Πήλιο: Γιατί πρέπει να φας στην ταβέρνα Τα 5Φ

Μια ξεχωριστή εμπειρία αρκεί να βρεθείς στο γραφικό χωριό Κισσός, στο βουνό των Κενταύρων

Λειτουργεί από το 1939 και αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση με προτάσεις της τοπικής κουζίνας

Υπάρχουν προορισμοί που φημίζονται για την γραφικότητα, την ομορφιά και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον τους. Υπάρχουν και προορισμοί που γίνονται γνωστοί κυρίως από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς. Με την σειρά τους αυτές οι επιχειρήσεις αναδεικνύονται σε must εμπειρίες που αξίζει κανείς να βιώσει. Ανάμεσά τους και η ταβέρνα Τα 5Φ στον Κισσό, στο Ανατολικό Πήλιο. Μάθετε, λοιπόν, γιατί πρέπει να φάτε στην ταβέρνα Τα 5Φ, του κυρίου Μάκη, και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Αν και βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο -λίγο μετά το πάρκινγκ του χωριού- που οδηγεί στην πλατεία έχει καταφέρει να αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό. Λειτουργεί από το 1939 και αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση με προτάσεις της τοπικής κουζίνας. Το όνομά της έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον ιδιοκτήτη της, τον κύριο Μάκη. Είναι ο ίδιος που παίρνει τις παραγγελίες, αλλά και εκείνος που θα σας συστήσει τι να επιλέξετε.

Expand player

Λίγα σκαλάκια και έχετε βρεθεί στην υπέροχη βεράντα της. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι γεμάτη. Το χειμώνα, ωστόσο, οι ιστορίες της γράφονται στη ζεστή της σάλα.

Ο κατάλογος συνήθως αφηγείται από τον κύριο Μάκη. Πολλά τα μαγειρευτά, βλέπετε. Δεν θα ξέρετε τι να πρωτοεπιλέξετε από τα καλούδια που μαγειρεύει με περισσή αγάπη και μεράκι η κυρία Βάσω, σύζυγος του κυρίου Μάκη και μητέρα των τεσσάρων κοριτσιών τους.

Πήλιο: Το θρυλικό τρένο, μια ιστορική διαδρομή

Ζεστασιά και φιλοξενία

Οι κόρες τους που έχουν αναλάβει το σέρβις θα σας κερδίσουν σίγουρα με την ευγένεια, το μεγάλο και αυθόρμητο χαμόγελό τους. Γενικότερα, η ζεστασιά και η φιλοξενία που θα νιώσετε εδώ θα σας ικανοποιήσουν και με το παραπάνω. Απλοί άνθρωποι, αλλά επαγγελματίες. Εχουν κάνει σκοπό της ζωής τους να σερβίρουν τίμια, παραδοσιακά πιάτα της τοπικής κουζίνας, σίγουρα έχουν κάτι να σας προσφέρουν.

Η «μύηση» στα μυστικά της επιτυχίας τους ξεκινάει με το ζυμωτό ψωμί στον ξυλόφουρνο. Τόσο αφράτο και τόσο νόστιμο, δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Σίγουρα θα παραγγείλετε μία φραντζόλα και για το σπίτι. Και η συνέχεια έπεται εξίσου απολαυστική και ευχάριστα εκπληκτική. Πιάτα που μυρίζουν φρεσκάδα και αγάπη, φουρνίζονται στον ξυλόφουρνο. Την ίδια ώρα ντόπια κρέατα παίρνουν την θέση τους στη σούβλα. Αν είστε τυχεροί, όπως εμείς, σίγουρα θα σας δώσουν να τσιμπήσετε ένα μεζεδάκι.

Το ονειρικό αλπικό τοπίο στην καρδιά της Αχαΐας

Η ώρα της παραγγελίας

Ο κατάλογος πλούσιος με σπιτικά εδέσματα, παρασκευασμένα από πρώτες ύλες που ο ίδιος ο κύριος Μάκης φυτεύει στο μποστάνι του. Ο ίδιος σας ενημερώνει και για τα πιάτα της ημέρας όταν έρθει η ώρα της παραγγελίας και σας προτρέπει, όπως είπαμε, τι να δοκιμάσετε. Προβατίνα στον ξυλόφουρνο, κοκκινιστό με μελιτζάνες, λεμονάτο κοτόπουλο φούρνου και καλούδια της σούβλας γεμίζουν το τραπέζι. Από τα ορεκτικά τις εντυπώσεις κλέβουν οι κολοκυθοανθοί με ρύζι.

Πρωταγωνιστές του καταλόγου, όποιον κι αν ρωτήσετε, θα σας πει ότι είναι οι περίφημες σπιτικές πίτες του. Τυρόπιτα, χορτόπιτα, κολοκυθόπιτα… Χειροποίητο φύλλο και πλούσια γέμιση, λιώνουν στο στόμα. Σας κάνουν να πάρετε και πακέτο για το σπίτι. Ή για το δρόμο. Γλυκόπιοτο, ελαφρύ κρασί και κέρασμα, στο τέλος, χειροποίητα γλυκά ταψιού για τον επίλογο της βραδιάς.

Οι μερίδες είναι γενναίες, γι’ αυτό μην παρασυρθείτε. Επιλέξτε λίγα και καλά για να έχετε αφορμή και την επομένη να ξαναβρεθείτε εδώ. Σε όλα αυτά προσθέστε και τις άκρως λογικές τιμές και θα καταλάβετε γιατί μια στάση στην ταβέρνα Τα 5Φ αποτελεί εμπειρία που δύσκολα θα βιώσετε και κάπου αλλού.

Βέβαια, ο Κισσός στο Πήλιο συνδυάζει τα πάντα. Εκτός από την εκλεκτική κουζίνα, είναι ένας ταξιδιωτικός προορισμός για όλα τα γούστα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο ταξιδιώτης φεύγει διπλά ευχαριστημένος. Μια βόλτα για παρέες, ζευγάρια και φυσικά την οικογένεια.

Καλή απόλαυση!

Σελίδα στο Facebook: Τα 5Φ ο Μάκης

Η λίστα του CNN με τα 17 πανέμορφα ελληνικά χωριά