Άλλες πιο κρυφές και άλλες πιο φανερές, οι θαλασσοσπηλιές της Ελλάδας είναι από τα πιο εντυπωσιακά και μαγικά μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφθεί. Τα νησιά είναι γεμάτα από τέτοιες και πράγματι μια επίσκεψη με βάρκα ή ακόμη και μια βουτιά εκεί σου αφήνει μια αξέχαστη εμπειρία ζωής.
Κάποιες από αυτές τις θαλασσοσπηλιές ξεχωρίζουν με σιγουριά για την ομορφιά και την ιδιαιτερότητά τους. Δείτε παρακάτω πέντε από αυτές.
Η Γαλάζια Σπηλιά της Ζακύνθου
Ανάμεσα σε αναρίθμητες παραλίες και φυσικά λιμανάκια, στη χερσόνησο του Κεριού, σμιλεμένες σε θεόρατους βράχους, βρίσκονται οι πλέον φωτογραφημένες θαλασσοσπηλιές της Ελλάδας. Εκεί, ανάμεσά τους σίγουρα ξεχωρίζει η περίφημη Γαλάζια Σπηλιά. Αυτό που σου μένει αξέχαστο αν βρεθείς εκεί το πρωί είναι το έντονο φως του ήλιου που αντικατοπτρίζει την ανεξάντλητη παλέτα του μπλε στις κοιλότητες των βράχων. Δημιουργεί ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα. Επιβλητικοί σταλακτίτες κρέμονται σαν πολυέλαιοι από την οροφή, ενώ ο βυθός που μοιάζει ν’ αλλάζει συνέχεια χρώματα, στολίζεται με πολύχρωμα κοράλλια. Βουτήξτε στα βαθιά, κρυστάλλινα νερά και αφεθείτε στη γαλάζια γοητεία ενός ενάλιου παράδεισου.
Η πρόσβαση στις σπηλιές γίνεται με πλοιάρια που ξεκινούν από διάφορα μέρη του νησιού, όπως το Κερί, η παραλία Μακρύς Γιαλός, το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και το ακρωτήρι Σκίναρι.
Σπήλαιο Παπανικολή στο Μεγανήσι
Ακόμη μια διάσημη σπηλιά ή για την ακρίβεια σπήλαιο. Βρίσκεται στο Μεγανήσι, μια ανάσα από τη Λευκάδα, και είναι το περίφημο σπήλαιο του Παπανικολή. Η συγκεκριμένη εντυπωσιακή σπηλιά οφείλει την ονομασία του στο ιστορικό ομώνυμο υποβρύχιο που χρησιμοποιούσε το σπήλαιο ως καταφύγιο και ορμητήριο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το σπήλαιο έχει μήκος 120 μέτρα και πλάτος 60 μέτρα ενώ στο βάθος δημιουργείται μια μικρή αμμουδιά. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και μπορεί να φτάσει κανείς με πλοιάρια που αναχωρούν από τη Λευκάδα. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς. Σε αυτή τη σπηλιά λέγεται ότι βρήκε καταφύγιο κατά τη διάρκεια της Τορυκοκρατίας ένας παπάς με μαθητές για να γλιτώσουν από πειρατές. Είναι μία από τις θαλασσοσπηλιές της Ελλάδας.
Γράβες στους Παξούς
Η θαλάσσια περιήγηση στις εκπληκτικές «γράβες» θα σε κάνει κυριολεκτικά να ερωτευτείς τους Παξούς. Οι Γράβες σημαίνουν ενάλιες σπηλιές και πράγματι οι εικόνες είναι μαγικές. Οι σμαραγδένιες αυτές σπηλιές βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού και συνολικά ξεπερνούν τις τριάντα. Αν βρεθείς εκεί θα δεις διαδοχικά τις σπηλιές στο Μογγονήσι, τον Τρυπητό με τη φυσική γέφυρα, τον Ορθόλιθο (όρθιο βράχο μέσα στη θάλασσα), το Αχάι με τις συνεχόμενες σπηλιές και τον Ερημίτη με την τεράστια σπηλιά της Υπαπαντής. Οι σπηλιές των Παξών είναι επισκέψιμες με εκδρομικά σκάφη που κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες. Είναι μια εμπειρία ζωής όσον αφορά τα ταξίδια στην Ελλάδα.
Χύτρα στα Κύθηρα
Αν έχεις βρεθεί ποτέ στα Κύθηρα ξέρεις σίγουρα ότι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη των Κυθήρων είναι η βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου. Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από τη νότια πλευρά της με χρώματα που σε μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες. Είναι ένα πανέμορφο μέρος στο Ιόνιο που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό.
Παπάφραγκας στη Μήλο
Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής, στη βόρεια πλευρά της Μήλου, βρίσκονται οι τρεις σπηλιές του Παπάφραγκα. Πρόκειται για ένα μοναδικό τοπίο με άγρια ομορφιά. Εδώ θα κολυμπήσετε σε γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα σε γκριζόλευκα βράχια που οδηγούν στην ανοιχτή θάλασσα. Το κατέβασμα στη μικρή παραλία χρειάζεται προσοχή, αλλά το κολύμπι με τους απότομους βράχους να υψώνονται γύρω σου είναι μοναδική εμπειρία.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: pixabay.com
Τέσσερις ελληνικές παραλίες της στεριάς σαν σε νησί