Στέκουν εδώ και χρόνια ή ακόμη και αιώνες και ο ρόλος τους κάποτε ήταν τόσο σημαντικός ώστε οι άνθρωποι σχεδόν εξαρτώνταν από αυτούς. Σήμερα άλλοι σε λειτουργία και άλλοι όχι, προκαλούν δέος με την όψη τους και πολλοί από αυτούς μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από κάποιο μυθιστόρημα με ναυτικούς και γοργόνες. Μιλάμε, βέβαια, για φάρους της Ελλάδας που στέκουν από άκρη σε άκρη της και πολλές φορές χτυπιούνται το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου από τα κύματα. Κάποιοι από αυτούς είναι πραγματικά ξεχωριστοί όχι μόνο για τη θέση και το ρόλο τους αλλά και την ομορφιά τους. Ιδιαίτερα όταν ανατέλλει ή δύει ο ήλιος το θέαμα δεν μπορεί παρά να σε ταξιδέψει ακόμη κι αν το βλέπεις από φωτογραφίες. Σήμερα θα ανακαλύψουμε μερικούς από αυτούς που μέσα από τα ταξίδια, μας έχουν κλέψει την καρδιά...
Πού βρίσκονται οι εντυπωσιακοί «καταρράκτες της φόνισσας»
Οι φάροι της Ελλάδας που μας έχουν κλέψει την καρδιά...
Φάρος Χανίων - Κρήτη
Αποτελεί με σιγουριά το μεγαλύτερο και πιο επιβλητικό στολίδι της πόλης των Χανίων. Είναι ο Αιγυπτιακός Φάρος στο Ενετικό Λιμάνι ο οποίος δεν είναι καθόλου τυχαία τόσο πολύ φωτογραφημένος. Ο Φάρος που αποτελείται στην πραγματικότητα από τρία τμήματα μπορεί να ονομάζεται «Αιγυπτιακός» αλλά στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε από Ενετούς, στα τέλη του 16ου αιώνα. Αυτό που τον κάνει τόσο εντυπωσιακό είναι η θέση τους καθώς έχει κατασκευαστεί πάνω σε φυσικό βράχο φτάνοντας σε ύψος τα 21 μέτρα. Με το φως του μπορεί να καλύψει μια απόσταση περίπου 7 μιλίων. Ο Φάρος στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων είναι από τους παλαιότερους στον κόσμο και αρχικά λειτουργούσε ως πυρσός ανοιχτής φλόγας. Αν βρεθείς στα Χανιά, σίγουρα θα φωτογραφηθείς έχοντάς τον στο φόντο σου!
Φάρος Αγίων Θεοδώρων - Κεφαλονιά
Οι εικόνες από ψηλά εντυπωσιάζουν ακόμη και από φωτογραφίες. Πόσω μάλλον να βρεθείς εκεί κάποια στιγμή και να δεις τον Φάρο των Αγίων Θεοδώρων από κοντά. Ο συγκεκριμένος εντυπωσιακός φάρος βρίσκεται στην περιοχή Λάσση κοντά στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Μπορείς να τον αναγνωρίσεις με την πρώτη ματιά λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του. Έχει ύψος πύργου 8 μέτρα και εστιακό ύψος 11 μέτρα και έχει ένα ιδιαίτερο σχήμα. Αρχικά ο Φάρος των Αγίων Θεοδώρων κατασκευάστηκε το 1828 από τους Αγγλους ενώ μετά από 80 περίπου χρόνια καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1953. Ωστόσο ξαναχτίστηκε στο ίδιο στυλ και σύμφωνα πάντα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο του 1828 των Αγγλων. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1863 με την προσάρτηση των Επτανήσων.
Φάρος Τουρλίτης - Άνδρος
Από τη λίστα μας δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά ο πρώτος αυτόματος φάρος της Ελλάδας με τεχνολογία που εκείνη την εποχή του έδινε μεγάλη αξιοπιστία. Σήμερα αποτελεί ένα αληθινό στολίδι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εξάλλου, ο άκρως γραφικός και εντυπωσιακός Φάρος Τουρλίτης αποτελείτον μοναδικό στην Ευρώπη χτισμένο πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα. Και αυτό από μόνο του θα μπορούσε να του δώσει μια θέση στις σελίδες ενός μυθιστορήματος. Ο Φάρος Τουρλίτης στέκει εκεί περισσότερα από 120 χρόνια καθώς κατασκευάστηκε το 1887 και λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1897. Από αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής άποψης, έχει ύψος 7 μέτρα, εστιακό ύψος 36 μέτρα και θα μπορούσε να φωτίσει ακόμη και μέχρι 11 ναυτικά μίλια. Σίγουρα από τους ομορφότερους φάρους της Ελλάδας.
Φάρος Γουρούνι - Σκόπελος
Με παράξενο όνομα αλλά εντυπωσιακή και επιβλητική αρχιτεκτονική, ο Φάρος Γουρούνι στη Σκόπελο είναι ένας από τους φάρους της Ελλάδας που ξεχωρίζουμε. Αρχικά αποτελεί έναν από τους παλιότερους της χώρας. Ο επιβλητικός φάρος στο βόρειο μέρος της Σκοπέλου βρίσκεται εκεί από το 1889 και κατασκευάστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό κτίσμα σε ένα καταπράσινο σημείο το οποίο δεσπόζει στην περιοχή. Ο Φάρος Γουρούνι αρχικά λειτούργησε με φωτιστική ύλη το πετρέλαιο. Παρέμεινε σβηστός στα χρόνια της Κατοχής και επαναλειτούργησε το 1944. Το 1984 ηλεκτροδοτήθηκε και συνέχισε να λειτουργεί ως επιτηρούμενος μέχρι το 1989 που αυτοματοποιήθηκε. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει εκτός από το ύψος του είναι ότι κάνει τρεις λευκές αναλαμπές ανά τριάντα δευτερόλεπτα και η φωτοβολία του φθάνει τα 20 ναυτικά μίλια. Το 1996 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Φάρος Δουκάτο - Λευκάδα
Πέμπτος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός στη λίστα μας είναι ο Φάρος Δουκάτο στη Λευκάδα. Ένας φάρος που έχει δύο λόγους να μπορούσε να είναι στις σελίδες ενός μυθιστορήματος. Ο ένας είναι η όψη του και η παράδοση που το συνοδεύει. Λέγεται λοιπόν ότι σε αυτό το φάρο παλιά γίνονταν θυσία οι ερωτευμένοι. Τον 6ο πχ αιώνα η παράδοση για το πήδημα των ερωτευμένων ήταν πολύ διαδεδομένη, αφού το αναφέρουν σε στίχους τους πολλοί αρχαίοι ποιητές. Ο Φάρος Δουκάτο που αποτελεί ίσως τον ομορφότερο του Ιονίου κατά κοινή ομολογία, κατασκευάστηκε το 1890. Το ύψος του πύργου του είναι 14 μέτρα και το εστιακό του ύψος 70 μέτρα. Κι αν δεν έχεις πειστεί ακόμη ότι πρέπει να μπει στη λίστα σου για να τον επισκεφθείς, να σου πούμε ότι ξεχωρίζει επίσης για τη θέα που μπορείς να απολαύσεις από εκεί. Ο φάρος αυτός όπως και πολλοί φάροι της Ελλάδας θέα στο απέραντο μπλε. Ο συγκεκριμένος βλέπει προς την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη και τα ηλιοβασιλέματα είναι πολύ εντυπωσιακά.
Οι Φάροι της Ελλάδας αποτελούν ιστορικά μνημεία της, καθένας από τα οποία έχει τη δική του ιστορία. Μια ιστορία που μπορείς να μάθεις διαβάζοντας γι' αυτούς αλλά ακόμη καλύτερα από διηγήσεις ντόπιων. Ένα διαφορετικό ταξίδι στο χρόνο που αξίζει να κάνεις και στο συστήνουμε ανεπιφύλακτα με την πρώτη ευκαιρία.
Διαβάστε επίσης:
Πάχαινα: Ο ελληνικός οικισμός που μοιάζει χτισμένος μέσα στα βράχια
Η Πηγή της Κυράς και ο θρύλος του κοριτσιού στην Αττική
Έτσι είναι σήμερα το σπίτι από την ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό»