Η Τζιά είναι το πιο κοντινό νησί των Κυκλάδων -απέχει μόλις ώρα από την Αθήνα- αλλά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε ομορφιά από τα νησιά του υπόλοιπου διάσημου νησιωτικού συμπλέγματος. Τη λένε και Κέα, όπως είναι το πιο σύγχρονο απ' όλα τα ονόματά της - ονομαζόταν Υδρούσα τα αρχαία χρόνια και Τζιά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αυτό το τελευταίο όνομα της όμως είναι και αυτό που της έχει «μείνει» περισσότερο από όλα. Την ταυτότητα της Τζιάς τη δίνουν τα παρθένα φυσικά τοπία, τα πανέμορφα νερά της, οι εξίσου όμορφοι οικισμοί της και η πολύ ιδιαίτερη χώρα της. Και σημειώστε και το εξής: Αν και η Τζιά ανήκει στις Κυκλάδες, στην καρδιά της ενδοχώρα της φωλιάζει ένα δάσος από βελανιδιές, ενώ και ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού ανήκει στο δίκτυο Natura.
Σίκινος: Ξεχωριστές διακοπές στην ήσυχη «Μικρή Κυρία» των Κυκλάδων
Τζιά: Πώς θα πάτε και τι θα κάνετε στην Κέα
Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε στη Τζιά είναι με πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου, δρομολόγιο που εκτελείται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου με το ταξίδι να διαρκεί 1 ώρα. Μπορείτε να κάνετε το ταξίδι και από Πειραιά αλλά τα απευθείας δρομολόγια είναι λίγα και συνήθως, τις περισσότερες φορές πρέπει πρώτα να σταματήσετε σε άλλο νησί των Κυκλάδων, όπως η Κύθνος ή η Σύρος.
1. Μα φυσικά να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά της. Παραλίες οργανωμένες, με εύκολη πρόσβαση αλλά και πιο δύσκολες και ήσυχες για όσους προτιμούν αυτή την κατηγορία. Σημειώστε τις εξής: οι Ποίσσες είναι η παραλία του ομώνυμου οικισμού. Αμμουδερή, με αρμυρίκια, οργανωμένη και με μαγαζιά εστίασης γύρω της.
Ο -όχι άδικα- διάσημος Οτζιάς είναι ένας κλειστός κόλπος, απάνεμος, με υπέροχα μπλε νερά, φουλ οργανωμένος και με εύκολη πρόσβαση.
Το Σπαθί είναι παραλία ήσυχη με την πρόσβαση να γίνεται από χωματόδρομο. Στον αντίποδα, ο Κούνδουρος είναι παραλία κοσμοσύχναστη με άμμο και ρηχά νερά. Δίπλα του βρίσκεται το Κουνδουράκι, ο παράδεισος όσων λατρεύουν τα water sports. Σε αυτή την παραλία θα βρείτε το Kea Water Sports που δίνει μεγάλη επιλογή σε θαλάσσιες δραστηριότητες- θαλάσσιο σκι, waterboard, ρυμουλκούμενα φουσκωτά κτλ.
Πολύ «νόστιμο» είναι και το Γιαλισκάρι, μια μικρή παραλία με δροσερά νερά, δέντρα και beach bar. Σημειώστε και το Καμπί, έναν ήρεμο κόλπο δίπλα σε μικρό οικισμό. Η ταβέρνά του είναι ό,τι πρέπει για ένα λουκούλειο γεύμα μετά το μπάνιο σας.
2. Να καταδυθείτε στον μαγικό βυθό της Τζιάς με τα ναυάγια των Παγκοσμίων Πολέμων. Όχι ένα, ούτε δύο και τρία αλλά τέσσερα είναι τα γνωστά ναυάγια στον βυθό της Τζιάς. Το πιο γνωστό από όλα είναι το Britannic (γνωστό και ως αδελφό πλοίο του Τιτανικού). Βυθίστηκε από νάρκη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ενώ λειτουργούσε ως πλωτό νοσοκομείο. Το μεγάλο του βάθος στα 117 μέτρα το κάνει πολύ δύσκολο για τους αρχάριους δύτες, όμως τα υπόλοιπα ναυάγια είναι προσβάσιμα σε όλους.
Οι Kea Divers (θα τους βρείτε στο Βουρκάρι και στο Κουνδουράκι) θα σας δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και την τεχνογνωσία για να τα ανακαλύψετε. Και αν δεν μπορείτε να περιπλανηθείτε στο πλοίο, κανένα πρόβλημα, μπορείτε να κόψετε υποβρύχιες βόλτες στο σχεδόν άθικτο γερμανικό αεροπλάνο τύπου Junker 52 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατασκευής 1897, σε βάθος άνω των 60 μέτρων. Υπάρχουν και ακόμα πιο ευκολοπροσβάσιμα ναυάγια, μόλις στα 10 μέτρα.
Τζιά: Το κοσμοπολίτικο Βουρκάρι στην Κέα
3. Βόλτα στο Βουρκάρι. Μικροσκοπικό αλλά «θαυματουργό» ψαροχώρι, το Βουρκάρι προσφέρεται για να απολαύστε φαγητό και ποτό με θέα στα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο κοσμικά σημεία της Τζιάς με την περατζάδα εδώ να είναι μάλλον επιβεβλημένη.
4. Να περάσετε ένα υπέροχο απόγευμα στην Ιουλίδα. Η Χώρα στη Τζιά απέχει 8 χλμ. από το λιμάνι και πραγματικά είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού. Σπίτια πολύχρωμα, συνήθως διώροφα και πολλά με κεραμοσκεπές αλλά και πετρόχτιστα σοκάκια δίνουν μια εντελώς πρωτότυπη και ιδιαίτερη εικόνα που δεν έχει κανέναν άλλο κυκλαδονήσι όσον αφορά στη Χώρα του.
Αναζητήστε με το βλέμμα τα εξής κτίρια: το νεοκλασικό παλιό σχολικό κτίριο, το Δημαρχείο (χτίστηκε το 1902) και το μικρό αρχαιολογικό μουσείο. Όσο για το πέτρινο λιοντάρι της Τζιάς, αυτό καλωσορίζει τους επισκέπτες του νησιού από το, περίπου, 600 π.Χ.
5. Να γεμίσετε τη βαλίτσα με γεύσεις από τη Τζιά. Εκ των ων ουκ άνευ να προμηθευτείτε την τοπική λόζα, το «προσούτο» του Αιγαίου. Ξακουστά είναι και τα τυριά της Τζιάς - ξηροτύρι, ξυνό και κοπανιστό. Και ακόμα: μέλι, λουκάνικο Τζιάς, σύκα και γλυκά του κουταλιού.
Ταξίδι στην Ελλάδα
Δονούσα – Κυκλάδες: Αν ψάχνεις διαφορετικές διακοπές, μακριά από την πολυκοσμία
Βλυχάδα: Η εξωπραγματική παραλία των 2,5 χιλιομέτρων
Σχοινούσα: Εναλλακτικές διακοπές σε παραλίες που θα ερωτευτείς