Ένα μικρό, ήρεμο νησί των Κυκλάδων αλλά παράλληλα ξακουστό για τις παραλίες του. Η Σίκινος με την άγρια ομορφιά της και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα αποτελεί ένα πραγματικό όνειρο για τους επισκέπτες. Ένα ησυχαστήριο για όσους το αποζητούν κι ένα μέρος για εξερευνήσεις για εκείνους που θέλουν να δουν κάθε παραλία της και να περπατήσουν κάθε δρομάκι.
Η χώρα στο εν λόγω νησί των Κυκλάδων έχει χτιστεί στο χείλος του γκρεμού και απέχει 3,5 χλμ. από το λιμάνι, την Αλοπρόνοια. Σε αυτό το νησί των Κυκλάδων τα λευκά παμπάλαια μονοπάτια συνδυάζονται με το έντονο μπλε του πελάγους δημιουργώντας εικόνες μαγικές, εικόνες βγαλμένες από πίνακες ζωγραφικής. Εικόνες που ταξιδεύουν τους επισκέπτες και μένουν για πάντα ανεξίτηλες στο μυαλό τους. Για να φτάσεις στη Σίκινο θα πάρεις το πλοίο από τον Πειραιά και θα χρειαστείς περίπου 10 ώρες.
Το νησί των Κυκλάδων με τις ειδυλλιακές παραλίες
Το πρώτο που πρέπει να κάνεις όταν φτάσεις στη Σίκινο είναι να επισκεφτείς τη Χώρα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οικισμό που χωρίζεται στα δύο, στο Κάστρο και στο Χωριό.
Θα περιπλανηθείς στα δρομάκια, θα συναντήσεις σπίτια αριστουργήματα γεμάτα λουλούδια, θα βγάλεις πολλές φωτογραφίες και θα νιώσεις πως επιτέλους κάνεις τις ανέμελες διακοπές που τόσο ήθελες.
Στο Κάστρο βρίσκεται η όμορφη εκκλησία της Παναγιάς Παντάνασσας αλλά και τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής από την οποία θα απολαύσεις την εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο.
Δεν γίνεται να φύγεις από τη Σίκινο πριν επισκεφτείς τον Ναό της Επισκοπής. Ο συγκεκριμένος Ναός δημιουργήθηκε από την μετατροπή ενός αρχαίου ρωμαϊκού μαυσωλείου σε εκκλησία τον 17ο αιώνα. Βρίσκεται στην ενδοχώρα γύρω στα 4 χιλιόμετρα από τη Χώρα και είναι προσβάσιμος με τα πόδια ή με αμάξι.
Στο συγκεκριμένο νησί των Κυκλάδων θα εξερευνήσεις μία από τις ωραιότερες σπηλιές. Πρόκειται για τη «Μαύρη Σπηλιά» που είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία η νήσος Σίκινος έλαβε το όνομά της από τον Σίκινο που ήταν γιος του Θόαντα, βασιλιά της Λήμνου και εγγονός του Βάκχου και της Αριάδνης που διέμεναν στη Νάξο. Η Υψιπύλη στη προσπάθειά της να σώσει τον γιο της Θόαντα από τις Λήμνιες (γυναίκες που προκάλεσαν τη σφαγή των συζύγων τους) τον έκρυψε σε ξύλινη λάρνακα (κιβώτιο). Στη συνέχεια τον πέταξε στη θάλασσα. Η λάρνακα αυτή εκβράστηκε από τα κύματα στη Σίκινο και ψαράδες της περιοχής βρήκαν και έσωσαν τον Θόαντα. Ο Θόας μετά από χρόνια παντρεύτηκε την εγχώρια νύμφη Νηΐδα. Μαζί απέκτησε έναν γιο τον Σίκινο που έγινε ο βασιλιάς του νησιού.
Σίκινος: Παραλίες που θα σε μαγέψουν
Μία από τις πιο ωραίες και διάσημες παραλίες του νησιού είναι Αλοπρόνοια. Βρίσκεται στο λιμανιού της Σικίνου και προσφέρει άμεση πρόσβαση σε όλες τις ανέσεις του οικισμού. Είναι μεγάλη, με πεντακάθαρα νερά, χρυσή άμμο, λίγες ομπρέλες και αρμυρίκια που παρέχουν στους επισκέπτες σκιά.
Παραλίες που αξίζει επίσης να επισκεφτείς είναι ο Άγιος Γεώργιος, ο Άη Γιάννης, τα Σαντοριναίικα, το Διαλισκάρι και η Μάλτα.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Διακοπές στη Λήμνο: Ζήσε σα ντόπιος στο νησί των αντιθέσεων
Ελληνικές παραλίες: Η εμπειρία του Οτζιά με τα ρηχά νερά και την αφράτη άμμο