Γαλαζοπράσινα ακτές. Καταπράσινες αμμουδιές με δέντρα που φτάνουν ως τη θάλασσα. Χρυσή άμμος και διάφανα νερά που μοιάζουν με πισίνα. Μια σταλιά νησιά που σε γεμίζουν με εικόνες για μια ζωή. Και μπορεί Μπορεί οι Παξοί να είναι το μικρότερο από τα νησιά των Επτανήσων αλλά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Το ρομαντικό καταφύγιο του Ποσειδώνα δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι οι μικροί αγαπημένοι για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Παξοί, ένα προορισμός που μοιάζει με παράδεισο
Οι Παξοί μαζί με τους Αντίπαξους αποτελούν τα δύο ίσως πιο γραφικά νησιά του Ιονίου με πολύ πράσινο και σπάνιας ομορφιάς παραλίες. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος ο οποίος έχει το προνόμιο της φυσικής προστασίας από δύο μικρά νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο. Επίσης έχει άλλα δύο λιμάνια, τη Λάκκα και το Λογγό, όλα στην ανατολική πλευρά.
Χαρακτηριστικό των Παξών είναι οι γραφικοί κολπίσκοι με τα τιρκουάζ διάφανα νερά που περιβάλλουν το νησί. Νομίζεις ότι ξαφνικά έχεις βρεθεί σε ένα εξωτικό μέρος σαν την Καραϊβική. Οι Παξοί είναι μία ιδανική τοποθεσία για να επισκεφτείς με σκάφος. Δεν είναι τυχαίο ότι θα δεις πολλά παράπλευρα του νησιού αν βρεθείς εκεί. Με αυτό τον τρόπο έχεις τη δυνατότητα να κολυμπήσεις και σε απόκρημνες παραλίες οι οποίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες και έχουν λίγο κόσμο, ειδικότερα στο νησάκι των Αντίπαξων. Οι 12 σπηλιές που απαρτίζουν το νησάκι είναι γνωστές ως μπλε σπηλιές και θα κάνουν το ταξίδι σου αξέχαστο.
Στους Αντίπαξους θα βρεις τρεις παραλίες πολυφωτογραφημένες που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου: Τη Βρίκα (λευκή άμμος), τη Μεσοβρίκα και το Βουτούμι. Για να φτάσεις εκεί, η απόσταση δεν είναι μεγάλη, καθώς τους χωρίζουν μόνο 15 λεπτά με το σκάφος από το λιμάνι των Παξών τον Γάιο.
Πηγή φωτογραφίας: Anemos2000
Τι λέει ο μύθος για τους Παξούς
Ο μύθος αναφέρει πως ο Ποσειδώνας απέσπασε με την τρίαινά του από την Κέρκυρα το νησί που αποτέλεσε ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιο και την Αμφιτρίτη. Οι Παξοί, έχουν ως σύμβολό τους την τρίαινα και συνδέθηκαν στενά από την αρχαιότητα με την Kέρκυρα. Ο Οζιάς υπήρξε ο παλαιότερος οικισμός τους. Σύμφωνα με την ιστορία, οι κάτοικοι των Παξών έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Το νησί, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα, ενώθηκε με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864.
Πηγή φωτογραφίας: Anemos2000
Μην χάσεις:
Αν εκτός από τις παραλίες είσαι και λάτρης της ιστορίας, πρέπει να επισκεφθείς το Λαογραφικό Μουσείο των Παξών, στο Γάιο. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο. Φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πού θα μείνεις:
Οι Παξοί δεν έχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά μικρούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Θα βρεις σίγουρα αυτό που ψάχνεις αν και με τόση ομορφιά δεν νομίζουμε να μείνεις για πολύ στο δωμάτιο...
Διαβάστε επίσης:
Το νησί που συνδυάζει βουνό και θάλασσα μισή ώρα από τη στεριά