Διακοπές στην Σίφνο: Το μικρό στολίδι των Κυκλάδων που θα θες να επισκεφθείς ξανά και ξανά.
Είναι δύσκολο να βρεις καλοκαιρινό προορισμό όταν έχεις μεγάλη παρέα. Στην δική μας περίπτωση ήταν ακόμη δυσκολότερο γιατί είχαμε και τον περιορισμό του χρόνου. Μιας και είχαμε, λοιπόν, μόνο ένα Παρασκευοσαββατοκυριακοδεύτερο στην διάθεσή μας, επιλέξαμε να πάμε διακοπές στην Σίφνο,με την λογική ότι είναι μικρή και θα προλάβουμε να την γυρίσουμε.
Οταν αποφασίσαμε να πάμε στο συγκεκριμένο νησί, δεν ήμουν και τόσο σίγουρη. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούσα την Σίφνο από τα πιο αδιάφορα νησιά. Παρ’όλα αυτά, σκέφτηκα πως δεν έχω ξαναπάει και πως αυτό που μετράει είναι η παρέα.
Από την στιγμή που αποβιβαστήκαμε από το καράβι, παρατηρούσα κάθε λεπτομέρεια του νησιού. Το εξέταζα εξονυχιστικά στην προσπάθεια μου να πιάσω το “vibe” της Σίφνου. Το πρώτο πράγμα που βλέπεις με το που φτάσεις είναι οι Καμάρες. Ο όρμος αυτός, φιλοξενεί το κεντρικό λιμάνι, ενώ στα δεξιά του απλώνεται ο μεγαλύτερος παραθαλάσσιος οικισμός του νησιού με την ομώνυμη παραλία.
Θετικές οι εντυπώσεις κατά την πρώτη επαφή με την Σίφνο. Καθαροί και προσεγμένοι δρόμοι, κρυστάλλινα γαλάζοπράσινα νερά να βρέχουν την ξανθιά άμμο της παραλίας και φιλικοί ντόπιοι, έτοιμοι να σου προσφέρουν όχι μόνο οδηγίες και συμβουλές αλλά και κεράσματα. Δεν θέλαμε να χάσουμε καθόλου χρόνο και ξεκινήσαμε αμέσως την ακούραστη εξερεύνηση τυ νησιού, η οποία δεν σταμάτησε μέχρι να έρθει η ώρα να πάρουμε τον δρόμο του γυρισμού.
Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες για καθένα από τα αξιοθέατα που διαθέτει το νησί -γιατί διαθέτει πολλά. Θα σας πω όμως τα 5 πράγματα που με ενθουσίασαν περισσότερο απ'όλα και είναι ο λόγος που ερωτεύτηκα την Σίφνο.
1. Το Κάστρο
Ενας από τους πιο γραφικούς και χαρακτηριστικούς οικισμούς της Σίφνου που θα σε αφήσει άφωνο, όπως άφησε κι εμένα. Το Κάστρο βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού στην κορυφή ενός βράχου με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Η αρχαία πόλη αποτελεί την πρώτη πρωτεύουσα του νησιού, την οποία ο Ηρόδοτος αποκαλεί “άστυ”. Ο ιστορικός οικισμός γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. και παρά το πέρασμα των χρόνων δεν έχει πάψει να κατοικείται από την Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Πέρα από την ιστορία, ενδιαφέρον έχει και η αρχιτεκτονική του χωριού.
Το Κάστρο αποτελεί έναν οχυρωμένο οικισμό με ελλειψοειδή μορφή, αφού είναι προσαρμοσμένο στην μορφολογία του εδάφους. Θεωρείται πως έχει χτιστεί ως αμυντικό οχυρό καθώς τα σπίτια είναι χτισμένα σε δυο δακτυλίους. Τα ολόλευκα σπίτια με τα μικρά παράθυρα και τις χαμηλές πόρτες αποτελούσαν τον εξωτερικό αμυντικό δακτύλιο, ή πιο απλά την πρώτη γραμμή άμυνας, ενώ στον εσωτερικό δακτύλιο βρίσκονται τα σπίτια της πλούσιας τάξης της Σίφνου.
2. Τα μονοπάτια
3. Η παραλία "Λαζάρου"
Ο όρμος Λαζάρου βρίσκεται δίπλα στον Πλατύ Γιαλό και είναι πραγματικά εντυπωσιακός -κι ας μην φαίνεται μέχρι να φτάσεις. Ο δρόμος προς τον όρμο είναι χωματόδρομος, έχει όμως μέρος να αφήσεις το αυτοκίνητό σου. Το parking επιφυλάσσει και μια ευχάριστη έκπληξη: μία μικρή φάρμα!
Αφού χορτάσετε να κάνετε χάζι τις στρουθοκαμήλους, τις χήνες, τις πάπιες και... τα πόνυ -το προσωπικό μου αγαπημένο- και αρχίσετε να κατηφορίζετε προς την παραλία, τότε θα την δείτε. Την προβλήτα που χαϊδεύει τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά της Σιφνέικης θάλασσας!
Η προβλήτα είναι του beach bar Lazarou το οποίο προσφέρει ξαπλώστρες, ομπρέλες, καφέ και μουσική. Ειδικά αν πας πρωί και πιασεις τις σεζ λονγκ της πρώτης σειράς, θα καθίσεις όλη μέρα και δεν θα θες να φύγεις!
Ασε που δεν χρειάζεται να φύγεις γιατί ακριβώς πάνω από το beach bar, υπάρχει εστιατόριο όπου μπορείς να απολαύσεις τις παραδοσιακές Σιφνέικες συνταγές υπό την σκιά της πέργκολας και με θέα το απέραντο γαλάζιο. Κι αν θες να κάτσεις μέχρι αργά, κανένα πρόβλημα. Το beach bar σερβίρει και cocktails!