πειράγματα και πάνω απ’ όλα, μεταμφιέσεις. Το έθιμο αυτό, που έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και την παράδοση της περιοχής, είναι αυτό που διαφοροποιεί τη Νάουσα από άλλες πόλεις που γιορτάζουν την Αποκριά.
Το έθιμο αυτό είναι οργανωμένο και τυποποιημένο, με τους συμμετέχοντες να φορούν παραδοσιακές στολές και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες που έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οι «Γενίτσαροι», νεαροί άνδρες που φορούν φουστανέλες και κρατούν μακριές πάλες (σπαθιά), είναι οι πρωταγωνιστές του εθίμου. Ένας άνδρας που υποδύεται την «Μπούλα» (νύφη) και τα παιδιά που προπορεύονται του μπουλουκιού είναι επίσης σημαντικοί χαρακτήρες.
Το έθιμο ξεκινά την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, με τους συμμετέχοντες να ντύνονται με τελετουργικό τρόπο. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται ένα προσκύνημα στο Δημαρχείο, όπου ο αρχηγός του μπουλουκιού λαμβάνει την άδεια από τον Δήμαρχο να τελεστεί το έθιμο. Μετά την άδεια, οι «Γενίτσαροι και η Μπούλα» ξεκινούν τις πατινάδες τους, περνώντας από διάφορες περιοχές της πόλης και χορεύοντας στις πλατείες.
Το απόγευμα, φτάνουν στην πλατεία των Αλωνίων, όπου αφαιρούν τα «πρόσωπα» και χορεύουν με τον κόσμο. Στη συνέχεια, τα μπουλούκια συνεχίζουν τη διαδρομή τους μέχρι τα «Καμμένα», όπου διοργανώνουν τους τελευταίους τους χορούς. Το έθιμο συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τα μπουλούκια να επισκέπτονται τα σπίτια των μελών τους και να γλεντούν. Την Καθαρά Δευτέρα, το έθιμο συνεχίζεται χωρίς τα «πρόσωπα» και με ελεύθερο δρομολόγιο.
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όλα τα μπουλούκια συναντιούνται στην περιοχή «Σπήλαιο» για να γλεντήσουν, ολοκληρώνοντας την τέλεση του εθίμου.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Βασιλικοί Τάφοι Αιγών: Εκεί όπου ξετυλίγεται η Μακεδονική λαμπρότητα
«Κήποι του Μίδα»: Σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκονταν