Ναύπακτος: Τι θα δεις και τι θα κάνεις μέσα σε ένα τριήμερο

Η πόλη που συνδυάζει το βουνό και θάλασσα

Αν φτιάχναμε μια λίστα με τους ιδανικούς προορισμούς για τριήμερη απόδραση από την Αθήνα, η Ναύπακτος θα ήταν σίγουρα μέσα σε αυτούς. Γιατί συνδυάζει βουνό με θάλασσα, γιατί είναι κοντά στην πρωτεύουσα και γιατί έχει πολλά να δεις και να κάνεις.

Ναύπακτος, προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου

Η Αιτωλοακαρνανία σίγουρα θα είναι περήφανη για τις περιοχές της, όμως η Ναύπακτος σίγουρα ξεχωρίζει. Μόλις αντικρίζεις το Ενετικό λιμάνι καταλαβαίνεις το λόγο. Σε αποζημιώνει αυτή η θέα με τα τείχη. Όπως κυκλώνουν τη θάλασσα δημιουργούν ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια της Ελλάδας. Οι βαρκούλες εκεί αρμενίζουν χειμώνα – καλοκαίρι και εσύ επιβάλλεται να κάνεις το κύκλο για να απολαύσεις τη μαγική θέα και να πεις ένα γεια στο Μιγκέλ Θερβάντες, που στέκεται εκεί καμαρωτός. Από εκεί, εξάλλου ξεκινά, άλλωστε, η ίδια η ιστορία του τόπου.

Expand player

Πιο συγκεκριμένα το όνομα της πόλης προέρχεται από τις λέξεις «ναυς» και «πήγνυμι» που σημαίνει κατασκευή πλοίων. Εκεί πρωτοκατασκεύασαν τα υποτυπώδη πλοιάριά τους οι Δωριείς κατά την κάθοδό τους περί το 1104 π.Χ. Η ακμή της πόλης κορυφώθηκε κατά την κυριαρχία των Ρωμαίων, λόγω και της θέσης της απέναντι από την Πελοπόννησο, ενώ υπήρξε σημαντική πόλη τόσο του Βυζαντίου όσο και του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Τι θα δεις και τι θα κάνεις

Η γραφική Ναύπακτος μοιάζει με νησί, που κόλλησε στην στεριά. Φτάνοντας στη Ναύπακτο το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι βόλτα στο ενετικό λιμάνι. Στον παραλιακό δρόμο θα βρειςκάθε λογής κατάστημα, από καφετέρια μέχρι εστιατόρια για όλα τα γούστα.

Η βόλτα σου πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει στο κάστρο. Η διαδρομή προς το κάστρο, αν και σύντομη, προσφέρει μία καταπληκτική θέα στην πόλη και μία δόση αγνής φύσης με τα καταπράσινα δέντρα του. Το οξυγόνο εδώ πραγματικά σε πνίγει. Με το που μπαίνεις στο κάστρο ήδη ταξιδεύεις σε μια άλλη εποχή. Το κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα από τα καλύτερα και καλοδιατηρημένα κάστρα της Ευρώπης. Τα καλοδιατηρημένα τείχη του και οι πολεμίστρες σε γυρίζουν πίσω στο χρόνο, το μόνο που δείχνει τη παλαιότητά του είναι οι θάμνοι, που φύτρωσαν και η έλλειψη πολεμιστών! Η θέα του κάστρου απλά μοναδική!

Για τους τολμηρούς και δεινούς φωτογράφους υπάρχει ένα μυστικό πέρασμα, που οδηγεί στην πίσω μεριά του κάστρου. Με λίγο σκαρφάλωμα θα φτάσεις στην πολεμίστρα για να βγάλεις  την πιο ωραία, πανοραμική φωτογραφία της Ναυπάκτου και με φόντο τη γέφυρα του Ρίου.

Να θυμάσαι: Το κάστρο της Ναυπάκτου είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά -εκτός Δευτέρας- από τις 08.00 έως τις 15.00.

Η βόλτα στην Παλιά Πόλη επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση. Θα περπατήσεις στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα χαμηλά σπίτια και τους κήπους της παλιάς πόλης. Τα αξιοθέατα που θα συναντήσεις θα σου αποκαλύψουν την ιστορία της πόλης. Ανάμεσα σε αυτά η εντυπωσιακή Σιδηρόπορτα, το Βεζύρ τζαμί και το χαμάμ και την οικία Τζαβέλα. Επόμενη στάση ο ναός του Αγίου Δημητρίου. Κι αν δε θες να ανάψεις ένα κερί, ακολούθησε τα σκαλιά του, που θα σε κατευθύνουν στο Ρολόι με τη Ναύπακτο «στο πιάτο».

Όταν βραδιάσει άσε τη θαλασσινή αύρα και χανόμαστε στα σοκάκια της Ναυπάκτου. Το φημισμένο Στενοπάζαρο δε γίνεται να μείνει ανεξερεύνητο. Μία στενή γειτονιά με αμέτρητες καφετέριες και μεζεδοπωλεία, εμπορικά καταστήματα αλλά και ντόπιους, που δίνουν το στίγμα τους.

Εκδρομή στις γύρω περιοχές

Μία γρήγορη βόλτα στην Ορεινή Ναυπακτία θα κλείσει ιδανικά το τριήμερο, πριν την επιστροφή στην Αθήνα. Δεν λέγονται άδικα οι Άλπεις της Ελλάδας. Θα βρεις γραφικά χωριά και ιδανικά μέρη για ξεκούραση μακριά από την καθημερινότητα της Αθήνας.

Το μόνο που θα χρειαστείς να κάνεις είναι να διανύσεις 215 χιλιόμετρα για να βρεθείς στη Ναύπακτο και τις ομορφιές της.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Fallacia83