Η Ελλάδα έχει πολλές πρωτιές και όσον αφορά τις ομορφιές της αλλά και τα φυσικά χαρακτηριστικά της. Και στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στα νησιά υπάρχουν μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς αξιοθέατα της φύσης και δημιουργήματα. Για παράδειγμα στην Ήπειρο βρίσκεται το Φαράγγι του Βίκου το οποίο έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες. Ξεχωρίζει, λοιπόν, παγκοσμίως καθώς είναι το βαθύτερο σε αναλογία με το πλάτος του. Αυτό το χαρακτηριστικό του χάρισε και μία ιδιαίτερη πρωτιά στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Η χαράδρα του Βίκου είναι η βαθύτερη του κόσμου, καθώς σε ένα της σημείο έχει βάθος 900 και πλάτος 1100 μέτρων. Στην Ελλάδα όμως βρίσκεται και ακόμη μια πρωτιά. Στα νερά της χώρας μας βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Ο λόγος για το Πηγάδι των Οινουσσών.
Πολλοί το έχουν ακούσει αλλά λίγοι γνωρίζουν πού πραγματικά βρίσκεται και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του. Και αφού εξερευνούμε την Ελλάδα, ωραίο είναι να γνωρίζουμε και τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες.
Πηγάδι των Οινουσσών, το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου
Η Μεσόγειος είναι γνωστή από τα πολύ αρχαία χρόνια. Πρόκειται για την μεγάλη κλειστή θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Δυτικά της συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω του γνωστού πορθμού του Γιβραλτάρ και στα ανατολικά με την Ερυθρά θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Αυτό που δεν ξέρουν όλοι είναι ότι το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου βρίσκεται στη χώρα μας, την Ελλλάδα.
Πρόκειται για το Φρέαρ των Οινουσσών ή αλλιώς το Πηγάδι των Οινουσσών. Ο λόγος για μια τάφρο που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με μέγιστο βάθος 5.269 μέτρα. Εντοπίζεται στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, στις συντεταγμένες 36°34′N 21°8′ νότια των μικρών νησιών που αποκαλούνται Μεσσηνιακές Οινούσσες. Μπορείς να δεις ΕΔΩ πού ακριβώς είναι το σημείο σύμφωνα με τους χάρτες της Google.
Ποιες είναι οι Μεσσηνιακές Οινούσσες
Θα ακούσεις να τις αποκαλούν και Πελοποννησιακές Οινούσσες. Είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο εντοπίζεται στα νότια της Μεσσηνίας. Ακόμη και από τα αρχαία χρόνια τις ονόμαζαν έτσι αλλά πρόφατα άριχσαν να αποκαλούν τα νησιά και Σαπιέντζες.
Το σύμπλεγμα αποτελείται από τα εξής νησιά: Σχίζα, Σαπιέντζα, Βενέτικο, Αγία Μαριανή και τις βραχονησίδες Δύο Αδέλφια (νότια της Σαπιέντζας), Μπόμπα (ανατολικά της Σαπιέντζας) και Αυγό (νότια του Βενέτικου).
Από αυτά, τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι η Σχίζα και η Σαπιέντζα. Εξάλλου αποτελούν ουσιαστικά το 90% της έκτασης του συμπλέγματος. Τα νησιά είναι ενταγμένα στο δίκτυο Natura 2000, μαζί με την περιοχή του ακρωτηρίου Ακρίτας.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας (Σχίζα): Google Maps
Διαβάστε επίσης:
Διαβάστε επίσης:
Η παραλία Πούντα Ζέζα στην Αττική και η αρχαία βυθισμένη πόλη
Τσονίμα: Η ψαγμένη μικρή παραλία στην Αττική
Αμμουδερές παραλίες στην Αττική ιδανικές για μονοήμερη