Η Ελλάδα είναι γεμάτη όμορφες γωνιές και άγνωστα μέρη που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Ένα τέτοιο είναι και το χωριό Σμέρνα στην Ηλεία. Δεν το αποκαλούν άδικα «μπαλκόνι του Θεού». Εκεί, στην κορυφογραμμή του βουνού Λαπίθα, στην καρδιά της Πελοποννήσου συναντάς μια σπάνια ομορφιά. Οργάνωσε το ταξίδι σου εκεί, βρες ένα σαββατοκύριακο ελεύθερο, κλείσε κατάλυμα και έφυγες…
Το χωριό Σμέρνα και η ιστορία του
Χτισμένο στα 650 μέτρα υψόμετρο, το χωριό Σμέρνα πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ στις 7 Σεπτεμβρίου του 1825. Ονομάζεται «μπαλκόνι του» Θεού και όχι άδικα. Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου -ή αλλιώς της Παναγιάς της Σμερνιώτισσας- αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής. Βρίσκεται ριζωμένος μέσα στα απόκρημνα βράχια του βουνού προσφέροντας μια εκπληκτική θέα. Λέγεται πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο σπήλαιο από κάποιον βοσκό, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κι έτσι το σπήλαιο μετατράπηκε στη συνέχεια σε ναό. Το χωριό έχει περίπου 300 κατοίκους και είναι χτισμένο στα βορειοανατολικά της Ζαχάρως.
Το κάστρο της Σμέρνας
Ένα ακόμη σπουδαίο αξιοθέατο της περιοχής είναι το κάστρο της Σμέρνας. Υπολείμματα του φράγκικου κάστρου θα δεις σε υψόμετρο 730 μέτρων δυτικά του χωριού. Στη θέση του ακρόπυργου του κάστρου έχει κτιστεί από τη δεκαετία του ‘60 πυροφυλάκιο (πύργος Δασοπροστασίας). Από το κάστρο σώζονται κατάλοιπα τειχών και λιθοσωροί στη νότια πλαγιά του βουνού, κοντά στην κορυφή.
Η θέση του κάστρου έχει εξαιρετική ορατότητα προς τον κάμπο της Ηλείας, αλλά και προς την κεντρική και νότια Πελοπόννησο. Το μάτι σου θα φτάσει μέχρι το Ιόνιο και τις βουνοκορφές της βόρειας Πελοποννήσου.
Οι τρεις στάσεις που πρέπει να κάνεις στην Ηλεία
Η απόδραση στην Ηλεία θα σου προσφέρει πολλές εμπειρίες, επαφή με τη φύση και σίγουρα καλό φαγητό αν είσαι από αυτούς που τους αρέσει να δοκιμάζουν τοπικές γεύσεις. Υπάρχουν τρεις στάσεις που πρέπει σίγουρα να κάνεις στο ταξίδι σου στην Ηλεία. Χρησιμοποίησε ένα από τα παρακάτω μέρη ως ορμητήριο και ξεκίνησε την εξερεύνηση...
Ανδρίτσαινα: Ένα χωριό βγαλμένο από σελίδες περιοδικού. Με το που φτάσεις εκεί θα ξεκινήσεις να βγάζεις φωτογραφίες τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα πλακόστρωτα δρομάκια. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το ωραιότερο χωριό της Ορεινής Ηλείας. Δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο ανεπτυγμένα, από άποψη τουριστικών υποδομών. Εκεί θα βρεις καταλύματα για όλα τα γούστα, πιο παραδοσιακά ή πιο σύγχρονα. Στα αγαπημένα μας σημεία, συγκαταλέγονται η πετρόχτιστη πλατεία της με τα πανήψυλα πλατάνια και τη μαγευτική θέα στον κάμπο της Ηλείας, και η περίτεχνη Τρανή Βρύση, που, κτισμένη το 1724, είναι η παλαιότερη ολόκληρης της Πελοποννήσου.
Αρχαία Ολυμπία: Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της ιστορίας. Πρόκειται για έναν από τους ωραιότερους –και μεγαλύτερους– αρχαιολογικούς χώρους που θα επισκεφτείς ποτέ όπως σου έχουμε αναφέρει και σε άλλο αφιέρωμα. Το τοπίο εκεί συγκινεί ακόμα και τους λιγότερο αρχαιολάτρες. Ειδικά την άνοιξη, με τα πολύχρωμα ανθισμένα δέντρα πλάι στο εργαστήριο του Φειδία και την ατμοσφαιρική στοά της Ηχούς, η Αρχαία Ολυμπία είναι φαντασμαγορική. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κλείσεις δωμάτιο νωρίς και να ετοιμάσεις βαλίτσες.
Πηγή φωτογραφίας: zacharo-greece.gr
Φολόη: Αν από μόνο του το όνομα δεν σου λέει κάτι τότε σκέψου: Πέντε εκατομμύρια βελανιδιές που πλέκουν τα κλαδιά τους σε μια καταπράσινη στέγη που σχεδόν κρύβει τον ουρανό. Πρόκειται για το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης απλώνεται σε ένα εντελώς επίπεδο οροπέδιο, ιδανικό για πεζοπορίες και ποδηλατάδες στα χωμάτινα μονοπάτια του και τους δασικούς δρόμους, που φιλοξενούν και μία από τις ειδικές διαδρομές του Ράλι Ακρόπολης. Μια επίσκεψη θα σε πείσει...
Οι 7 από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης που βρίσκονται στην Ελλάδα