Σε μια χώρα με τόσο πλούσια ιστορία όπως είναι η Ελλάδα, σε κάθε γωνιά ανακαλύπτεις κρυμμένα μυστικά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Για κάποια, συχνά χρειάζεται να κάνεις μια μεγαλύτερη ή πιο δύσκολη διαδρομή αλλά τις περισσότερες φορές αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω. Κάτι τέτοιο, λοιπόν, συμβαίνει και με τον Πύργο του Μουχτάρ που δεν είναι γνωστός στους περισσότερους. Πρόκειται για ένα αξιοθέατο κοντά στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας. Ο Πύργος του Μουχτάρ έχει τη δική του ιστορία που μπλέκεται με τον μύθο, τους θησαυρούς και μια ωραία Ελένη...
Ο Πύργος του Μουχτάρ με τον θρύλο του θησαυρού και την... ωραία Ελένη
Ο Πύργος του Μουχτάρ είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και σημαντικά Οθωμανικά οικοδομήματα που βρίσκονται στην περιοχή του Αγρινίου. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο, ωστόσο για να τον προσεγγίσεις θα πρέπει να περάσεις μέσα από μια μικρή ζούγκλα μήκους 500 μέτρων. Ένα κατάφυτο και ελαφρώς δυσπρόσιτο σημείο που αξίζει να επσικεφθείς έστω μια φορά στη ζωή σου. Στην ουσία πρόκειται για ένα πυργόσπιτο της Οθωμανικής περιόδου που συνοδεύεται από ιστορίες μπερδεμένες με τον μύθο.
Πού οφείλει το όνομά του; Η λέξη «Μουχτάρ» στην τουρκική γλώσσα αποτελεί ένα αρκετά συνηθισμένο όνομα, ενώ ταυτόχρονα υποδηλώνει και κοινοτικό αξίωμα. Δεν υπάρχει, ωστόσο, επίσημη καταγραφή σε ποιον Μουχτάρ ανήκε το σπίτι ούτε και πότε έζησε στον αιτωλικό αυτό Πύργο. Γύρω από το όνομά του όμως τυλίγεται ένας μύθος που μεταφέρεται εδώ και χρόνια από στόμα σε στόμα. Θα τον ακούσεις και εσύ σίγουρα αν βρεθείς ποτέ εκεί.
Η τοπική παράδοση, λοιπόν, λέει ότι ο πύργος ανήκε στον γιο του Αλή πασά Μουχτάρ ο οποίος λέγεται ότι έζησε εκεί. Σε αυτόν τον πύργο, μάλιστα, θεωρείται ότι έκρυβε και κρυμμένους θησαυρούς. Ο Μουχτάρ είχε σχεδόν φυλακίσει εκεί μια ωραία Ελένη, σύμφωνα με τον μύθο, ώστε να την έχει ερωμένη. Όταν, όμως, ο Μουχτάρ σκοτώθηκε, η Ελένη ανακάλυψε το θησαυρό του και τον έδωσε για τον αγώνα ενώ δώρισε τη Μουχταρίνα στη μονή Προυσού.
Το που σταματάει η αλήθεια και αρχίζει ο μύθος, μάλλον είναι κάτι που δεν θα το μάθει κανείς.
Το βίντεο, ωστόσο, από το κανάλι Andreas Koutsothanasis μας δίνει μια ολοκληρωμένη άποψη του σημείου.
Ο Πύργος και η κατασκευή του
Από την μορφή που έχει σήμερα ο πύργος δεν μπορεί να εξαχθεί ακριβές συμπέρασμα για το πότε κατασκευάστηκε. Ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαια ότι χτίστηκε πριν τον 17ο αιώνα με βάση κάποια στοιχεία του. Η κατασκευή του τοποθετείται προς το τέλος του 17ου αιώνα. Τότε ήταν μια περίοδος που σε ολόκληρη την Ελλάδα χτίστηκαν πολλοί οθωμανικοί πύργοι σε αγροτικές περιοχές. Ως πιο πιθανή ημερομηνία είναι να χτίστηκε πριν τα μέσα του 18ου αιώνα.
Διαβάστε επίσης:
Πινακάτες: Το μεγάλο φθινοπωρινό μυστικό του Πηλίου
Ποια είναι η «Κοιμωμένη» που ανήκει και στην Ελλάδα και στην Αλβανία