Δαντελωτές παραλίες, μικροί ορμίσκοι, δέντρα που φτάνουν στη θάλασσα και νησίδες που φτάνουν εκεί κολυμπώντας. Κι όμως όλα αυτά δεν βρίσκονται σε κάποιο νησί στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μέρος της ριβιέρας της Ηπείρου, την Πάργα. Και μπορεί οι καλοκαιρινές διακοπές να είναι για τους περισσότερους ταυτισμένες με τα νησιά, αλλά η εμπειρία του να μείνεις σε ένα μέρος όπως η Πάργα θα σου αλλάξει ιδέα.
Τα παράλια της Ηπείρου κρύβουν θησαυρούς και η Πάργα είναι ένας από αυτούς. Μαγευτικές τοποθεσίες που θα ζήσεις αλησμόνητες στιγμές και το Ιόνιο Πέλαγος στα πόδια σου.
Πάργα, σαν πίνακας ζωγραφικής
Στη βορειοδυτική ακτογραμμή της Ηπείρου, με θέα τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, η κουκλίστικη Πάργα αποτελεί μια κωμόπολη με νησιωτική αύρα και κοσμοπολίτικο αέρα. Σίγουρα θα σου κλέψει την καρδιά. Χτισμένη αμφιθεατρικά στο μυχό γραφικού όρμου είναι προστατευμένη κάτω από τη σκιά του ενετικού της κάστρου. Πρόκειται για μια πολύ φημισμένη ναυτική πολιτεία στο νομό Πρέβεζας που προσελκύει κόσμο απ' όλη την Ελλάδα λόγω της φήμης της.
Δε θα σε γοητεύσουν, όμως, μόνο τα κρυστάλλινα νερά της. Ανηφορίζοντας προς την Παλιά Πόλη το μέρος αυτό θα σε γοητεύσει για την αρχιτεκτονική και την αισθητική του. Θα περπατήσεις από τα λιθόστρωτα καλντερίμια με τις γραφικές καμάρες. Θα ανακαλύψεις ολάνθιστες γειτονιές με τα φροντισμένα σπιτάκια και τα πολύχρωμα αρχοντικά. Οπωσδήποτε πρέπει να κάνεις μια στάση στο μεγαλοπρεπές κάστρο. Θα κάνεις ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία. Ένα ταξίδι που θα σε γοητεύσει την ώρα που θα απολαμβάνεις τη συγκλονιστική θέα προς την κωμόπολη. Τα σμαραγδένια νερά του Ιονίου θα νομίζεις ότι σε καλούν για μια βουτιά.
Το κουκλίστικο νησάκι της Παναγίας
Το κατάφυτο νησάκι της Παναγίας, βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Πάργας, με το εκκλησάκι και το γραφικό καμπαναριό καθώς και το μικρό κάστρο γαλλικής κατασκευής που δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο του νησιού. Το Κάστρο πάνω στο πανέμορφο νησάκι της Παναγίας, στην Πάργα χτίστηκε το 1808 από τους Γάλλους κατά την παραμονή τους στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των ετών 1797 και 1814. Απο το κάστρο σήμερα σώζεται ο περίβολος, η πύλη καθώς και το φρούριο, όλα πνιγμένα από την πυκνή βλάστηση του μικρού γραφικού νησιού.
Μπορεί να είναι απλώς μια νησίδα αλλά προσδίδει μία έντονη γραφικότητα στην Πάργα. Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε εκεί είτε μέσω ποδηλάτου Θαλλάσης απο την Παραλία κρυονέρι μέσα σε πέντε λεπτά είτε κολυμπώντας λίγο περισσότερο.
Τι δεν πρέπει να χάσεις
Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Πρόκειται για το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου.
Κάτι που δεν ξέρεις για την Πάργα
Η Πάργα θεωρείται από το μεγάλης κυκλοφορίας ισπανικό περιοδικό HOLA, μεταξύ άλλων, ένα από τα 10 πιο όμορφα μέρη στη χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά λέει σε δημοσίευμά της είναι ένα από αυτά τα μέρη τα οποία θα μπορούσαν να σαγηνεύσουν τόσο τον επισκέπτη ώστε να θέλει να μείνει όλη του τη ζωή σ’ αυτά. Τα 9 είναι νησιωτικές περιοχές (Οία Σαντορίνης, Χώρα Μυκόνου, Παροικιά Πάρου, Ρόδος κλπ,) ενώ το μοναδικό που ανήκει στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι η Πάργα!
Η Πάργα είναι η απόδειξη ότι μπορεί να βρεις μαργαριτάρια εξερευνώντας... την άλλη Ελλάδα. Ένα σταυροδρόμι πολιτισμού και τοπίων της ηπειρωτικής χώρας, ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου και στο Ιόνιο Πέλαγος. Σε περιμένει να σου αποδείξει ότι όταν Μένουμε Ελλάδα, οι διακοπές αποτελούν πάντα μια ευχάριστη έκπληξη...
Πεταλιοί: Η μικρή Καραϊβική που βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα