Στη συνείδηση των περισσότερων, η Πάτμος έχει χαραχτεί ως το νησί της εσωτερικής γαλήνης και ψυχικής κάθαρσης. Αναμφίβολα έχει συνδεθεί όσο λίγα νησιά με την περίοδο του Πάσχα εκτός από αυτή του καλοκαιριού. Είναι από τα νησιά που διατηρούν αναλλοίωτα το δικό τους χαρακτήρα και μπορούν να είναι κοσμοπολίτικα διατηρώντας ταυτόχρονα την κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Η Πάτμος του χειμώνα
Το νησί εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί µια σταθερή αξία για ψαγµένους επισκέπτες ακόμη και το χειμώνα. Επιλέγουν την Πάτμο ακριβώς γι’ αυτό τον χαρακτήρα της. Την ομορφιά αυτή την καταλαβαίνεις ήδη από το µοναδικό λιµάνι της όπου δένουν τα πλοία. Αποτελεί σηµείο εξορµήσεων για πολλές παραλίες και αξιοθέατα, και εκδροµών στα νησάκια των Αρκιών και του Μαραθιού το καλοκαίρι. Είναι ο πιο πυκνοκατοικηµένος οικισµός µε περίπου 1.400 µόνιµους κατοίκους και τόπος που φιλοξενεί µια πλειάδα από τουριστικά καταστήµατα, τράπεζες, εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα δωµάτια. Δε θα τα βρεις όλα αυτά ανοιχτά το χειμώνα αλλά σίγουρα θα καλυφθείς από την ποικιλία και την ευγένεια των κατοίκων.
Το μεγαλείο, όμως, το νιώθει κανείς και όταν περιδιαβαίνει τα σοκάκια του νησιού. Μια µυστηριακή ατµόσφαιρα πλανάται στον αέρα, κάτι ανεξήγητο που αποκαλύπτεται σε ντόπιους και επισκέπτες.
Ένα κόσµηµα µέσα σε ένα µεγαλύτερο, είναι η Χώρα η πρωτεύουσα του νησιού που αποτελεί Μνηµείο Παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO από το 1999. Η πανέµορφη πόλη, στην οποία δίνουν ζωή περίπου 540 κάτοικοι, είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος οικισµός του νησιού, είναι χτισµένη και προστατεύεται κάτω από τα τείχη της οχυρωµένης βυζαντινής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.
Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι ότι έχει κρατήσει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του µεσαιωνικού οικισµού µε δαιδαλώδη σοκάκια, µεγαλοπρεπή αρχοντικά µε ψηλούς αυλότοιχους και επίπεδες στέγες που εφάπτονται το ένα µε το άλλο. Ένας οικισµός µε εκτυφλωτικό λευκό τον οποίο λούζει ο ήλιος και τα στοιχεία της φύσης. Πέρα από την περιήγηση, στα σοκάκια θα βρείτε όλων των λογιών τα προσεγµένα µαγαζιά µε τουριστικά είδη, γραφικά παραδοσιακά ταβερνάκια, εστιατόρια, µπαράκια καθώς και επιλογές για διαµονή. Η πρωτεύουσα, αποτελεί σηµείο αναφοράς του πολιτιστικού πλούτου της Πάτµου, µε επίκεντρο την Ιερά Μονή, αλλά και ένα ολόκληρο αξιοθέατο από µόνη της.
Οι εκκλησίες του νησιού
Σε κάθε σου βήματα νιώθεις τη θρησκευτικότητα που έχει αυτό το νησί. Αν βρεθείς το χειμώνα εκεί θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις όλη αυτή τη µαγεία που κρύβεται σε κάθε βήµα στα σοκάκια της Χώρας χωρίς την έντονη τουριστική κίνηση. Και βέβαια δεν γίνεται να μην βρεθείς στη σκοτεινή σπηλιά όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη. Ή στον Καθεδρικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και στα ασκηταριά που τα λένε «Καθίσµατα». Η Πάτµος, γνωστή και ως Νησί της Αποκάλυψης ή Ιερουσαλήµ του Αιγαίου, αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους θρησκευτικούς προορισµούς παγκοσµίως. Εκτός λοιπόν από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη θα δεις πολλά μοναστήρια στις βόλτες σου στο νησί. Το γκρι του ουρανού και το μπλε της θάλασσας δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Μην ξεχάσεις να δεις:
- Τους Μύλους της Πάτμου. Είναι οι τρεις χαρακτηριστικοί ανεµόµυλοι στη Χώρα που αποτελούν κόσµηµα για το νησί και ένα µοναδικό αξιοθέατο. Χτισµένοι στα ανατολικά της Ιεράς Μονής Πάτµου έδωσαν το όνοµά τους στη γειτονική συνοικία των Μύλων και το 2010 οπότε και αποκαταστάθηκαν, βραβεύτηκαν µε το Europa Nostra (πανευρωπαϊκή οµοσπονδία για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς), στην κατηγορία «συντήρηση» για την υποδειγµατική αναπαλαίωση.
- Από την Χώρα της Πάτµου στο δρόµο προς το Διακόφτι ακολούθησε τις πινακίδες για Κουβάρι, Αγία Παρασκευή, Προφήτη Ηλία. Θα φτάσεις στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη µε το «κάθισµα» κτήση του Νεόφυτου του Συµιακού. Το θέαµα εδώ είναι µαγικό… Διάσπαρτα µεγάλα βράχια σαν να έχουν πέσει από τον ουρανό, σπηλιές και στο βάθος η θάλασσα… Η θέα κόβει την ανάσα καθώς η εκκλησία βρίσκεται στο πιο ψηλό σηµείο του νησιού γύρω στα 270 µέτρα.
- Να δοκιμάσεις τα φημισμένα τυριά της Πάτμου όπως τη µυζήθρα και το καλαθωτό (από αιγοπρόβειο γάλα), την ξυνοµυζήθρα και το τουλουµοτύρι.
Πώς θα πας στην Πάτμο
Η Πάτμος συνδέεται από τον Πειραιά όσο και µε νησιά των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, του Βορείου Αιγαίου και τη Βόρεια Ελλάδα. Το ταξίδι από το λιµάνι του Πειραιά, διαρκεί τουλάχιστον 7 ώρες, ενώ συνδέεται και µε τα νησιά Σύρο, Πάρο, Σάµο, Ικαρία, Χίο, Μυτιλήνη και Λήµνο.
Πού θα μείνεις
Από πολυτελή καταλύματα μέχρι απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, η Πάτμος διαθέτει ο, τι θέλει ο κάθε επισκέπτης. Βρίσκεις εύκολα το κατάλυμα που θες ανάλογα με τις ανάγκες σου και τα χρήματα που θέλεις να ξοδέψεις. Η Σκάλα έχει πολλές επιλογές για ζευγάρια, παρέες και οικογένειες.
χειμώνας της Πάτμου ενδείκνυται για ηρεμία, στοχασμό, χαλαρούς περιπάτους στη φύση, οικογενειακές συνεστιάσεις, κρασί και ιστορίες γύρω από το πετρόκτιστο τζάκι. Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, οι πιο κρύες και βροχερές μέρες του χειμώνα εναλλάσσονται με τις πιο ζεστές και ηλιόλουστες. Κι εκεί, σιγά σιγά όταν μπαίνει η άνοιξη, η Πάτμος αρχίζει να φοράει τα καλά της.
Πηγή φωτογραφιών: patmos.gr
Σύμη: Η μικρή αρχόντισσα με τον κοσμοπολίτικο αέρα