Πληθωρική φύση, ατμοσφαιρικά χωριά, μοναδική θέα, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και καλό φαγητό. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν με λίγα λόγια τα όσα θα δεις στο Πήλιο. Ένα μέρος της Ελλάδας που δε θα επισκεφτείς μόνο μια φορά αλλά και ούτε μόνο μια φορά το χρόνο.
Αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό χειμώνα-καλοκαίρι και όχι άδικα. Τα γραφικά και παραδοσιακά χωριά του Πηλίου σε καλούν κάθε φορά που θες να ξεκουραστείς. Να γεμίσεις μπαταρίες και να περάσεις μερικές ξέγνοιαστες στιγμές στη φύση. Αν και όλα τα χωριά έχουν τη δική τους ομορφιά, κάποια από αυτά μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να τα επισκεφτείς έστω και μία φορά στη ζωή σου. Βέβαια το σίγουρο είναι ότι θα σε γοητεύσουν και θα επιστρέψεις εκεί ξανά κάποια στιγμή.
Επιλέγεις για καύσιμο φυσικό αέριο κίνησης και ξεκινάς για ένα road trip που θα σου μείνει αξέχαστο. Σταματάς για ανεφοδιασμό στο πρατήριο που θα βρεις στο 6ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας και έφυγες. Θα απολαύσεις μια διαδρομή γεμάτη πράσινο που από μόνη της σου δείχνει ότι το ταξίδι καμιά φορά αξίζει όσο και ο προορισμός.
Μακρινίτσα, το φημισμένο μπαλκόνι στο Πήλιο
Φημισμένη και γοητευτική. Ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά του νομού Μαγνησίας γνωστή και ως «το μπαλκόνι του Πηλίου». Ίσως είναι στην κορυφή της λίστας με τα χωριά που πρέπει να δεις στο Πήλιο και όχι άδικα. Εκεί θα δεις τη γνήσια πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Θα περπατήσεις στα γραφικά καλντερίμια και θα απολαύσεις τη μοναδική θέα στο Βόλο και τα νερά του Παγασητικού κόλπου. Το σημείο αναφοράς του χωριού είναι η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, με την κρήνη που τρέχει γάργαρο νερό. Δεν γίνεται να φύγεις από τη Μακρινίτσα αν δεν πιεις καφέ σε παραδοσιακό καφενείο ή να δοκιμάσεις τις τοπικές γεύσεις σε κάποια από τις ταβέρνες του χωριού. Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη του 1844, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο Η Μακρινίτσα απέχει από το Βόλο περίπου 11 χιλιόμετρα.
Πορταριά, η ξακουστή
Πηγή φωτογραφίας: Βολος - Πηλιο - Σποραδες
Γνωστή και ως «Πόρτα του Πηλίου»! Είναι ένα χωριό με επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου και κυρίως το χειμώνα. Έχει μια μοναδική φυσική ομορφιά, είναι πολύ κοντά από χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου αλλά και από τη θάλασσα. Αποτελεί λοιπόν το πιο συνηθισμένο ορμητήριο για να γνωρίσεις το Πήλιο. Είτε ψάχνεις έναν απλό παραδοσιακό ξενώνα είτε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, θα βρεις καταλύματα για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά και προσεγμένες πλατείες συνθέτουν το σκηνικό. Το χωριό χαρακτηρίζεται επίσης για τις ,περίτεχνες λιθόχτιστες βρύσες του και τις εκκλησίες. Το γεγονός ότι τα συνδυάζει όλα είναι και ο λόγος που πολλοί προτιμούν την Πορταριά σαν βάση τους κάθε φορά που πάνε στο Πήλιο.
Άγιος Λαυρέντιος, μικρός αλλά θαυμαστός
Πηγή φωτογραφίας: Βολος - Πηλιο - Σποραδες
Ο Άγιος Λαυρέντιος δεν είναι ένα μεγάλο χωριό στο Πήλιο αλλά σίγουρα είναι ένα από αυτά που πρέπει να δεις από κοντά. Βρίσκεται πάνω από την Αγριά, το οποίο προσφέρει πανέμορφη θέα στον Παγασητικό κόλπο. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι η βυζαντινή μονή του Αγίου Λαυρεντίου, η οποία χτίστηκε από Βενεδικτίνους μοναχούς το 12ο αιώνα. Η μονή είχε εγκαταλειφθεί μέχρι το 14ο αιώνα, όποτε ανακατασκευάστηκε και αφιερώθηκε στη μνήμη του Αρχιδιάκονου Λαυρεντίου, ο οποίος μαρτύρησε το 258 στη Ρώμη. Το συγκεκριμένο χωριό προσφέρεται για ζεστούς ξενώνες και πιο ήρεμη διαμονή σε σχέση με τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη του Πηλίου. Θα ξεφύγεις από την καθημερινότητα περπατώντας σε πέτρινα καλντερίμια, ανάμεσα σε κτήρια πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με την καταπράσινη φύση και τα γάργαρα νερά να λειτουργούν ως φυσικό φόντο.
Ζαγορά, η ιστορική πλευρά στο Πήλιο
Πηγή φωτογραφίας: el.wikipedia.org
Σίγουρα έχεις ακούσει για τη Ζαγορά. Ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα χωριά του ανατολικού Πηλίου. Έχει μια απόσταση 44 χιλιομέτρων από το Βόλο και θα τη θαυμάσεις να ακουμπά σε μια καταπράσινη πλαγιά. Παρά το γεγονός ότι είναι ίσως το πιο τουριστικό χωριό που θα δεις, ωστόσο έχει καταφέρει να διατηρήσει τον αυθεντικό, παραδοσιακό χαρακτήρα της. Το χωριό χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες αυτές της Αγίας Παρασκευής (γνωστή και ως Περαχώρα), της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Γεωργίου και του Σωτήρα, από τις οποίες θα έχετε θέα στα νερά του Αιγαίου. Σε κάποιο από τα παλιά αρχοντικά θα μπορέσεις ακόμη και να μείνεις καθώς αρκετά έχουν μετατραπεί σε ξενώνες. Η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική κυριαρχεί και εδώ.
Πήλιο για τσίπουρο και καλό φαγητό
Το Πήλιο εκτός από την αρχιτεκτονική του, φημίζεται επίσης για το ντόπιο τσίπουρο και την καλή γαστρονομία του. Σε κάθε γωνιά, σε κάθε χωριό θα βρεις ανθρώπους που μαγειρεύουν με μεράκι και γνώσεις της παραδοσιακής κουζίνας. Δοκίμασε κατσικάκι με χυλοπίτες, σπεντζοφάι και τσιγαριστά χόρτα με μυρωδικά και αυγά.
Επιστρέφοντας από βουνό των Κενταύρων
Μόλις έχεις γεμίσει μπαταρίες και ενέργεια. Απόλαυσες φύση, γεύσεις και αρώματα μέχρι το επόμενο ταξίδι σου εδώ. Επιλέγοντας για καύσιμο το φυσικό αέριο, αυτό το ταξίδι έγινε και με πολύ μικρότερο κόστος. Έχεις κάνει οικονομία στην τσέπη σου που αγγίζει ακόμη και το 60% και μπορείς πιο εύκολα να οργανώσεις την επόμενη εκδρομή σου.
Το Πήλιο πάντως θα σε περιμένει ξανά...
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: www.visit-pilio.gr
Πήλιο: Πέντε πράγματα που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε