Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα πάντα μαθαίνεις κάτι που δεν γνώριζες, μια παράξενη ιστορία ή μια ιστορία από το παρελθόν. Μπορεί ακόμη να μάθεις και ψευδώνυμα χωριών και περιοχών οι οποίες από πίσω κρύβουν ενδιαφέρουσες ιστορίες και μύθους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει, λοιπόν, και με την άγνωστη σε πολλούς «Κοιμωμένη» η οποία ανήκει και στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Περί τίνος πρόκειται; Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα βουνό στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Το Δούσκο ή αλλιώς Νεμέρτσικα την οποία αποκαλούν και «Κοιμωμένη» και υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό... Ένα από τα βουνά της Ελλάδας που έχει ιδιαίτερη ιστορία.
Το Δούσκο και η ομορφιά του
Το Δούσκο, λοιπόν, το οποίο αποκαλείται και Μερόπη αλλά και Νεμέρτσικα είναι βουνό ακριβώς στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Ήπειρο. Τμήμα του βουνού ανήκει στην ελληνική πλευρά και τμήμα του στην αλβανική. Στην Αλβανία, μάλιστα, βρίσκεται και η ψηλότερη κορυφή του βουνού η οποία είναι στα 2.455 μέτρα. Από την πλευρά της Ελλάδας, το ψηλότερο σημείο του βουνού είναι στα 2.198 μέτρα και είναι στον νομό Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα στις πλαγιές της Νεμέρτσικας βρίσκονται χωριά του Πωγωνίου του νομού Ιωαννίνων. Εκεί απλώνεται ο Παλαιόπυργος, η Κάτω Μερόπη, το Κεφαλόβρυσο αλλά και οι Δρυμάδες. Χωριά πνιγμένα στο πράσινο και τα τρεχούμενα νερά. Πρόκειται για ακριτικά χωριά και πολλά από αυτά έρημα. Λιγοστοί κάτοικοι ζουν εκεί το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι παίρνουν για λίγες μέρες και πάλι ζωή.
Πηγή φωτογραφίας: Spyenson
Όσον αφορά τώρα την αλβανική πλευρά η Νεμέρτσικα βρίσκεται ανάμεσα στην Πρεμετή και το Αργυρόκαστρο. Στη βόρεια πλευρά του το βουνό χωρίζεται από το αλβανικό τμήμα από τον ποταμό Αώο. Η ανατολική πλευρά του βουνού και συγκεκριμένα οι πλαγιές του ξεκινούν να απλώνονται από τον ποταμό Αώο, περίπου 2.000 μέτρα χαμηλότερα. Και στην ελληνική και στην αλβανική πλευρά το βουνό είναι γεμάτο άγριες δασώσεις εκτάσεις και πολλούς απότομους βράχους που προκαλούν δέος. Και προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα και πεζοπορικές διαδρομές για τους λάτρεις του είδους.
Η «Κοιμωμένη» που ανήκει και στην Ελλάδα και στην Αλβανία
Γιατί όμως η Νεμέρτσικα αποκαλείται και «Κοιμωμένη»; Υπάρχει μια παράξενη και ενδιαφέρουσα εξήγηση σε αυτό που έχει να κάνει και με τις πολιτισμικές επιρροές που υπήρξαν στην περιοχή τα παλαιότερα χρόνια. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η «Νεμέρτσικα» στα Σλάβικα σημαίνει «η κοιμώμενη».
Ένας αστικός μύθος, λοιπόν, λέει ότι το βουνό πήρε την ονομασία του από το γεγονός ότι η κορυφογραμμή του σχηματίζει τη μορφή μίας ξαπλωμένης γυναίκας. Και είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σου πουν οι ντόπιοι για το βουνό αν βρεθείς εκεί. Θα σου ζητήσουν να το κοιτάξεις και να διακρίνεις αν βλέπεις την ξαπλωμένη γυναίκα η αλλιώς την κοιμωμένη. Την Νεμέρτσικα δηλαδή. Ένα από τα βουνά της Ελλάδας με την δική του ιδιαίτερη ονομασία και ιστορία...
Για την ιστορία, να σου πούμε ότι η Νεμέρτσικα αποτελεί και τίτλο ελληνικής ταινίας μικρού μήκους που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα!
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Νεμέρτσικα - Nemercka