Πέντε λόγοι να κανονίσεις ταξίδι στη λίμνη Κερκίνη

Απόδραση στο όνειρο με φόντο το όρο Μπέλες

Άλογα στις όχθες, άγρια πουλιά και εικόνες σε χωριουδάκια που σε ταξιδεύουν. Ένας παράδεισος εναλλακτικού τουρισμού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, και μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε. Είναι η λίμνη Κερκίνη.

Η λίμνη της Κερκίνης δεν υπήρχε πάντα εκεί, στη σκιά του όρους Μπέλες. Δημιουργήθηκε από ανθρώπινο χέρι, χάρη στο φράγμα που υψώθηκε στον Στρυμόνα την δεκαετία του 1930. Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει στην περιοχή, εκτός από την φυσική ομορφιά, που οι ντόπιοι φροντίζουν να διατηρούν ανέπαφη. Κι αυτό είναι το μυστικό που βοήθησε την Κερκίνη να εξελιχθεί σε εναλλακτική όαση για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Expand player

Παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε λόγοι που θα σε κάνουν να επισκεφτείς τη λίμνη πολύ σύντομα…

Η λίμνη

Συγκαταλέγεται στους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας και έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο. Τη λίμνη Κερκίνη θα τη γνωρίσετε μέσα από τα δύο διαφορετικά «πρόσωπά» της: Το βορειοδυτικό, όπου βρίσκονται τα χωριουδάκια της και η ανεπτυγμένη της πλευρά. Από την άλλη το ανατολικό, εκεί όπου βρίσκει καταφύγιο η σπάνια πανίδα της. Με μια βαρκάδα –με τις ειδικές «μπλάβες» που πλέουν ήσυχα πάνω στα νερά της – θα θαυμάσετε τα νούφαρα, τους νεροβούβαλους. Τα δεκάδες εντυπωσιακά πουλιά κατακλύζουν την λίμνη. Από πελαργούς και αργυροποελεκάνους, μέχρι ερωδιούς, ιδιαίτερα τις εποχές μετανάστευσης θα σε κάνουν να τα χαζεύεις για ώρες.

Τα χωριά στη Λίμνη Κερκίνη

Το χωριό Κερκίνη αποτελεί πρώτης τάξεως αφετηρία, μιας και στο «λιμανάκι» της θα βρείτε το Κέντρο Πληροφόρησης για τον Υγρότοπο και αρκετά από τα γραφεία που αναλαμβάνουν να σας ξεναγήσουν με μπλάβες ή πόνι στη λίμνη και την γύρω περιοχή. Αφήνοντας πίσω σας τις κεραμοσκεπές της Κερκίνης, αξίζει να επισκεφθείτε και τον Λιθότοπο. Είναι ένα χωριό από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά και με την καλύτερη θέα, μιας και βρίσκεται πλάι στο φράγμα του Στρυμόνα. Μην παραλείψετε να εξερευνήσετε και την Άνω και την Κάτω Πορόια, ίσως τα πιο γραφικά. Θα περπατήσετε στα σοκάκια τους και θα ανακαλύψετε όμορφα ταβερνάκια και παραδοσιακούς καφενέδες και θα πάρετε από τους ντόπιους συμβουλές για τις περιηγήσεις σας.

Το φαγητό

Οι τοπικές σπεσιαλιτέ θα σας κλέψουν την καρδιά. Εκεί θα δοκιμάσετε τις καλύτερες βοβυαλίσιες μπριζόλες, αλλά και πολλές ακόμη σπεσιαλιτέ με βάση το βουβαλίσιο κρέας. Ζήτησε να δοκιμάσεις μαγειρευτό στη γάστρα, βουβαλίσια λουκάνικα ή αγριογούρουνο με κυδώνι. Το βουβαλίσιο γάλα εγγυάται πολύ ιδιαίτερα γλυκά και γαλακτοκομικά εδέσματα, ενώ τα ψάρια της λίμνης γίνονται πεντανόστιμοι ψαρομεζέδες στα ταβερνάκια των παραλίμνιων χωριών. Όλα τα παραπάνω αφθονούν σε οποαδήποτε ταβέρνα της περιοχής, αλλά τα καλύτερα πιάτα τα έχουμε δοκιμάσει στον Οικοπεριηγητή στο χωριό Κερκίνη, στην Εβόρα, στη Μακρινίτσα και στις «Πέστροφες» στην επαρχιακή οδό Κάτω-Άνω Πορόιας – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα σε κάθε εστιατόριο.

Οι περιπατητικές και οι ορειβατικές διαδρομές

Η λίμνη στη μέση και από τη μία το όρος Μπέλες και από την άλλη το Μαυροβούνι. Αυτό είναι το σκηνικό που προικίζει το Εθνικό Πάρκο της Κερκίνης με απίστευτες διαδρομές για τους λάτρεις των πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών. Οι εύκολες διαδρομές (τριών έως πέντε χιλιομέτρων) ξεκινούν δίπλα στη λίμνη ή κινούνται παράλληλα με το ποτάμι και το ανατολικό ανάχωμα. Οι δυσκολότερες ακολουθούν τα ανηφορικά μονοπάτια από την Άνω Πορόια μέχρι την κορυφή του όρους Μπέλες.  Στην κορυφογραμμή του μάλιστα υπάρχουν πολλές επιλογές για εξτρά εξερευνήσεις που μπορούν να πάρουν ολόκληρες ημέρες, γι’ αυτό και οργανώνονται εξορμήσεις με σκηνές.

Το παρόχθιο δάσος στην όχθη στη Λίμνη Κερκίνη

Το εντυπωσιακό παρόχιο δάσος βρίσκεται στην ανατολική όχθη της Κερκίνης. Αποτελεί ένα απίστευτης φυσικής γοητείας παραλίμνια σύμπλεγμα άγριων ιτιών και υδρόβιων δέντρων – μάλιστα τον χειμώνα τα νερά καλύπτουν και ένα μέρος του κορμού τους. Το σκηνικό εδώ περιλαμβάνει βουβάλια που κολυμπούν – πρόκειται μάλιστα για τον μεγαλύτερο πληθυσμό τους στην Ελλάδα, νούφαρα που δημιουργούν χαλί πάνω στο νερό, θέα προς τα απέναντι βουνά και «λιβάδια» στα οποία λαμβάνουν χώρα πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως το birdwatching – η Κερκίνη θεωρείται ένα από τα αγαπημένα ετήσια ραντεβού παρατηρητών και φωτογράφων από όλη την Ευρώπη.

Πηγή φωτογραφιών: wikipedia.org

Exit mobile version