Ο Παρνασσός και τα πανέμορφα χωριά δίνουν απάντηση σε ένα από τα διαχρονικά διλήμματα στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο: Βουνό ή θάλασσα; Στην «οικογένεια», αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, του Θεού Ποσειδώνα, του θεού των θαλασσών, τέτοιους προβληματισμούς δεν είχαν, αν σκεφτούμε ότι ο γιος του, ο Παρνασσός, έδωσε το όνομά του σε ένα από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά βουνά της Ελλάδας. Ένα βουνό που είναι συνδεδεμένο με το Μαντείο των Δελφών, με αποτέλεσμα να παίρνει κι αυτό μέρος από τη δόξα του «ομφαλού της γης», τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Και μαζί με το Μαντείο, έχουν έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν και ένα βουνό που έχει μέγιστο ύψος 2.457 μέτρα και είναι από τα ψηλότερα της Ελλάδας. Απέχει γύρω στα 200 χλμ από την Αθήνα και υπολογίστε πως το ταξίδι που ακολουθεί θα διαρκέσει 3 ώρες μέχρι τον πρώτο σας προορισμό.
→ Μονοήμερη εκδρομή στη Λιβαδειά: Παραμυθένιο τοπίο, καλό φαγητό
Ο επιβλητικός Παρνασσός και road trip στα χωριά
Ένα βουνό που έχει πάντα... κίνηση, αφού το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί σταθερά πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου. Όπως συμβαίνει, παράλληλα, και με τα δάση του, τα πυκνά δάση του που επίσης αποτελούν κάτι μαγικό για όσους απολαμβάνουν την ορειβασία, την πεζοπορία σε βουνά, το να έρχονται πιο κοντά με τη φύση. Και αυτό μπορούν να το κάνουν απολαμβάνοντας όλη τη διαδρομή μέχρι να φτάσουν εκεί που πρέπει.
Μια διαδρομή που ξεκινάει από το χωριό Αγόριανη και συνεχίζεται με τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, ο οποίος θα σας οδηγήσει στους Δελφούς. Μια διαδρομή που αρχική είναι... ανηφορική αλλά η θέα είναι τέτοια ώστε να μην το αντιλαμβάνεται κανείς, μέχρι που φτάνει στην περίφημη Σκάλα, το κατηφορικό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στους Δελφούς. Μια διαδρομή που θα πρέπει να είστε σε καλό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τη φυσική κατάστασή σας, ώστε να την απολαύσετε χωρίς να νιώσετε ότι σας καταβάλει η κούραση.
Παρνασσός: Από την Αράχωβα, στην Αγόριανη και το Λιλαία
Η ομορφιά του Παρνασσού, όμως, δεν εξαντλείται στα δάση του βουνού ή στους Δελφούς, με όσα όσα έχουν αυτοί, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας τους. Η ομορφιά του Παρνασσού κρύβεται και στα χωριά του, με την Αράχωβα, φυσικά, να είναι το πιο γνωστό όλων. Το πιο διάσημο. Το πιο κοσμοπολίτικο. Ένας προορισμός που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες must για τις χειμερινές διακοπές, αφού μπορεί να συνδυάσει τα πάντα.
Φυσική ομορφιά, χιονοδρομικό κέντρο, ιππασία, πεζοπορία, τα περίφημα σαλέ, γενικά ό,τι χρειάζεται ώστε η παραμονή σου εκεί να είναι ευχάριστη, άνετη, χαλαρή και έντονη ταυτόχρονα. Χωρίς να παραβλέπουμε, φυσικά, και τα αξιοθέατα της Αράχωβας: Το ρολόι στον απόκρημνο βράχο, την πλακόστρωτη πλατεία Λάκκα, το Λαογραφικό Μουσείο ή τον Άη Γιώργη, τον Ιερό Ναό από τον οποίο η θέα είναι μοναδική.
Από εκεί και πέρα, η βόλτα σας μπορεί να συνεχιστεί προς την Αγόριανη ή αλλιώς Επτάλοφο, ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας, το οποίο έχει χτιστεί στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού. Ένα χωριό στο οποίο δεσπόζει, φυσικά, ο καταρράκτης του, ενώ τον χειμώνα το χιόνι κυριαρχεί, μετατρέποντας το τοπίο σε κάτι πανέμορφο, χάρη και στο πευκοδάσος της Αγόριανης.
Ένα χωριό στο οποίο το πιο πολυσύχναστο μέρος είναι η κεντρική πλατεία του, από την οποία μπορείτε να κατευθυνθείτε είτε προς τις 7 Πηγές Αγόριανης, το εκκλησάκι που χρονολογείται στον 19ο αιώνα, είτε προς το Λαογραφικό Μουσείο, είτε προς την πηγή Βασιλική με το χωνευτικό νερό, είτε προς την πηγή Μάνα με το νερό που αναυλίζει για να καταλήξει στον καταρράκτη.
Και αφού τα δείτε όλα αυτά και κάνετε και πεζοπορία ή σκι και snowboard, μπορείτε να κατευθυνθείτε λίγο βόρεια, προς το χωριό Λιλαία. Και καθώς θα το προσεγγίζετε, μια συμβουλή: Βρείτε ένα καλό σημείο για να κάνετε μια μικρή στάση και κοιτάξτε προς τον κάμπο του Βοιωτικού Κηφισού. Η θέα είναι τέτοια που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τη σχολιάσετε, όχι γιατί δεν θα σας αρέσει αλλά γιατί δεν θα βρίσκεται αμέσως τα λόγια για να εκφράσετε την έκπληξη και τον θαυμασμό που θα νιώθετε εκείνη τη στιγμή.
→ Αυτά είναι ίσως τα πιο εντυπωσιακά 450 μέτρα διαδρομής με τρένο στην Ελλάδα
Παρνασσός: Πολύδροσος - Αμφίκλεια - Άνω Πολύδροσος - Τιθορέα
Ένα από τα πιο όμορφα, γραφικά χωριά του Παρνασσού είναι και η Πολύδροσος ή αλλιώς Σουβάλα, όνομα που χρησιμοποιείται ακόμη από κάποιους. Ένα χωριό που είναι σε... ανοδική τάση σε ό,τι αφορά την προσπάθειά του για να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες. Ένα χωριό στο οποίο ξεχωρίζει η πλατεία με τα σιντριβάνια και από εκεί και πέρα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τις πηγές της Αγίας Ελεούσας, ένα σημείο με πολλά πλατάνια, πηγές που αναβλύζουν νερό και μια υπέροχη θέα. Χωρίς να παραβλέπουμε, φυσικά, ότι σε κοντινή σχετικά απόσταση, στα 12 χιλιόμετρα, βρίσκεται και το γνωστό σε όλους Χάνι της Γραβιάς.
Προέχει όμως, από τη στιγμή που βρίσκεσαι στην Πολύδροσο, η επίσκεψη και στην Άνω Πολύδροσο ή Άνω Σουβάλα. Πρόκειται για το παλιό χωριό, το οποίο όμως καταστράφηκε από σεισμό προς τα τέλη του 19ου αιώνα, με τους κατοίκους να πάνε πιο χαμηλά για να χτίσουν την Πολύδροσο. Εκεί, στην Άνω Πολύδροσο, δεν θα βρείτε κίνηση, φωνές, πολλούς τουρίστες και όλα τα σχετικά. Θα βρείτε, όμως, την ηρεμία σας, αφού όλα είναι ήσυχα και η φύση, από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει να σε χαλαρώσει, να σε ξεκουράσει με την ομορφιά της. Και ένα από τα αξιοθέατα που συντελούν σε αυτή την ομορφιά, είναι το σπήλαιο Κοντύλως, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, στο φαράγγι του Ξηριά.
Συνεχίζοντας, αφήνουμε τους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού για να πάμε στους βορειοανατολικούς και να συναντήσουμε την Αμφίκλεια. Ένα χωριό που χαρακτηρίζετε από τα νεοκλασικά αρχοντικά του, από τα πλακόστρωτα σοκάκια του, από τις πλατείες με τα πλατάνια, από τα παραδοσιακά καλντερίμια, από το ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ που έχει χτιστεί σε σπηλιά και χρονολογείται στον 11ο αιώνα, από την αρχαία Ακρόπολη της Αμφίκλειας με την εξαιρετική θέα και από το... γεμάτο καρναβάλι την περιοχή των Απόκρεων. Και όλα αυτά, σε πολύ κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.
Και θα κλείσουμε την περιήγησή μας παραμένοντας στους βορειοανατολικούς πρόποδες για να επισκεφθούμε και την Τιθορέα ή αλλιώς Βελίτσα. Ένα χωριό στο οποίο υπάρχουν ακόμη ερείπια της αρχαίας πόλης...
Όπως υπάρχει από το 1887 ο πλάτανος στην κεντρική πλατεία του χωριού και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για το τείχος της Τιθορέας όπως και για τη σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ενώ δεν περνάει απαρατήρητο, ασφαλώς, το φαράγγι του Καχάλα.
Παρνασσός: Φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες
Αυτονόητο, φυσικά, ότι για να τα κάνεις όλα αυτά πρέπει να έχεις δυνάμεις. Και για να έχεις δυνάμεις, πρέπει να φας καλά. Κάτι για το οποίο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όταν βρίσκεσαι στον Παρνασσό. Οι παραδοσιακές ταβέρνες, με το τζάκι να κυριαρχεί σε αυτές, είναι ό,τι πρέπει για να αναλάβεις δυνάμεις δοκιμάζοντας τα πιάτα της περιοχής και ό,τι άλλο θες.
Σε όλα τα χωριά του Παρνασσού, άλλωστε, η γαστρονομία αντιμετωπίζεται ως κάτι πάρα πολύ σοβαρό και γι' αυτό φροντίζουν ώστε όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι. Είτε θέλουν να δοκιμάσουν συνταγές της περιοχής, είτε πάνε σε πιο κλασικές επιλογές. Ό,τι κι αν ζητήσεις θα το έχεις και μάλιστα μέσα σε ένα ζεστό περιβάλλον και με το μάτι να ξεκουράζεται με όσα βλέπει γύρω του...
Ταξίδια στην Ελλάδα
→ Μονοήμερη στη Χαλκίδα: 5+1 στάσεις στην πόλη με τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς
→ Θερμοπύλες: Πού βρίσκεται το στενό που έγινε η ιστορική μάχη και πώς είναι σήμερα
→ Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός: Το ξενοδοχείο «φάντασμα» που κάποτε πρωταγωνίστησε στην ταινία
Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα