Ακούγοντας το όνομά της, θα παραξενευτείτε και το πιθανότερο είναι να κάνετε.... πονηρές σκέψεις. Γιατί, εδώ που τα λέμε «Της Γριάς το πήδημα» δεν είναι και το πιο συνηθισμένο για όνομα παραλίας και να μη θέλεις, κάποιους συνειρμούς θα τους κάνεις. Αλλά ας τα αφήσουμε στην άκρη αυτά και να πάμε στην ουσία, που είναι η ίδια η παραλία της Άνδρου. Η πιο δημοφιλής και από τις ωραιότερες του Άνδρου, στις Κυκλάδες, που η φήμη της έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές έχει συμπεριληφθεί σε διεθνείς λίστες ταξιδιωτικών ιστότοπων με τις καλύτερες παραλίες, όπως συνέβη πρόσφατα, με το γαλλικό geo.fr να της δίνει την 11η θέση ανάμεσα στις 15 καλύτερες της Ευρώπης.
Τι σημαίνουν και πώς βγήκαν 21 ονόματα ελληνικών νησιών
Παραλία Της Γριάς το πήδημα: Πεντακάθαρα νερά, δροσερές βουτιές
Μια διάκριση που δεν είναι τυχαία, αφού στης Γριάς το πήδημα θα κάνεις από τις ωραιότερες βουτιές στα πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα ρηχά νερά της, θα χαλαρώσεις και θα απολαύσεις το τοπίο που περιβάλλεται από γκρεμούς, ενώ σε συνδυασμό με τους θρύλους που την ακολουθούν, θα νιώσεις κομμάτι ενός σχεδόν απόκοσμου και αποκομμένου σκηνικού.
Εξάλλου, η δυσπρόσιτη πρόσβαση στην παραλία, την έχει προστατέψει από το λεφούσι τουριστών. Εδώ, έρχονται όσοι είναι αποφασισμένοι να ζήσουν μια μικρή «Οδύσσεια» μέχρι να φτάσουν, αλλά ξέρουν καλά πως θα ανταμειφθούν στο τέλος. Η παραλία στην άκρη σχεδόν της θάλασσας έχει έναν βραχώδη σχηματισμό που θυμίζει μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας. Ξεπροβάλλει πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, ενώ βρίσκεται ανατολικά από τον μεγάλο Όρμο του Κορθίου.
Της Γριάς το πήδημα: Πώς προέκυψε το όνομα
Και πάμε στο όνομα, που σίγουρα κι εσύ απορείς - όπως όλοι - πώς προέκυψε. Οριστική εξήγηση δεν υπάρχει, ωστόσο υπάρχουν διάφορες εκδοχές που δίνουν διαστάσεις θρύλου γύρω από το όνομα της «Της Γριάς το πήδημα».
Σύμφωνα με τη μία εκδοχή, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι Οθωμανοί αδυνατούσαν να κυριεύσουν το Κάστρο που βρίσκεται ψηλά πάνω από το χωριό Κοχύλου και αποτελούσε την ισχυρότερη μεσαιωνική πολιτεία της Άνδρου, καταφεύγοντας σε δόλια μέσα. Έστειλαν, λοιπόν, στο Κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της για να ζητήσουν βοήθεια. Τη νύχτα ωστόσο η γριά άνοιξε μια πύλη του. Έτσι κατάφεραν οι Τούρκοι να μπουν, σφάζοντας τους κατοίκους που είχαν καταφύγει σε αυτό για προστασία. Η γριά, όμως, μετάνιωσε για το κακό που προξένησε και γεμάτη ενοχές, σκαρφάλωσε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Στο σημείο που έπεσε, πέτρωσε. Μάλιστα σύμφωνα με τους ντόπιους, ο πανύψηλος χαρακτηριστικός βράχος στην παραλία, αν το παρατηρήσεις από κάποια συγκεκριμένη οπτική γωνία, θυμίζει το προφίλ μίας ηλικιωμένης γυναίκας που φορά μαντήλι.
Μία δεύτερη εκδοχή, αναφέρει πως οι Τούρκοι κυνηγούσαν μια γριά και αυτή απελπισμένη, ανέβηκε στον εν λόγω βράχο. Προτίμησε να αυτοκτονήσει από το να πέσει στα χέρια των κατακτητών.
Η τρίτη εκδοχή λέει πως η παραλία πήρε το όνομά της από μία γριά που πήδηξε από τον βράχο, επειδή έμεινε για τρίτη φορά χήρα και δεν άντεχε τη μοναξιά.
Πώς θα πάω στην παραλία Της Γριάς το πήδημα
Της Γριάς το πήδημα, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Άνδρου, πολύ κοντά στο Κόρθι. Απέχει περίπου 38 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου και 23 από την Χώρα. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, θεωρείται αρκετά δυσεύρετη και δυσπρόσιτη, ενώ φτάνεις σε αυτήν μόνο με αυτοκίνητο. Αν την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά, αν και έχει καλή σήμανση, θα δυσκολευτείς λόγω της ιδιόμορφης διαδρομής μέσα από στενά σοκάκια του Όρμου του Κορθίου, αλλά και της μορφολογίας της περιοχής.
Η παραλία βρίσκεται ανατολικά από τον Όρμο, πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Στην διασταύρωση προς τον οικισμό Ρωγό, συνεχίζετε για λίγα ακόμη μέτρα ευθεία. Τα τελευταία τμήματα της διαδρομής περιλαμβάνουν έναν αρκετά βατό χωματόδρομο. Της Γριάς το πήδημα βρίσκεται στα δεξιά και ακολουθείται ένα μονοπάτι για να φτάσετε μέχρι την ακτή.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Φάρος Τουρλίτης: Μια ξεχωριστή ιστορία που μετράει 137 χρόνια
Η Ίος με τη διασκέδαση δίχως όρια και την ξέφρενη ζωή!
Αντίπαρος: Να γιατί οι διάσημοι επιλέγουν αυτό το νησί στις Κυκλάδες