Το χρώμα της αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων δεν ήταν πάντα λευκό, με μπλε παράθυρα. Το αντίθετο, θα λέγαμε, καθώς τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και πιο πίσω, το σύμπλεγμα των 24 νησιών, είχε χρώμα. Πώς φτάσαμε, όμως, τα σπίτια των Κυκλάδων να είναι λευκά με μπλε παράθυρα και ασβεστωμένα σοκάκια; Πρέπει να πάμε πίσω σχεδόν 90 χρόνια - 86 για να είμαστε συγκεκριμένοι.
→ Η ιστορία του ΕΟΤ: Η μεγάλη -vintage και γλυκιά- προσφορά στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό
Γιατί τα σπίτια στις Κυκλάδες είναι λευκά με μπλε
Το 1938, με διάταγμα, ο Ιωάννης Μεταξάς ορίζει πως τα σπίτια των Κυκλάδων θα πρέπει να περαστούν με ασβέστη για προστασία από την χολέρα. Ο ασβέστης ήταν μια λύση χωρίς μεγάλο κόστος ο απολυμαντικός του ρόλος κρίθηκε αποτελεσματικός. Το μπλε φέρεται να προέρχεται από μια χρωστική ουσία των ντόπιων, επίσης οικονομική, κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο
Τι χρώμα ήταν τα σπίτια πριν το 1938; Αρκετά ήταν στις αποχρώσεις της έντονης ώχρας, λουλακί και γήινο κόκκινο. Και ακόμη πιο πριν; Την εποχή των πειρατών, πριν τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, οι κάτοικοι των νησιών δεν έβαφαν τα σπίτια τους, καθώς ήταν φτιαγμένα από πέτρα και έτσι γίνονταν ένα με το φυσικό περιβάλλον. Ενώ αν τα έβαφαν, θα έδιναν στόχο.
Μεταπολεμικά, η διάθεση για τουριστική προβολή της Ελλάδας, κράτησε το λευκό και το μπλε, ταυτίζοντας το με τον ουρανό και τη θάλασσα. Ενώ παράλληλα, ο συνδυασμός παραπέμπει στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, δίχως να αφήνει περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας. Σήμερα, αν και τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει ισχύ, η παράδοση συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό.
Τα σπίτια στις Κυκλάδες είναι λευκά με μπλε, αλλά όχι η Σύρος
Έχει ένα ενδιαφέρον να σημειωθεί πως το νησί που κράτησε την αρχιτεκτονική του, έχοντας δική του ταυτότητα σε σχέση με την εικόνα των Κυκλάδων, είναι η πρωτεύουσα του συμπλέγματος: η Σύρος. Το νησί χτίστηκε ουσιαστικά τον 19ο αιώνα με την Ερμούπολη να παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς. Αρχοντικά, νεοκλασικά, νησιώτικα, τοιχογραφίες, χρώματα και σπουδαίοι αρχιτέκτονες - με έναν εξ αυτών, το Ερνέστος Τσίλερ να έχει δημιουργήσει το εντυπωσιακό δημαρχείο της πόλης - και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Με στοιχεία από την περίφημη Σκάλα του Μιλάνου έχει φτιαχτεί το Θέατρο Απόλλων από τον ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σάμπο.
Τρεις ιδιαίτερες παραλίες στις Κυκλάδες
Είμαστε στις Κυκλάδες αλλά θα αφήσουμε το λευκό και το μπλε της αρχιτεκτονικής για να πάμε στα χρώματα της θάλασσας και του ουρανού. Οι παραλίες που αξίζουν είναι δεκάδες. Καμία λίστα δεν θα αφήσει όλους ευχαριστημένους. Επιλέξαμε τρεις, όχι γιατί είναι οι καλύτερες ή κερδίζουν στα σημεία έναντι άλλων, αλλά γιατί μαζί με τα νερά έχουν ένα ιδιαίτερο τοπίο που κάνουν στο σκηνικό ξεχωριστό - και ενίοτε μαγικό.
Σαρακήνικο - Μήλος
Είναι η δημοφιλέστερη παραλία της Μήλου αλλά αυτή η περιγραφή φαίνεται πολύ μικρή για να αποτυπώσει το μεγαλείο της φύσης, το μεγαλείο του Σαρακήνικου. Το λευκό του ηφαιστειακού βράχου μπλέκει με τις φυσικές πισίνες των σπηλιών. Σε αυτές τις σπηλιές έβρισκαν καταφύγιο οι Σαρακηνοί πειρατές, από αυτούς πήρε και το όνομά της. Το σκηνικό κόβει την ανάσα. Η παραλία ανταμείβει τους επισκέπτες της που συνήθως δυσκολεύονται να φτάσουν εκεί. Αλλά όταν πάνε, δεν θέλουν να φύγουν.
Παραλία Γάλα - Κουφονήσια
Σειρά έχει η παραλία Γάλα, ένα μικρό θαύμα της φύσης στα Κουφονήσια. Το σκηνικό προσφέρει πραγματικά ένα μοναδικό θέαμα, καθώς πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, όπου η θάλασσα περνάει κάτω από έναν μεγάλο βράχο και βγαίνει στην άλλη πλευρά του. «Δεν πρόκειται για μία ακόμη όμορφη παραλία της Ελλάδας, αλλά για μία παραλία απερίγραπτης ομορφιάς που ξεπηδά σαν ζωγραφιά καθώς ο ταξιδιώτης πλησιάζει στον γκρεμό», έχει γράψει για την συγκεκριμένη παραλία το Conde Nast Traveller.
Παραλία Της Γριάς - Άνδρος
Τέλος, η παραλία Της Γριάς το πήδημα έχει μια μοναδικότητα που την έχει κάνει ξακουστή μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου. Η φήμη της έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Δικαίως γιατί στα πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα ρηχά νερά της, θα χαλαρώσεις και θα απολαύσεις το τοπίο που περιβάλλεται από γκρεμούς, ενώ σε συνδυασμό με τους θρύλους που την ακολουθούν, θα νιώσεις κομμάτι ενός σχεδόν απόκοσμου και αποκομμένου σκηνικού.
Ταξίδια στην Ελλάδα
→ Γυμνισμός: Όλες οι παραλίες για απελευθερωμένες διακοπές
→ Πώς βγήκαν 21 ονόματα ελληνικών νησιών – Τι ακριβώς σημαίνουν
→ Αντίπαρος: Να γιατί οι διάσημοι επιλέγουν αυτό το νησί στις Κυκλάδες
Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα