Έχουμε πει πολλές φορές ότι η Νάξος είναι το νησί που θα περάσεις καλά όποιος τύπος ταξιδιώτη κι αν είσαι. Είτε σ' αρέσουν οι απλωμένες και ρηχές παραλίες, είτε θες να κάνεις ένα γαστρονομικό ταξίδι. Είτε επιθυμείς να κάνεις μια βουτιά στην ιστορία και να πας στα πιο ορεινά του νησιού και περισσότερη περιπέτεια. Θα βρεις ό,τι θες και γι' αυτό το πιθανότερο είναι ότι μόλις τελειώσουν οι διακοπές σου εκεί, θα σκεφτείς ότι χρειαζόσουν μερικές ακόμη μέρες. Όσον αφορά την ιστορία του νησιού, ένα από τα πιο φημισμένα και εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι οι επιβλητικοί Κούροι που έχει η Νάξος. Αξίζει να γνωρίσεις την ιδιαίτερη ιστορία τους.
Νάξος: Οι Κούροι και το ταξίδι στην ιστορία
Οι Κούροι της Νάξου θεωρείται ότι εκφράζουν την αντίληψη της εποχής για τους θεούς, οι οποίοι εμφανίζονται ως ανθρωπόμορφοι αλλά ταυτόχρονα και πολύ ψηλότεροι των κοινών θνητών. Η Νάξος ήταν ένα από τα σημεία της αρχαίας Ελλάδας όπου κατασκευάζονταν Κούροι, δηλαδή αγάλματα τα οποία προσωποποιούσαν νέους άνδρες. Στη Νάξο μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 3 τεράστια αγάλματα Κούρων.
Οι δύο, βρίσκονται στην περιοχή Μέλανες στη θέση Φλεριό, περίπου 9 χιλιόμετρα από την Χώρα. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται στην κορυφή του χωριού Απόλλωνα, στα βόρεια του νησιού, σε απόσταση περίπου 35 χιλιόμετρα. Οι Κούροι της Νάξου χρονολογούνται από την Αρχαϊκή περίοδο, δηλαδή 7ο-6ο αιώνα π.Χ.
Όλοι οι Κούροι της Νάξου βρίσκονται στην αρχική τους θέση στην οποία άρχισαν να κατασκευάζονται χωρίς όμως ποτέ να ολοκληρωθούν. Ο ένας από τους δυο Κούρους που βρίσκονται στο Φλεριό είναι δύσκολα επισκέψιμος καθώς η πρόσβαση δεν είναι ομαλή.
Ο δεύτερος «ξαπλωμένος» Κούρος
Ο έτερος Κούρος, ο οποίος χρονολογείται γύρω στον 7ο π.Χ. αιώνα και έχει μήκος περίπου 6,5 μέτρα. Βρίσκεται «ξαπλωμένος» στο έδαφος μέσα σε ένα χωράφι γεμάτο ελιές. Ο συγκεκριμένος Κούρος είναι πλέον ιδιοκτησία της οικογένειας Κονδύλη, στην ίδια θέση που τον δούλευε ο αρχαίος τεχνίτης. Ο Κούρος αυτός ονομάστηκε «Ελληνας», λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους και της δύναμης που αποπνέει ως γλυπτό.
Ο Κούρος στον Απόλλωνα έχει μήκος σχεδόν 10 μέτρα και χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα και μετά. Βρίσκεται κοντά στην είσοδο του αρχαίου λατομείου του Απόλλωνα, λίγο έξω από την είσοδο του χωριού. Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι παριστάνει τον θεό Διόνυσο ή τον θεό Απόλλωνα. Τον Κούρο του Απόλλωνα θα πρέπει να τον παρατηρήσεις από κάποια απόσταση για να μαγευτείς από το μεγαλεπήβολο του εγχειρήματος όσον αφορά στο μέγεθος της κατασκευής.
Ο πιθανότερος λόγος που έμεινε μισοτελειωμένος σύμφωνα με την ιστορία ήταν ότι κατά την διάρκεια της κατασκευής του παρουσιάστηκαν κάποιες μεγάλες ρωγμές στο σώμα του. Γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, αποφάσισαν και το άφησαν στο ίδιο σημείο.
Ο ίδιος πιθανόν λόγος ισχύει και για τους υπόλοιπους 2 Κούρους στις Μέλανες. Πολλοί ερευνητές όμως ισχυρίζονται πως τα αγάλματα έμειναν ημιτελή, λόγω πιθανού θανάτου του πελάτη που τα είχε παραγγείλει, ή επειδή συνέβησαν εξαιρετικά πολιτικά γεγονότα.
Αν βρεθείς στη Νάξο, αυτό το όμορφο κυκλαδονήσι για διακοπές, μην παραλείψεις να τους δεις από κοντά...
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: naxospress.gr
Διαβάστε επίσης:
Οικισμός του Απόλλωνα: Το ήσυχο, μικρό χωριό στον Βορρά της Νάξου
Λακαζέζα: Η ανεξερεύνητη γαλαζοπράσινη παραλία 1,5 ώρα από την Αθήνα